MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.12.08. 15:00,   Szöveg: Gulyás Attila,   Fotó: Gulyás Attila

Ünnepi díszben a Királyréti Erdei Vasút

Karácsony közeledtével az erdők átöltözésére még hiába várunk, de a Börzsöny déli oldalának kisvasútján hó nélkül is ünnepi a hangulat.

Amíg az ország legtöbb erdei vasútja téli álmot alszik, a forgalmas Dunakanyar szomszédságában a téli hétvégéken is naponta öt fordulót tesz meg a Királyrét-Kismaros szerelvény. Miközben a napelemes és dízel motorkocsik egyelőre a garázsban várják a forgalmasabb napokat, a hagyományos járművekben a ropogó kályhatűz mellé a hagyományos külső-belső karácsonyi díszítés társul.

 

A napi utolsó járat Szokolya fölött

 

Bár a „menetrend szerinti járat” fogalma szinte minden közlekedési ágban a gépies üzemvitelt jelenti, a kisvasutakon azért számtalan formában felbukkan a közlekedés emberi oldala is. Pedig éppen a Királyréti Erdei Vasút az, ami – Lillafüredhez hasonlóan – a vonala mentén lakók egyszerű bevásárló és munkába járási utazásait is szolgálja, a reggeli vonaton néha több ilyen utas ül, mint kiránduló. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, már közel évtizedes hagyomány a vasúton a téli szürkeségbe színt hozó dekoráció, ami változó mennyiségben, már az összes járművön jelen van.

 

A személyzet számára minden nap a kályha begyújtásával kezdődik

 

A „hétköznapi hétvégék” mellett idén hátra van még egy jeles alkalom a vasúton: december 17-én este a Betlehemvonat elsősorban a gyerekes családokat várja egy különleges előadással, ahol a helyi színjátszó társulat tagjai az állomásokon a szenteste eseményeit elevenítik meg, a vonat pedig mozgó nézőtérként járja végig a helyszíneket. Idén először a járatok az iskolai téli szünet négy munkanapján is közlekednek, a két utolsó forduló kivételével. Részletesebb információk a vasút oldalán.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Átszellemülés a kisvasúton

Négy évszak nyár: a Királyréti Erdei Vasút

Szerelem a kisvasúton


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...