MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.25. 14:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Gulyás Attila

Stájer házak – kéktúrázók menedéke az Alpokalján

Van egy hely a Kőszegi-hegységben, amelyet szinte minden kéktúrázó ismer. Három épület, egy üldögélésre csábító szabadtéri pihenő, egy kecses harangláb és körös-körül az erdő. Kipróbáltuk.

Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola a hivatalos neve, de ez csalóka, hiszen múzeum és erdei szálláshely is van itt. Mi ez utóbbira fókuszáltunk, és nem bántuk meg, hogy a Nyugat-magyarországi-peremvidék felé vettük az irányt.

 

 

STÁJER-HÁZI ERDÉSZETI ERDEI ISKOLA ÉS MÚZEUM from Turista Magazin on Vimeo.

 

A teljes komplexum az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén fekszik, üzemeltetéséről és fenntartásáról pedig a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gondoskodik. A Stájer házak műemléki védettséget élveznek. Történetük az 1770-es évekig vezethető vissza. A 130 négyzetméteres erdei szálló 30 fő befogadására alkalmas.

 

 

A remekül felszerelt konyhában mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet: két hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávékészítő, kétmedencés mosogató, n + 1 edény, tányér és pohár, illetve egy villanytűzhely.

 

 

A kerámia járólappal burkolt szobák bútordarabjai – asztalok, szekrények, ágyak – természetesen tömör fából készültek, ahogy a külső nyílászárók és a spaletták is. Az egész évben kellemes belső hőmérsékletről padlófűtés gondoskodik. 

 

 

Az erdei iskola és az erdészeti múzeum épülete között álló haranglábat az 1902-ben elhunyt kőszegi főerdőmester, Kajszlár Károly hagyatékából emelték 1910-ben.

 

 

Ha többet szeretnél megtudni a Stájer házakról, lapozd fel a Turista Magazin márciusi számát!

 

 

Információ és foglalás

Honlap: www.szherdeszet.hu
tel.: +36-30/226-0312 (Varga László)
e-mail:

Árak: 2500 Ft/fő/éj

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...