Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2020. január 16.

Hidegpárna ellen napfényben fürdő hegytetőt!

Akár hiszed, akár nem, életed legnagyobb túraélménye várhat ebben a hideg, nyirkos, ködös, szürke időben, még akár gyerekekkel is! Mielőtt teljesen magadba roskadnál ebben a valóban depressziós időben, nem is sejted, hogy a káprázó téli napsütés már sokszor hazánk, viszonylag alacsonyabb hegycsúcsain is elérhető.

A napokban országszerte tapasztalt hideg, ködös, szürke idő meteorológiai elnevezése a hidegpárna, amely a medencék jellegzetes, gyakori téli időjárási jelensége. A met.hu szerint a hidegpárna „a Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Hidegpárna kialakulásakor rendszerint tartósan anticiklon uralja a térséget, a talaj közelében hőmérsékleti inverzió alakul ki.”

Azaz, amíg itt lent megül a hideg és a köd, addig a hegycsúcsokon nemcsak süt a nap, de még az idő is enyhébb. A felhőzet teteje természetesen változik, de „rendszerint 400 és 1000 méter között stabilizálódhat. A felhőzet alatti egyhangú, hideg, párás, szürke idővel szemben a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb időt tapasztalhatunk”.

A szürke, ólmos időből a felhők felé jutni, s közben a vakító fehérségbe burkolózó hegytetőt járni, miközben alattunk gomolyog a felhőtenger: ennél csodálatosabb és tisztább természeti élményt sosem tapasztaltam még hegyjárásaim során.

De ne gondoljuk, hogy ez a természeti tünemény csak magashegységekben tapasztalható meg, és a hófehér varázs eléréshez hosszú utazás, magashegyi és téli túratapasztalat, és egy fárasztó mászás szükséges. Még úgyis van néha, legalábbis Budapesten, hogy csak a 21-es buszra kell felülni…


Persze, a Kárpátok magasabb bércei gyakrabban nyúlnak a hidegpárna fölé, de azért minden télen előfordul, hogy hazánk magasabb bércei is napfényben sütkéreznek. És igen, adott esetben akár a Normafa is a felhőtenger fölött van, miközben a főváros a szmogban fuldokol, bár ez a Normafa tengerszint feletti magassága miatt azért ritkábban alakul ki.

Szerencsére ma már számos magyarországi hegytetőn is üzemel webkamera, úgyhogy nincs más teendőnk, mint kitartóan lesni ezeket, s kis szerencsével ezekben a napokban is könnyűszerrel sütkérezhetünk valamelyik, könnyebben elérhető hegytetőn.

Sőt, gyakran nem pusztán napsütés vár ránk ilyenkor odafent, hanem mivel a felhőréteg vastagsága napról napra változik, ezért gyakran zúzmarában káprázó erdők várnak ránk, ami aztán annyira szép, hogy már-már giccses.

Pár évvel ezelőtt lényegében egész decemberben hidegpárna volt a főváros környékén. Év végén már amúgy is fáradt mindenki, abban az évben a valóban heteken át tartó szürkeségben pedig nagyon könnyű volt besokallni. Én is így voltam ezzel, s körülbelül a második szombaton jött az ihlet, hogy ránézzek az Időkép kameráira.

Szerencsém volt: egy óra múlva a Normafa tetején, valami valószínűtlen fehér zúzmaravilágban napozott a család a gyerekek legnagyobb döbbenetére.

Különösen nagy volt a csodálkozás az úton felfelé, hiszen még a Svábhegyi megállónál is teljes köd takart mindent, aztán egyszer csak, valami varázsütésre felderengett, majd pár másodperccel később kisütött a nap: felértünk a fellegekbe. Azóta is gyönyörű emlékként él emlékezetünkben. Most is drukkolunk, hogy a hétvégén esetleg szerencsénk lesz!


A varázslatos cserszömörce nyomában

A varázslatos cserszömörce nyomában

2022.10.05.

A természet rengeteg csodás jelensége közül minden évszakban van pár, amely nemcsak fotósok és természetjárók, de a természetbe ritkábban kirándulók ezreit is képes megmozgatni. A tiszavirágrajzás, a szentjánosbogár-rajzás, a daruhúzás és vadlúdsokadalom mellett a cserszömörce őszi lombszíneződésének mindenképpen ott lenne a helye a „sztárok” között.

→ Tovább