Pes-kő: Pazar kilátás extrákkal

A Gerecse déli részén roppant mészkőfalak fehérlenek, melyek közül talán a Tarján fölé magasodó Pes-kő-hegy szirtjei nyújtják a legizgalmasabb élményt.

Szöveg és fotó:
2023. november 8.

A Gerecse déli részén roppant mészkőfalak fehérlenek, melyek közül talán a Tarján fölé magasodó Pes-kő-hegy szirtjei nyújtják a legizgalmasabb élményt.

Annak idején, amikor a Kéktúrát jártam, az elsődleges szempontom az útvonal követése, teljes egészében való lejárása volt, és alig fordítottam figyelmet az ösvény közelében fellelhető látványosságokra. Így gyalogoltam el anno a Gerecsében a Pes-kő-hegy sziklapárkánya alatt is, nem is sejtve, hogy a fejem felett magasodó gigászi mésztömb milyen csodát tartogat. Ez alkalommal viszont kimondottan ide készültem, mert egy valóban nem mindennapi helyszínről van szó.

Amikor először halottam a Pes-kőről, egyből a Bükk 865 méteres hegye és a déli peremén található csodás kilátópontja jutott az eszembe. Itt is egy meredek mészkőszikla tetejéről csodálhatjuk az alattunk elterülő tájat, ennek a helynek is a közelében halad el a Kéktúra, ráadásul még barlangja is van, hasonlóan a gerecsei társához. Egy különbség azonban mégis van: ez a hely még a bükkitől is sokkal szuperebb, pedig az sem semmi.

Nem nehéz odatalálni, még segítségünk is van

Felfedezőutam során némi nosztalgiával kanyarodtam le a kék túraútról Vértestolna határában, ott, ahol a Gerecse 50 teljesítménytúra egyik ellenőrzőpontja szokott lenni. Ez a Tarjánt és Vértestolnát összekötő országút mentén található hely több turistaút csomópontja, illetve jelzetlen ösvények kiindulópontja. Az egyik ilyen szekérút mégsem annyira jelzetlen, mert valaki – nem mellesleg szabálytalanul – fehér spray-vel kijelölte az irányt azokhoz a bizonyos sziklákhoz, illetve magához a Pes-kő sziklaüregéhez. Ezeket a jeleket követve jutottam el közel félórás gyaloglással a kiszemelt úti célomhoz, ami azonnal lenyűgözött.

Az őszi lombhullás miatt már a sziklafal megközelítése közben is volt részem némi kilátásban, de szinte mellbevágó volt az élmény, amikor a szűk ösvény kivezetett az alig egy méter széles és több tíz méter hosszúságú sziklapárkányra.

Az elém táruló panorámás mélység és a kőfalban vezető sétány külföldi túraélményeket idéző hangulata egy csapásra felrázott, és egyre kíváncsibb léptekkel hajtott a kőfal közepe felé, ahol egy kis kőfülke is megbújik. Ez a Pes-kő-barlang, amit ezentúl már biztosan nem fogok összekeverni a bükki névrokonával, mert olyan nagy hatással volt rám az élmény.

Azt nem mondhatom, hogy ez az alig pár méteres barlang lenne a hegy fő attrakciója. Inkább úgy gondolom, ez az üreg egy érdekes részlete annak a festői szépségű, vadregényes összhatásnak, amit a pompás mészkősziklák, a fantasztikus panoráma, a növényzet és úgy egyébként az egész környezet megalkotott.

A Pes-kő-barlang legendája

Úgy tartja a népi emlékezet, hogy annak idején a környékbeliek a Pes-kő barlangjában húzták meg magukat a török elől. Amikor elfogyott a vizük, egy asszony a kislányával kimerészkedett a barlangból, hogy vizet húzzon a közeli kútból. Szerencsétlenségükre rájuk akadt egy török, aki azonnal fogságba ejtette őket. Életükért cserébe elárulták, hol rejtőzik a többi falubéli, de ez sem mentette meg őket, társaikkal együtt őket is megölték.

