Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Rügykóstoló séta a Hárs-hegyen

Turista Magazin 2016.04.12.

... avagy hogyan szerezheted be egy erdei séta során a természetes táplálék-kiegészítődet. Kora tavasszal, április elejére megduzzadnak a rügyek, amikben sok ásványi anyag, vitamin és enzim van. Fogyasztásukkal a télen kiürült vitaminkészleteid életerős segítséget kaphatnak, és mivel az erdőben nem alkalmaznak vegyszert, így a rügyek akár gyógynövénynek is számítanak.

Ez így szép és jó, de azért tegye fel a kezét, aki magától elindulna így, rügygyűjtés céljából, az erdőbe? Hát én nem, ezért is örültem, hogy ilyen célzatú vezetett túra is létezik a Hárs-hegyen. A helyszín kiváló apropó, hiszen a rügyek között a hárs az egyik legfinomabb, ezt most már én is tudom.

 


Amikor erről a sétáról hallottam, gondoltam, hogy nem valami hippi kezdeményezésről van szó, de azt nem, hogy ennyi tudomány van benne. A fák virágát gyűjtjük, a cserjefafélék termését fogyasztjuk, egyre többen használnak friss leveleket salátának, adódik a kérdés: miért éppen a rügyek maradnának ki? Nem volt ez mindig így, és más országokban, most is másként van, tudom meg kísérőmtől, Szabó Miklós, erdőmérnöktől, az Erdő Ajándéka Erdei Iskola tanárától: „Vannak olyan természetgyógyászok, akik gyűjtik a rügyeket Magyarországon, de itthon árusított rügyelixírről nem tudok, pedig egész Európában nagy hagyománya és tudása van. Belgiumban, Franciaországban és Svájcban most is patikaszerként szerepelnek, gemmoterápiaként működnek.”Dr. Henry Pol belga orvos (1918-1988) fedezte fel a benne rejlő óriási lehetőséget, hisz egy kis rügy a tavaszi meleg napsütés hatására pár nap vagy hét leforgása alatt újjávarázsolja a természetet. Főleg rákos betegeknek, akik már nem tudnak enni és gyógyszeres kezeléseket se elfogadni, olyan elixíreket készítenek, mint az egykori szerzetesek.


Ezért a kolostorkertben, egy szent helyről kezdődik a túra, mert a rügygyűjtés, a rügyelixírrel gyógyítás Magyarországon is szerzetesek nevéhez kötődik, a pálosok írtak róla először. A budaszentlőrinci kolostorkert gyönyörű szép erdős környezetben van, óriás bükkök, kőrisek és hársak veszik körbe. A pálos szerzetesek nem csak gyógynövénykertet műveltek, hanem az erdő nagy ismerői is voltak - szabályosan, imádságos hangulatban gyűjtötték, keresték a rügyeket és állítólag megérezték, hogy a növény mennyit ad abból szívesen.


A rügykóstolás menetét is megtudtam a szakembertől: Gondolj előbb a fára, utána magadra! Ne tépd a rügyet, hanem óvatosan csavarva szedd le! A szádba rakva előbb csak ízlelgesd, kóstolgasd, és lassan, többszöri rágás után nyeld le, így nem csak az ízlelőbimbóidat indítod be, de az életenergiájukhoz is hozzájuthatsz. Saját tanács: Ha újra civilizációba lépsz, előtte nézd meg a fogaidat (vagy kis vízzel öblögess folyamatosan)!
És amit kóstoltunk, kronologikus sorrendben:

 

Galagonya - Isten kenyere, dr. Henry Pol szerint minden része szívgyógyszer, nincs mellékhatása

 

Mezei juhar - kiválóan erősíti az idegrendszert, fájdalmaknál és szédüléseknél is segít

  

 Csalán - bár nem rügy, hanem friss levél, de kiváló szomjoltó és sok benne a vas (ha eltévednél, több napig is ellehetsz vele!) 

  

 Hárs -  álmatlanság, alvászavar, idegesség ellen kiváló (talán a legfinomabb!)

 

 Bükk - friss levelének íze a sóskához hasonlít, salátának is jó, rügye az érfalakat tisztítja

 

  Tölgy - nem a legkellemesebb ízű, kissé kesernyés, ínybetegségre, vastagbél működésére jó

 

A nyírfa rügyét itt nem tudtunk kóstolni, pedig nem csak elixírben, hanem nyers állapotában is kiváló, az egyik a legjobb vesetisztító, regeneráló. A rügybegyűjtés, rügykóstolás időszaka hamarosan véget ér. Valószínűleg már meghirdetett túra nem indul a Hárs-hegyen, de csoportok érdeklődhetnek a www.erdoajandeka.hu weboldalon.


 

 

Hasznos információk
Kép
RÜGYKÓSTOLOLÓ TÚRA
Útvonala: Szépjuhászné, kolostorkert - Örökerdő tanösvény - Makovecz Imre-kilátó (Kis-Hárs-hegy) - Thán Károly-kilátó
(Nagy-Hárs-hegy) - Szépjuhászné.
Hossza: 2,5-3 km, sok megállóval (idősebbek is elkezdhetik!)
Időtartama: 2-3 óra.
 

 Szöveg és fotók: Balla Réka