MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Pakolás két keréken – Csomagoptimalizálás bringásoknak

2020.05.18.

Akár rövidebb, akár hosszabb kerékpártúrára készülünk, érdemes már jóval az indulás előtt megtervezni, mit is viszünk majd magunkkal, valamint azt, hogy hová szeretnénk begyömöszölni felszerelésünket. A cuccok összeválogatásánál csakis a valóban fontos dolgokra fókuszáljunk, hiszen minden feleslegesen hurcolt gramm többletterhet ró ránk tekerés közben.

Észszerűség és modularitás

Egy vérbeli túrakerékpáron alapvetően hat helyre rögzíthetők a csomagok: hátsó csomagtartóra, első csomagtartóra, kormányra, vázra, közvetlenül a nyereg alá, valamint magára a nyeregrúdra. A legnagyobb terheket a hátsó csomagtartóra rögzített táskákban célszerű elhelyezni, a legértékesebb apróságainkat pedig a könnyen hozzáférhető kormánytáskában – ez utóbbit könnyen magunkkal vihetjük, ha őrizetlenül hagyjuk a bringát. A nyeregtáskák és a sztenderd váztáskák elsősorban szerszámoknak és tartalék tömlőknek kínálnak megfelelő helyet, a nagyobb űrtartalmúak ugyanakkor egy könnyű esőnadrágot vagy esőkabátot is képesek befogadni. Az első csomagtartóra szerelhető táskákba (bármilyen meggyőző is legyen a méretük) a nagyobb térfogatú, de viszonylag könnyebb dolgainkat – ruházat, hálózsák – próbáljuk elhelyezni. Mindig olyan táskát válasszunk, amelynek térfogata passzol a felszerelésünkéhez. Egy római-parti pedálozáshoz felesleges a világjáró táskaszett, de egy Szahara-átszelésbe sem túlzottan bölcs dolog egyetlen kormánytáskával belevágni. Ha komolyan gondoljuk a kerékpártúrázást, kizárólag teljesen vízhatlan, ellenálló anyagból készült darabokat válasszunk. A befektetés már az első égszakadás alkalmával meg fog térülni.

turapraktikak FOTO Wikipedia Keithonearth
Fotó: Keithonearth / Wikipedia
Fejlámpakisokos

Fejlámpakisokos

2020.05.04.

Mint minden vásárlást megelőzően, a fejen viselhető világítóeszköz beszerzése előtt is arra kell megtalálnunk a választ, hogy mire is kívánjuk majd használni az új fényforrást. Tippek, ötletek, tanácsok az ideális fejlámpa kiválasztásához.

→ Tovább
Túralábbelik – Alaptípusok, előnyök és hátrányok

Túralábbelik – Alaptípusok, előnyök és hátrányok

2020.04.20.

Függetlenül attól, hogy milyen céllal lépünk ki a természetbe, szinte mindig viselünk valamit a lábunkon. A megfelelő lábbeli kiválasztása azonban okozhat némi fejtörést, főként az olyan sokat szajkózott, látszólag szilárd alapokon nyugvó „aranyszabályok” miatt, amelyek értelmében túrázni például kizárólag bakancsban lehet, a nem vízálló cipő pedig csak a kirándulók életének megkeserítésére jó.

→ Tovább
Aludj a föld felett! – Tippek függőágyazáshoz

Aludj a föld felett! – Tippek függőágyazáshoz

2020.04.06.

Ha aludtunk már sátorban, netán egy derékaljon a szabad ég alatt, itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újfajta élményt: a függőágyazást. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ide-oda hintázgatásról, egy-két órás lazulásról, legfeljebb egy kisebb délutáni bealvásról szól ez a műfaj, pedig a megfelelő felszereléssel esőben, szélben, szúnyoginvázió közepette, sőt még akár télen is lehet aludni a levegőben függve. Ha kedvet kaptál a dologhoz, néhány praktikus tanáccsal segítünk a lazulásban.

→ Tovább