MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. május 18.

Pakolás két keréken – Csomagoptimalizálás bringásoknak

Akár rövidebb, akár hosszabb kerékpártúrára készülünk, érdemes már jóval az indulás előtt megtervezni, mit is viszünk majd magunkkal, valamint azt, hogy hová szeretnénk begyömöszölni felszerelésünket. A cuccok összeválogatásánál csakis a valóban fontos dolgokra fókuszáljunk, hiszen minden feleslegesen hurcolt gramm többletterhet ró ránk tekerés közben.

Észszerűség és modularitás

Egy vérbeli túrakerékpáron alapvetően hat helyre rögzíthetők a csomagok: hátsó csomagtartóra, első csomagtartóra, kormányra, vázra, közvetlenül a nyereg alá, valamint magára a nyeregrúdra. A legnagyobb terheket a hátsó csomagtartóra rögzített táskákban célszerű elhelyezni, a legértékesebb apróságainkat pedig a könnyen hozzáférhető kormánytáskában – ez utóbbit könnyen magunkkal vihetjük, ha őrizetlenül hagyjuk a bringát. A nyeregtáskák és a sztenderd váztáskák elsősorban szerszámoknak és tartalék tömlőknek kínálnak megfelelő helyet, a nagyobb űrtartalmúak ugyanakkor egy könnyű esőnadrágot vagy esőkabátot is képesek befogadni. Az első csomagtartóra szerelhető táskákba (bármilyen meggyőző is legyen a méretük) a nagyobb térfogatú, de viszonylag könnyebb dolgainkat – ruházat, hálózsák – próbáljuk elhelyezni. Mindig olyan táskát válasszunk, amelynek térfogata passzol a felszerelésünkéhez. Egy római-parti pedálozáshoz felesleges a világjáró táskaszett, de egy Szahara-átszelésbe sem túlzottan bölcs dolog egyetlen kormánytáskával belevágni. Ha komolyan gondoljuk a kerékpártúrázást, kizárólag teljesen vízhatlan, ellenálló anyagból készült darabokat válasszunk. A befektetés már az első égszakadás alkalmával meg fog térülni.

A Római fürdőtől a tési szélmalmokig – élménytúra a Bakonyban

A Római fürdőtől a tési szélmalmokig – élménytúra a Bakonyban

2022.05.12.

Ezen a 13 km-es bakonyi körtúrán több kirándulásra elég látnivaló akad, az elejétől a végéig csupa szépség jön szembe az emberrel. Persze, már önmagában csak a Római fürdő miatt megérné útra kelni, de ez a Tésről induló körtúra az ország egyik legcsodálatosabb helyén túl is sok szépséget tartogat még.

→ Tovább