Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. augusztus 3.

Fenyőfő ősfenyvese a Bakonyalján

Létezik a Bakony lábánál egy különleges erdeifenyves, ahol húsz méter magas fák között barangolhatsz, mindig friss a levegő, és édeskés gyantaillatot hoz a szél. Telített csend uralkodik a tájon. Nincsenek zavaró zajok, csupán a természet hangjai szüremkednek át az ágak között: madárcsivitelés, gallyreccsenés, neszezések és mocorgások jelzik, hogy él az erdő. Természetélményből jelesre vizsgázott a Fenyőfői-ősfenyves.

A világhálón böngészve bukkantam rá a Fenyőfői-ősfenyvesre, a térképen pedig a Fenyőfő határában lévő védett erdőségben az „Iszonyatos nagy fára”. Ez a két dolog kellően kíváncsivá tett, s egy hétvégén felkerekedtem, és meg sem álltam a Bakonyalján található községig. Rendezett falukép, nagyrészt felújított házak, takaros porták fogadtak Fenyőfő főutcáján.

 

 

Az út mentén kétoldalt árok fut, de a házak előtt bőven van virágokkal, növényekkel díszített füves terület. A település közepén kis domb emelkedik, rajta szintén nemrég felújított templom áll. Hegyekkel, erdőségekkel körülvett hangulatos zsákfalu a Pápai-Bakonyalján.

 


A zöld kereszt turistajelzés körbevisz a faluból az ősfenyvesen, amely a Fenyőfői-ősfenyves Természetvédelmi Terület része. A Fenyőfőtől Bakonyszentlászlóig terjedő védett természeti terület nagysága 578,7 hektár, amelyből több mint 320 hektár fokozottan védett. Egy rövidebb, mintegy 6 kilométeres körtúrát terveztem a település körül, amely Fenyőfő északkeleti végétől indul a zöld kereszt jelzésen, és a piros kereszten visz vissza a faluba. A túra remekül kezdődött. Nem sütött ugyan ezer ágra a nap, de így legalább a hőséggel nem kellett megküzdenem, s rögtön az első lépésekkel egy 15-20 méter magas, faóriásokkal zsúfolt, sűrű fenyőerdőbe csöppentem. Fűszeres fenyőgyantaillat csapta meg az orromat. Emberek, turisták sehol, csak madárfütty, légyzümmögés és az erdőalji derengésből érkező apró neszezések törték meg a csendet.

 


Alig mentem néhány száz métert, és rátaláltam a Stefan Rener nevét viselő keresztre. A térkép szerint a közelében található az „Iszonyatos nagy fa”. Körülöttem égig érő fák magasodtak. Tényleg hatalmasnak kell lennie, ha még ezeknél is nagyobb. Egy kilométeren keresztül minden fát megvizslattam az út mentén, hogy iszonyatos-e, de egyiket sem találtam annak. Talán egyet kivéve, egy háromtörzsű, viharvert, időtől megviselt fenyőfacsoportot, amely elaggott, kopasz, girbegurba ágaival elég bizarrnak és „iszonyatosnak” tűnt. Viszont három gond azért akadt vele: 1.: nem egy fa, hanem három. 2.: Nem nagyobb a többinél. 3.: Már nem él. Másfél kilométer után feladtam az „Iszonyatos nagy fa” kutatását, szerintem már nincs meg, kivágták.

 

Fenyőfői-ősfenyves
A szakirodalom szerint a Fenyőfői-ősfenyvest az teszi egyedivé, hogy ez Magyarország egyetlen, a jégkorszak óta talajtani okokból fennmaradt őshonos erdeifenyő-állománya. A laza, tápanyagszegény, homokos talajon ugyanis a lombos fafajok (pl. tölgy, bükk) nem élnek meg, míg az erdeifenyő annál inkább. Természeti értékét tovább növeli, hogy élővilágára egyaránt jellemző az alföldi és hegyvidéki növény- és állatfajok jelenléte. Az érdekes erdő jelentőségére Kitaibel Pál, az európai hírű természettudós hívta fel a figyelmet a 18. század végén.
 

 

Erdei sétámra a gyülekező sötétszürke esőfellegek borítottak némi árnyat. Hirtelen dördült egyet az ég, villámok cikáztak, és a következő pillanatban már zuhogott is, mintha dézsából öntenék. A száraz, homokos talaj pillanatok alatt sárrá változott, s mire magamhoz tértem, bőrig áztam. Így jobbnak láttam lerövidíteni a túrát, s becsatlakozni a piros négyzetbe, amely egyenesen a fenyőfői római katolikus templomhoz vezetett.

 


A kirándulás a nyakamba zúduló eső ellenére is emlékezetes maradt. A turisták által kevésbé felkapott ősfenyves nagy előnye a csendje és békéje. Az átható gyantaillat, egy felbukkanó őzsuta feje a fák között, az erdő viszonylagos érintetlensége felülírta minden eddigi természetélményemet. Mindenkinek jó szívvel ajánlható az ősfenyvesben sétálás, nagyszerű léleknyugtató program, és garantált a feltöltődés, a kikapcsolódás. És azon kevés helyek egyike, amely télen is különleges élményt nyújt.

 

 

Írta: Joó Annamária

Fotók: Joó Annamária, Somogyvári D. György, Gulyás Attila

 

 

  

A Gerecse felfedezésre váró szigete – Somlyó

A Gerecse felfedezésre váró szigete – Somlyó

2020.09.06.

Kéktúrázóknak talán ismerősebben cseng a gerecsei Somlyó, avagy Somlyóvár neve, de mindezzel együtt kevesen ismerik a hegység eme nyugati szegélyének kissé félreeső, szigetként kiemelkedő csúcsát, ami több érdekességgel is szolgál a természetjáróknak.

→ Tovább
Szürreális életképek a dunaújvárosi erdőből

Szürreális életképek a dunaújvárosi erdőből

2020.07.30.

Ha a Dunai Vasmű mellett bevetjük magunkat a kiserdőbe, hirtelen mintha egy furcsa, régi sci-fiben találnánk magunkat: a gyár kiszolgált, hatalmas gépeit évtizedekkel ezelőtt a fák között állították fel, mára pedig szépen körbenőtte őket a természet.

→ Tovább