MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.10.04. 12:00,   Szöveg: Tóth Judit,   Fotó: theoceancleanup.com

Újraindult a nagy csendes-óceáni szemétgyűjtő rendszer

A nagy csendes-óceáni szemétsziget felszámolására indult berendezést tavaly néhány hónapos működés után le kellett állítani, mert több probléma is jelentkezett. A hibákat kijavították, és a szerkezet egyelőre tökéletesen helytáll, olyannyira, hogy még a nagyobb méretű mikroműanyagokat is összegyűjti.

A 25 éves Boyan Slat találmányának központi eleme egy 600 méter hosszú, víz felszínén lebegő U alakú műanyag cső. Ehhez egy fésűszerű filter kapcsolódik, mely 3 méter mélyen merül a víz alá. A fiatal holland feltaláló 18 éves volt, mikor egy görögországi nyaralás során szembesült a tengerekbe kerülő műanyagszennyezés mértékével. 2013-ban indította útnak az Ocean Cleanup projektet, melynek ma már rajta kívül 90 alkalmazottja van, és támogatói között tudhatja a holland kormányt is.

 

Fotó: theoceancleanup.com

 

A tengerekben és óceánokban található műanyag hulladék egyre nagyobb problémát jelent, melynek gigantikus szimbóluma lett a nagy csendes-óceáni szemétsziget. A Kalifornia és a Hawaii-szigetek között található Great Pacific Garbage Patch kiterjedése háromszor akkora, mint Franciaország, súlya 80 ezer tonna lehet és a becslések szerint közel 2 ezer milliárd műanyagdarabból tevődik össze.

 

Fotó: theoceancleanup.com

 

Az óceántisztító berendezést tavaly októberben helyezték üzembe a Csendes-óceánon, decemberre azonban a működésben több probléma is jelentkezett, így visszavontatták azt a partra, és most egy évvel később indították újra. A tervek szerint 5 év alatt a Nagy Csendes-óceáni szemétsziget felét fel tudják majd számolni. Az összegyűjtött műanyagot hajók szállítják majd a partra, ahol újrahasznosítják azokat. Ahhoz, hogy a tengerek, óceánok műanyagszennyezését felszámolják, legalább hatvan hasonló szerkezetre lesz szükség.

 

Fotó: theoceancleanup.com

 

Kapcsolódó cikkek:

Műanyaggal volt tele a dán tengerpartokon talált madarak gyomra

Különleges állatokat és nejlonzacskót találtak a föld legmélyebb árkában

Hegyi tavaktól az óceánokig, a mikroműanyagok mindenütt ott vannak

Tele van a Tisza műanyaggal


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...