MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. május 18.

Pakolás két keréken – Csomagoptimalizálás bringásoknak

Akár rövidebb, akár hosszabb kerékpártúrára készülünk, érdemes már jóval az indulás előtt megtervezni, mit is viszünk majd magunkkal, valamint azt, hogy hová szeretnénk begyömöszölni felszerelésünket. A cuccok összeválogatásánál csakis a valóban fontos dolgokra fókuszáljunk, hiszen minden feleslegesen hurcolt gramm többletterhet ró ránk tekerés közben.

Észszerűség és modularitás

Egy vérbeli túrakerékpáron alapvetően hat helyre rögzíthetők a csomagok: hátsó csomagtartóra, első csomagtartóra, kormányra, vázra, közvetlenül a nyereg alá, valamint magára a nyeregrúdra. A legnagyobb terheket a hátsó csomagtartóra rögzített táskákban célszerű elhelyezni, a legértékesebb apróságainkat pedig a könnyen hozzáférhető kormánytáskában – ez utóbbit könnyen magunkkal vihetjük, ha őrizetlenül hagyjuk a bringát. A nyeregtáskák és a sztenderd váztáskák elsősorban szerszámoknak és tartalék tömlőknek kínálnak megfelelő helyet, a nagyobb űrtartalmúak ugyanakkor egy könnyű esőnadrágot vagy esőkabátot is képesek befogadni. Az első csomagtartóra szerelhető táskákba (bármilyen meggyőző is legyen a méretük) a nagyobb térfogatú, de viszonylag könnyebb dolgainkat – ruházat, hálózsák – próbáljuk elhelyezni. Mindig olyan táskát válasszunk, amelynek térfogata passzol a felszerelésünkéhez. Egy római-parti pedálozáshoz felesleges a világjáró táskaszett, de egy Szahara-átszelésbe sem túlzottan bölcs dolog egyetlen kormánytáskával belevágni. Ha komolyan gondoljuk a kerékpártúrázást, kizárólag teljesen vízhatlan, ellenálló anyagból készült darabokat válasszunk. A befektetés már az első égszakadás alkalmával meg fog térülni.

Kalandokkal körülbástyázott vár

Kalandokkal körülbástyázott vár

2020.09.03.

Itt található az ország egyik legromantikusabb várromja és első via ferratája (vasalt útja). Az pedig hab a tortán, hogy Csesznek környéken minden megvan, ami egy izgalmas természetjáráshoz szükséges: vadregényes ösvények, barlangok, meredek sziklák, zúgó patakok.

→ Tovább
Utazások a Zemplén lakatlan szigete körül

Utazások a Zemplén lakatlan szigete körül

2020.08.17.

A Zempléni-hegység zöld szíve egyike hazánk kevés, közutakkal be nem hálózott rengetegének, amelynek közel fővárosnyi területén a civilizáció nyomát is alig látjuk. A kivételek közé tartozik a hegység közepén fekvő Kőkapu és Rostalló, ahová a keskeny aszfaltcsík mellett csak egy még keskenyebb, de annál népszerűbb sínpár vezet.

→ Tovább