MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. május 18.

Pakolás két keréken – Csomagoptimalizálás bringásoknak

Akár rövidebb, akár hosszabb kerékpártúrára készülünk, érdemes már jóval az indulás előtt megtervezni, mit is viszünk majd magunkkal, valamint azt, hogy hová szeretnénk begyömöszölni felszerelésünket. A cuccok összeválogatásánál csakis a valóban fontos dolgokra fókuszáljunk, hiszen minden feleslegesen hurcolt gramm többletterhet ró ránk tekerés közben.

Észszerűség és modularitás

Egy vérbeli túrakerékpáron alapvetően hat helyre rögzíthetők a csomagok: hátsó csomagtartóra, első csomagtartóra, kormányra, vázra, közvetlenül a nyereg alá, valamint magára a nyeregrúdra. A legnagyobb terheket a hátsó csomagtartóra rögzített táskákban célszerű elhelyezni, a legértékesebb apróságainkat pedig a könnyen hozzáférhető kormánytáskában – ez utóbbit könnyen magunkkal vihetjük, ha őrizetlenül hagyjuk a bringát. A nyeregtáskák és a sztenderd váztáskák elsősorban szerszámoknak és tartalék tömlőknek kínálnak megfelelő helyet, a nagyobb űrtartalmúak ugyanakkor egy könnyű esőnadrágot vagy esőkabátot is képesek befogadni. Az első csomagtartóra szerelhető táskákba (bármilyen meggyőző is legyen a méretük) a nagyobb térfogatú, de viszonylag könnyebb dolgainkat – ruházat, hálózsák – próbáljuk elhelyezni. Mindig olyan táskát válasszunk, amelynek térfogata passzol a felszerelésünkéhez. Egy római-parti pedálozáshoz felesleges a világjáró táskaszett, de egy Szahara-átszelésbe sem túlzottan bölcs dolog egyetlen kormánytáskával belevágni. Ha komolyan gondoljuk a kerékpártúrázást, kizárólag teljesen vízhatlan, ellenálló anyagból készült darabokat válasszunk. A befektetés már az első égszakadás alkalmával meg fog térülni.

A Keleti-Mecsek esszenciája

A Keleti-Mecsek esszenciája

2021.02.25.

A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

→ Tovább
A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

2021.01.06.

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

→ Tovább
Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

2020.12.14.

A pehellyel töltött outdoor termékek napjainkban is verhetetlennek tűnnek tömeg-térfogat arány és hőszigetelő képesség tekintetében, a szintetikus töltőanyagúak felzárkózása ugyanakkor szédületes sebességgel zajlik. Utóbbiak elvitathatatlan előnye, hogy sokkal jobban tolerálják a nedvességet, mint a természetes eredetű szigetelőanyagot tartalmazó társaik, továbbá az, hogy egy leheletnyivel olcsóbbak is. Ezt már korábban is megállapítottuk, de a helyzet ma is változatlan.

→ Tovább