A Pes-kő születése

A Pes-kő-hegy egy hatalmas, dachsteini mészkőből felépülő 399 méteres magaslat. Nevében a szláv eredetű „pest” szó magyarul barlangot jelent. Az ilyen, barázdált sziklafalak főként a Gerecse déli tájaira jellemzők, amik a tektonikai erők hatására jöttek létre. A földmozgás törésvonalai mentén vetők keletkeztek, ahol a gyűrődésre nem képes kőzetek eltörtek, és a tömbök darabjai kiemelkedtek vagy épp lesüllyedtek. Egy ilyen északnyugati-délkeleti irányú vetővonal hozta létre a Pes-kő-hegy látványos szikláit is, amiket messziről is könnyű észrevenni.

Maga a barlang és ezzel együtt a sziklaút kb. 350 méter tengerszint feletti magasságban húzódik, ami nem tűnik különösebben magasnak, de az alattunk tátongó letörés helyenként 100 méteres is lehet, attól függően, hogy a párkány melyik részén állunk. A szembeötlő nyomokból és az erős vadszagból könnyű rájönnünk, hogy a muflonok is előszeretettel látogatják ezt a számukra biztonságos és egyben kiváló napozó helyet.

Legalább egy óra hosszát töltöttem a Pes-kő sziklafalán. Áhítattal szemléltem a nagyszerű látványt nyújtó köveket és az őszi színekkel díszített tájat. Szemben a Baglyas-hegy és a Somlyó-hegy magasodik, balra a távolban a Pilis vonalai húzódnak, jobbra pedig már a Vértes vonulatait, illetve Tatabányát is láthatjuk. Ugyanebben az irányban a távolban kiszúrhatjuk a Gerecse legdélebbi pontját, a lovak erőlködéséről elnevezett Lófingató-hegyet. Az alattunk fekvő település Tarján.

Fel sem tűnt, milyen gyorsan elszaladt az idő, amíg kigyönyörködtem magamat. Az őszi szél viszont alaposan kihűtött, így bár még maradtam volna egy kicsit, kénytelen voltam visszaindulni a kiindulópontom felé. Gyertyános-kőrisesben vezető ösvényemet helyenként mohás sziklakertek tarkították, mígnem a széles szekérúton leértem a hegy északi lábához. Itt még várt rám egy kisebb felfedezés.

Egy titokzatos bunker

Már a hazautamat terveztem, amikor a telefonom megkérdezte tőlem: „Hogy tetszett a szovjet bunker?” Nem teljesen értettem, mit is akar tőlem a Google, de ahogy rápillantottam a térképre, egyből értelmet nyert a kérdés. Általában, ha valahova készülök, alaposan átböngészem a térképet az úti célom közelében található érdekességek után, de ezt a terepi pontot az én turistatérképem nem jelölte. Sebaj, a telefon jelzett, a bunker közel van, én meg kíváncsi vagyok, tehát indultam felfedezni.

Korábban már jártam ilyen és ehhez hasonló helyeken, így volt összehasonlítási alapom, és némi csalódással konstatáltam, hogy itt nincsen semmi izgalmas a föld alatt az üszkös falakon és a szemeten kívül. Ettől függetlenül azért érdekelt volna, milyen célból hozták létre, mit tároltak, és meddig használták ezt a titokzatos bunkert, amiről rövid nyomozásom során semmit sem tudtam kideríteni.

Bár a Pes-kő-hegynek a bejárása önmagában nem egy nagy kirándulás, élményben biztosan felér egy egésznapos túrával. Érdemes a hegy roppant látványos sziklapárkányát kéktúrázással, vagy a Mária-út bejárásával egybekötve felfedezni, de akár a Szent Jakab-úton való zarándoklat közben is tehetünk ide egy felejthetetlen kitérőt.

A cikk először 2019 novemberében jelent meg.


Cikkajánló