Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

A Bajnai Öreg-lyuk és az Ördöglovas: a Gerecse titkos szegletei

Szigeti Ferenc 2019.11.25.

A Gerecse központibb elhelyezkedésű, Tardos, Vértestolna és Tatabánya körül húzódó sasbércei mellett kevés figyelmet kapnak a Gerecse kissé félreesőbb, kissé laposabb, de azért sok rejtélyt tartogató kőszálai.

Az egyik ilyen a festői Bajna fölötti Őr-hegy, amely a látványos Öreg-lyuk barlangot rejti. Felkeresése kiváló családi program önmagában is, de különösen az lesz hamarosan, ha befejeződik a híres-hírhedt Ördöglovas kastélyának felújítása Bajnán.

01
Fotó: Szigeti Ferenc

Ha ránézünk a terület turistatérképére, rögtön szembetűnik, hogy Bajna tágabb környezetében, Héregtől Bajnán át Zsámbékig igazából nincs egyetlen turistaút sem. Pontosabban van egy szem zöld háromszög jelzés, amely Epöl Bajna felé eső szélétől kanyarog fel az Őr-hegy 347 m magas bércére, érintve a talán ezért is kevésbé ismert, a Gerecse látványos barlangjai mellett (Jankovich-barlang Bajót mellett, Szelim-barlang) mindenképpen méltatlanul háttérbe szorult Öreg-lyuk tátongó üregét. Szó se róla, a turistaút nem hosszú, 1,3 km alatt fel is érünk a csúcsra (172 m emelkedéssel), a barlang pedig mindössze 500 méterre van a közúttól.

Ideális barlang gyerekeknek

A gyerekeknél a barlang mindig bejön, mint célpont, nem lehet hibázni vele. Az Öreg-lyuk széles szájú bejáratához pár méteres, egyértelműen jelzett kitérő vezet a turistaútról. A tekintélyes méretű barlangnyílás mögött egyenletes lejtéssel vezet a mélybe a tágas folyosó. Veszély sehol, nincs más dolgunk nekünk felnőtteknek, mint először kicsit, majd egyre jobban lehajolni, végül pedig a testnevelés óráról ismert módon gyakorolni a guggolva járást. A járat mintegy háromnegyedénél egy hatalmas gömbfülkét találunk a fejünk felett, ahol újra kényelmesen felegyenesedhetünk.

06
Fotó: Szigeti Ferenc
04
Fotó: Szigeti Ferenc

Mivel a barlangnak csak egy bejárata van, és a folyosó lejt, ezért a hideg levegő látványosan beszorul a járatba. Nyáron a hőmérsékletkülönbség ezen a pár tíz méteren is jelentős (és kellemes). De nemcsak ezért kiváló helyszín az Öreg-lyuk, hanem hangulata alapján nagyon adja magát, hogy beszélgessünk egy kicsit az ősemberről a gyerekekkel. Amúgy természetesen itt is találtak őskori és római kori cserépmaradványokat, még ha nem is olyan jelentős emlékeket, mint a fent említett barlangokban.

05
Fotó: Szigeti Ferenc
03
Fotó: Szigeti Ferenc

A barlang több pontján megfigyelhető gömbüstöket és kürtőket az egykor itt buzgó meleg víz oldotta ki, amely képes volt a környezeténél könnyebben oldódó, látványos réteget kioldani, de a felette lévő keményebb kőzetréteg bizony már ellenállt. Nagyobb gyerekekkel ez is érdekes téma lehet, feltéve, ha vállaljuk, hogy kicsit utánamegyünk a középiskolai földrajzórán tanultaknak.

A barlang továbbá nemcsak régmúlt korok emberét csábította ide, aki turistautak nélkül is idetalált, de a denevéreknek is szálláshelye.

Vigyázzunk rájuk! Érdemes felkapaszkodni a csúcsra is, ahonnan szép panoráma tárul elénk a Gerecse központi tömbjére, meg a környező, kevésbé ismert sasbércekre, bár a kilátást egyre jobban takarja az ég felé nyújtózkodó vegetáció.

08
Fotó: Szigeti Ferenc

Ellenben a felfelé vezető útról bal kéz felé kisétálhatunk egy rétre, amelynek túlsó oldaláról szép látkép terül elénk az Epölt övező vadregényes tájra.

09
Fotó: Szigeti Ferenc

Az ördöglovas

A hegy alatt fekvő, festői Bajna azonban nem a barlangjáról híres igazán, hanem az ún. Sándor-Metternich-kastélyról, amely a 19. század harmincas éveiben az „ördöglovasként” ismert Sándor Móric gróf lakhelye volt.

bajna1
Fotó: nkvp.hu

„Akinek tanulni kell a lovaglást, az soha nem fogja megtanulni” – mondta állítólag Sándor Móric, magyar főúr, császári és királyi kamarás, Bajna, Bia és Both uradalmak örökös ura, amikor már felnőtt korában egyszer csak lóra szállt mindenféle előképzettség nélkül. A különc gróf meg sem állt az európai hírnévig, az ördöglovas legendája ugyanis Londonig ért, életútja pedig egyértelmű történelmi kalandfilmért kiált. E különös gróf szeszélyeit és történelmi gondolatait nem érdemes lelőni egy cikkben, hiszen az „Ördöglovas” bajnai kastélya, amelyet nem mellesleg Hild József, neves klasszicista építészünk tervezett, éppen felújítás alatt áll és állítólag 2020 tavaszán meg is nyitja kapuit. A kastélyban kialakítandó kiállítás a nagy múltú Sándor-Metternich családnak a történetét meséli majd el, élményszerű módon. Azonban a kiállítás nem csupán Sándor Móric kalandos életét, nevezetes lovas bravúrjait és a már életében is hozzá kötődő legendákat fogja bemutatni, hanem gazdasági és kulturális tevékenységének érdekességeit is megismerhetik a látogatók.

Alig várjuk! De azért az Öreg-lyukról se feledkezzünk meg, ha egy különleges kiállítást egy különleges természeti képződmény meglátogatásával akarunk megkoronázni.

Gyerekkel az év kerékpárútján

Gyerekkel az év kerékpárútján

2020.06.02.

Mindössze hét kilométer, kezdetnek ott van Tatabánya jórészt ismeretlen, pedig kiváló bányamúzeuma, az út közepén Samu az attrakció, az út végén pedig a tatai Öreg-tó nyújt megfelelő látnivalót. A két város között pedig suhanás az év bringaútján, végig az Által-ér ökológiai folyosóján a Gerecse hegyei alatt.

→ Tovább
Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

2020.04.30.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik mindenkinek, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunk mostani részében két, egymáshoz hasonló, mozgásos társasjátékot mutatunk be, amelyeket családi keretek között a kertben, nagyobb erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, megmozgatják a gyerekeket, és jó alternatívát jelentenek a szokásos és egyre gyakrabban megunt tevékenységek mellett.

→ Tovább
​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

2020.04.22.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunkban olyan – alapvetően - mozgásos játékokat mutatunk be, amelyet családi keretek között a kertben, erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, lekötik a gyerekeket és meg is mozgatják őket. Igyekszünk egyúttal a népi játékhagyományt is feleleveníteni! A sorozat elindításával egyben arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tudásukat a Facebook-on, hadd tanuljunk mi is új játékokat!

→ Tovább
Miben segíthetünk?