Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

Hidegpárna ellen napfényben fürdő hegytetőt!

Szigeti Ferenc 2020.01.16.

Akár hiszed, akár nem, életed legnagyobb túraélménye várhat ebben a hideg, nyirkos, ködös, szürke időben, még akár gyerekekkel is! Mielőtt teljesen magadba roskadnál ebben a valóban depressziós időben, nem is sejted, hogy a káprázó téli napsütés már sokszor hazánk, viszonylag alacsonyabb hegycsúcsain is elérhető.

A napokban országszerte tapasztalt hideg, ködös, szürke idő meteorológiai elnevezése a hidegpárna, amely a medencék jellegzetes, gyakori téli időjárási jelensége. A met.hu szerint a hidegpárna „a Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Hidegpárna kialakulásakor rendszerint tartósan anticiklon uralja a térséget, a talaj közelében hőmérsékleti inverzió alakul ki.”

03 (1)

Kilátás a Csergőből a Magas-Tátrára, alattunk a völgyet betakaró vastag felhőpaplan

Fotó: Kisida András

Azaz, amíg itt lent megül a hideg és a köd, addig a hegycsúcsokon nemcsak süt a nap, de még az idő is enyhébb. A felhőzet teteje természetesen változik, de „rendszerint 400 és 1000 méter között stabilizálódhat. A felhőzet alatti egyhangú, hideg, párás, szürke idővel szemben a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb időt tapasztalhatunk”.

A szürke, ólmos időből a felhők felé jutni, s közben a vakító fehérségbe burkolózó hegytetőt járni, miközben alattunk gomolyog a felhőtenger: ennél csodálatosabb és tisztább természeti élményt sosem tapasztaltam még hegyjárásaim során.

De ne gondoljuk, hogy ez a természeti tünemény csak magashegységekben tapasztalható meg, és a hófehér varázs eléréshez hosszú utazás, magashegyi és téli túratapasztalat, és egy fárasztó mászás szükséges. Még úgyis van néha, legalábbis Budapesten, hogy csak a 21-es buszra kell felülni…


02

Kirándulók a felhők felett a János-hegyen

Fotó: Szigeti Ferenc

Persze, a Kárpátok magasabb bércei gyakrabban nyúlnak a hidegpárna fölé, de azért minden télen előfordul, hogy hazánk magasabb bércei is napfényben sütkéreznek. És igen, adott esetben akár a Normafa is a felhőtenger fölött van, miközben a főváros a szmogban fuldokol, bár ez a Normafa tengerszint feletti magassága miatt azért ritkábban alakul ki.

01

A felhők felett a János-hegyi kilátóban

Fotó: Szigeti Ferenc

Szerencsére ma már számos magyarországi hegytetőn is üzemel webkamera, úgyhogy nincs más teendőnk, mint kitartóan lesni ezeket, s kis szerencsével ezekben a napokban is könnyűszerrel sütkérezhetünk valamelyik, könnyebben elérhető hegytetőn.

Sőt, gyakran nem pusztán napsütés vár ránk ilyenkor odafent, hanem mivel a felhőréteg vastagsága napról napra változik, ezért gyakran zúzmarában káprázó erdők várnak ránk, ami aztán annyira szép, hogy már-már giccses.

Pár évvel ezelőtt lényegében egész decemberben hidegpárna volt a főváros környékén. Év végén már amúgy is fáradt mindenki, abban az évben a valóban heteken át tartó szürkeségben pedig nagyon könnyű volt besokallni. Én is így voltam ezzel, s körülbelül a második szombaton jött az ihlet, hogy ránézzek az Időkép kameráira.

Szerencsém volt: egy óra múlva a Normafa tetején, valami valószínűtlen fehér zúzmaravilágban napozott a család a gyerekek legnagyobb döbbenetére.

Különösen nagy volt a csodálkozás az úton felfelé, hiszen még a Svábhegyi megállónál is teljes köd takart mindent, aztán egyszer csak, valami varázsütésre felderengett, majd pár másodperccel később kisütött a nap: felértünk a fellegekbe. Azóta is gyönyörű emlékként él emlékezetünkben. Most is drukkolunk, hogy a hétvégén esetleg szerencsénk lesz!


Gyerekkel az év kerékpárútján

Gyerekkel az év kerékpárútján

2020.06.02.

Mindössze hét kilométer, kezdetnek ott van Tatabánya jórészt ismeretlen, pedig kiváló bányamúzeuma, az út közepén Samu az attrakció, az út végén pedig a tatai Öreg-tó nyújt megfelelő látnivalót. A két város között pedig suhanás az év bringaútján, végig az Által-ér ökológiai folyosóján a Gerecse hegyei alatt.

→ Tovább
Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

2020.04.30.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik mindenkinek, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunk mostani részében két, egymáshoz hasonló, mozgásos társasjátékot mutatunk be, amelyeket családi keretek között a kertben, nagyobb erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, megmozgatják a gyerekeket, és jó alternatívát jelentenek a szokásos és egyre gyakrabban megunt tevékenységek mellett.

→ Tovább
​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

2020.04.22.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunkban olyan – alapvetően - mozgásos játékokat mutatunk be, amelyet családi keretek között a kertben, erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, lekötik a gyerekeket és meg is mozgatják őket. Igyekszünk egyúttal a népi játékhagyományt is feleleveníteni! A sorozat elindításával egyben arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tudásukat a Facebook-on, hadd tanuljunk mi is új játékokat!

→ Tovább