Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. április 10.

Bakonyi kiruccanás arborétummal és parkerdővel

Az megvolt, hogy egy nyugis helyre szeretnék kirándulni, csak az nem, mégis hova. Randomszerűen bukkantak elő évekkel ezelőtti zirci és bakonyi emlékek. Rágugliztam a környékre, kidobta az arborétumot és a Pintér-hegyi Parkerdőt. Mindkettő csábító programnak ígérkezett egy hétvégi léleknyugtató, természetközeli kiruccanáshoz. 

 

A kora tavaszi időszakban talán az a legizgalmasabb, hogy napról napra, szinte a szemünk láttára ébredezik, zöldül, újul meg a természet. A zirci arborétumban sokfelé még kopáran álltak a fák, de az aljnövényzet már zöld szőnyegként borította a talajt, és a bokrok is bontogatták rügyeiket. Az enyhe márciusnak köszönhetően igazi rügyfakasztó időben sétálhattunk az ösvényeken.A 18 hektárba „sűrített” botanikus enklávé különlegessége, hogy 400 méteres tengerszint feletti magasságával Magyarország legmagasabban fekvő arborétuma. Telepítését a 18. század második felében kezdte meg a ciszterci rend. Az apátság angolkertjéből kialakított parkban ma közel 600 fa- és cserjefaj található, melynek 80%-a lombhullató, s mintegy 70 tűlevelű fafaj díszíti a kertet.A nagyrészt a Bakonyra jellemző őshonos fák mellett más földrészről származó fajokkal, pl. liliomfákkal, cédrusokkal is megismerkedhetünk itt. A 2012-es kertrekonstrukciót követően a 400 méteres hársfasoron újra - mint a telepítésekor - 110 egyed magasodik. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület.A romantikus hangulatot erősíti az arborétumot keresztül-kasul átszelő Cuha patak, hidakkal, vízeséssel, valamint a bejáratnál lévő kis tó - víz fölé hajló fűzfákkal -, ahol a vadkacsák állandó vendégek.A kert ősparkos részén a medvehagyma jellegzetes fokhagyma illata lengte be a környéket.

 

 

Sétánk kísérőzenéjét a Cuha csobogása és a madárcsivitelés vidám egyvelege adta, mely a zöldülő természettel és az oxigéndús friss levegővel kombinálva igazi léleknyugtató hellyé avatta a zirci arborétumot. 2-3 órás bóklászás az ösvényeken receptre ajánlható mindenkinek.
 

 

Ha valaki a Bakonyba utazik, biztos ellátogat Zircre. De ha bakonyi erdőt is akar látni, akkor a város határában lévő Pintérhegyi Parkerdő kínálkozik a legközelebbi lehetőségnek. Kapujánál, az egykori kőfejtő befüvesített területén bányászati bemutatóhely és kulturált játszótér marasztalja főleg a kisgyerekes kirándulókat.

 
Bennünket, gyerkőc hiányában most kevésbé kötött le, így bevetettük magunkat a Pintér-hegyi tanösvény „sűrűjébe”. Térkép nélkül, egy útközben bedöglött GPS-szel, a tanösvény útvonalát mutató információs tábla fényképére hagyatkozva próbáltuk felfedezni a környéket. Nem igazán sikerült, mármint a 17 állomásból álló tanösvényen, a táblafotó alapján végigmenni, mert kb. a második állomás után egyszer csak már az Országos Kéktúrán róttuk a kilométereket.

 
Így azonban eljutottunk a Fiatalító-forráshoz is, majd láttunk erdőből kiugró, ösvényen átszökellő őzet, és messziről egy hatfős, csörtető vadmalac-családot. Wow! Közben pedig a madárzajos erdőben, az égig meredező gyertyános bükkösök és tölgyesek között remekül éreztük magunkat.

  

Soha rosszabb eltévedést. Néhány hangulatos erdei pihenőhely és esőbeálló után végül a kék jelzésnek köszönhetően mégiscsak kilyukadtunk kiindulópontunkhoz, a Pintér-hegyi Parkerdő játszós, geológiai bemutatóhelyéhez. Úgy érzem, az arborétumtól és e kis erdei sétától mindent megkaptam, amiért a Bakonyba mentem: természetet, élményt, kikapcsolódást és feltöltődést.


Írta: Joó Annamária

Fotók: Joó Annamária, Somogyvári D. György

 

 

Zirci arborétum hasznos infók

Nyitvatartás:
Hétfő: szünnap
Kedd - vasárnap:
március 15 - április 30. 9-17 óra
május 1 - augusztus 31. 9-19 óra
szeptember 1 - november 15. 9-17 óra
november 16 - március 14. zárva
 

Az arborétum a Damjanich utcai főbejárata mellett immáron az apátsági díszudvaron keresztül is megközelíthető. Ez a pénztár a mindenkori záróra előtt fél órával bezár.
 

Jegyárak
Felnőtt: 700 Ft
Diák: 600 Ft
Nyugdíjas: 600 Ft
Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyermek) 2200 Ft
Szakvezetés 1,5 óra: 5000 Ft

 

 

 

 

Hang nélkül a szarvasoktól zengő gemenci rengetegben

Hang nélkül a szarvasoktól zengő gemenci rengetegben

2022.09.12.

A cím nem egy véletlen utalás a kasszasiker amerikai horrorfilmre. Aki látta, az ismeri a játékszabályokat: mozogni csak a lehető leghalkabban és legóvatosabban szabad, megszólalni pedig szigorúan tilos. Ugyanez volt a forgatókönyv a mi gemenci kirándulásunkon is, ugyanis Magyarország leghíresebb gímbikái közé indultunk, és szerettünk volna egy-két vadat közelről is megfigyelni szarvasbőgés-hallgatás közben.

→ Tovább