Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Gépesítve a Bükkön át - 1. rész: Bükkszentkereszt-Lillafüred

Turista Magazin 2016.09.08.

Miskolcon nem probléma, ha a városi séták után délután egy kis friss levegőre vágyunk: kisvasút, buszjáratok és már libegő is segít a Bükk keleti oldalának felfedezésében.

Borsod megye székhelye abban a szerencsés helyzetben van, hogy nyugati részét szó szerint körülölelik a Bükk csúcsai. Ellentétben a legtöbb nagy városunkkal, ahol a természetbe való kiszabadulás órás nagyságrendű, átszállásokkal tarkított utazást igényel, Miskolc központjából naponta tucatnyi, alig 40 perces menetidejű buszjárattal egyenesen a Déli-Bükk kellős közepén, Bükkszentkereszten találhatjuk magunkat. Onnan ráadásul részben gépesített, változatos útvonalon, könnyen vissza is találni Lillafüreden át Miskolcra. Bár a városba indulás idején mindez csak B terv volt, délutánra egyértelművé vált, hogy jól jönne egy kis séta a zöldben is, így éltünk a lehetőséggel.

 

aug-25-28_027-3(2).jpg

 

Bükkszentkereszt az ország egyik legmagasabban fekvő települése: az átlagosan hatszáz méteren fekvő falu a környék többi, sokszor már nem is létező falujához hasonlóan, az üveggyártásnak köszönheti a lézezését. A faszénnel és kézi munkával dolgozó, többségében szlovák munkások az 1750-es években alapították a falut, Nová Huta (Újhuta) néven, amit egészen 1940-ig megtartott.

 

aug-25-28_032-2.jpg

 

A faluból kivezető utak közül talán az Erdőalja utca és az onnan kiinduló jelzetlen ösvények a legérdekesebbek, ezekről látható a legmagasabbról a táj. Innen a lillafüredi libegő felső végállomása felé minimális szintemelkedéssel vezet a sárga jelzésű, erdei kerékpáros út.

  

aug-25-28_034-2(1).jpg

Hegyek nem csak fölöttünk, de alattunk is: kilátás a Szinva-patak völgyére

 

aug-25-28_041-2.jpg

Jó úton Lillafüred felé: eddig tartott az emelkedő. Közvetlenül az erdő széle mögött Lillafüred környékének legújabb látványossága rejtőzik

 

aug-25-28_045-2.jpg

Fordulópont. A 2015-ben átadott libegő felső végállomásán csak a szükséges minimális mennyiségű építmény készült, a libegő gépháza is teljes egészében az alsó állomáson található. Fent csak egy elfogadható árú mobil büfé üzemel a libegő nyitvatartási idejében

 

aug-25-28_056-hd-2.jpg

 

Néhány oszlopköznyi vízszintes libegés után megérkeztünk a Szinva-patak völgyének peremére. A pálya teljes hossza egy kilométer, a szintkülönbség 263 m. Mindkét szám szinte azonos a budapesti libegőével, de a lillafüredi pálya, talán a völgy túloldala fölé tornyosuló hegyek miatt, jóval meredekebbnek tűnik.

 

aug-25-28_068-2.jpg

Száguldunk és félünk. A legalsó szakasz a legmeredekebb, itt a kötélpálya szinte liftté válik

 

aug-25-28_079-p-2v.jpg

 

A libegő húsz perc alatt a távoli erdőkből Lillafüred forgalmas sétányára repített. A Szinva-völgy ezen szakaszának legújabb látványossága a kalandpark, ami mellett egy hangulatos, nyilvános park is épült. A völgy szűkülete fölött álló Fehér-kő szédítő, de népszerű kilátóhely. Kivéve, amikor a Bükk emberek előtti évezredeit idézve, ismét fészkelőhelyet talál rajta egy ragadozó madár: idén tavasszal épp az ország 20-30 vándorsólyom-párjának egyike, amire a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság példás gyorsasággal reagált, és a költés hónapjaira lezárta a fészek környékét.

 

aug-25-28_089-p-2(1).jpg

A Fehér-kővel szemközti sziklagerinc alatt a bükkszentkereszti országút halad át

  

aug-25-28_100-3(1).jpg

 

Alig öt kilométer lesétálása - plusz egy lelibegése - után meg is érkeztünk az aznapi „túra” végére. Lillafüred jól ismert, forgalmas központja kicsit talán már túlságosan is zajos volt, így kivételesen a Hámori-tó partjának egy távolabbi szegletében pihentük ki az utat.

 

aug-25-28_102-2.jpg

 

A fenti látványtól fél órára újra a miskolci forgatag várt. A nap fő tanulsága, hogy alkalmas vidéken kevesebb, mint fél nap is elég egy felfedezésekkel teli, alapos sétához. Lillafüredre pedig remélhetőleg hamarosan visszatérünk!

 

 

Írta és fotók: Gulyás Attila

 

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább
A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

2020.06.13.

Hogy melyik Magyarország leglátványosabb vára, arról megoszlanak a vélemények, de ha a legszebb fekvésűt keressük, akkor a függőleges sziklafalakkal körbevett, Bodókő-hegyen magasodó Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Az Oroszlánszikla gyilokjárója és egyedi panorámája miatt is érdemes ezt a várat felírni a bakancslistánkra.

→ Tovább
Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

2020.05.20.

Ez a túra a nagy távolságok helyett sokkal inkább az érdekes, apró részletekről szólt. Ha rááll az ember szeme, feltárul a mikrokozmosz, és irtó érdekes események szemlélői lehetünk. Persze ehhez meg kell állni, le kell hajolni, és közelebbről is szemügyre kell venni az erdő „földszinti” lakóit.

→ Tovább