Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Láttál már kecskeügyességi bemutatót?

Turista Magazin 2016.10.18.

Ha a válasz nem, akkor el kell olvasni ezt a cikket, hogy kiderüljön, mi a csuda ez.

Az egész úgy kezdődött, hogy jött egy hírlevél a Pilisi Parkerdő Zrt.-től, amelyben szó szerint ez állt: „Legtöbbünk legfeljebb természetfilmekből vagy televíziós műsorokból tudhatja, hogy még a közönséges házi kecskék is macskákat megszégyenítő mozgáskoordinációs képességgel és egyensúlyérzékkel rendelkeznek. 2016. október 16-án a Budakeszi Vadaspark kecskeagility show-jának köszönhetően mindezt saját szemmel, személyesen is meg lehet tapasztalni.”

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

A Pilisi Parkerdő tulajdonában lévő Budakeszi Vadaspark látványos főbejáratát tavaly télen újították fel 

 

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy óriási kecskerajongó vagyok, de nem bírtam elképzelni, milyen lehet egy agility show kecskékkel, ezért vasárnap délután elmentem a hozzánk amúgy meglehetősen közeli vadasparkba, hogy „saját szemmel, személyesen is megtapasztaljam” a műsort. Fél órával korábban érkeztem, így még elcsíptem a kecskeshow előtti kisállat-bemutatót, amelyben épp egy görényt hajtogatott és csavargatott egy úr annak hajlékonyságát demonstrálandó, ezért elhatároztam, hogy megkeresem a kecskéket, és megnézem, miként melegítenek az előadásra. Hát, mint kiderült, sehogyan.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

 Látjátok gyerekek? A görény az egy hajlékony kis jószág

 

Elképesztő mázlim volt, mert az első ember, akihez odamentem érdeklődni, hogy merre vannak a macskaügyességű patások, Tászler Melinda volt, a kecskék gazdája és kiképzője. Ő kísért el a bejárat mellett ácsorgó kisbuszhoz, amelynek rakterében várakozott türelmesen a három showkecske: Bentley, Hannibál és Yoda. A nevek beszédesek, mert Yoda egy igazi kékvérű núbiai kecske, ami annyit jelent, hogy óriási fülei vannak, Hannibál onnan kapta a nevét, hogy imádja az embereket, Bentley meg gyönyörű. Melinda láthatóan élvezettel mesél az állatairól, s hamar kiderül, hogy főként lovakkal foglalkozik, a „kecskézés” csak olyan mellékesen jött.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

 Yoda esetében nem nehéz kitalálni, hogy miért ez lett a neve

 

„Yoda még fiatal, de nagyon ügyesen mozog, viszont nincs senkiről tudomásom, akitől meg lehetne tudni, hogy az ivarérettség mennyiben fogja befolyásolni az eddig tanultakat, illetve ezek bemutatását fellépési körülmények között, akár csak a szagra is gondolva, így ivartalanítva lesz. Ezzel ő is jobban jár, hogy feleslegesen nem hajtják majd a hormonok, ugyanis nincs tenyésztési szándék vele" - tudtam meg Melindától, és amikor megjegyezem, hogy szegény Yoda akkor járt volna a legjobban, ha nincs tehetsége az agilityhez, hozzáteszi, hogy nem, mert akkor valószínűleg később valahol pörköltként végzi, de nála ilyenre nem számíthat, így összességében nem is olyan rossz neki, hogy a szaporodás öröméről lemondva inkább show-t gyárthat.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila
  
Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

Melinda felszerelkezik egy kis motivációs kukoricával, majd előkerülnek a sztárok. A kecskéknél óriási előny, hogy bárhol tudnak falatozni, de mint kiderült, hajlamosak válogatni 

 

A fellépés előtt Melinda feltölti az oldalára erősített kis tasakokat kukoricával, pórázt csatol a kecskék nyakába, és anyukája segítségével bevezeti őket a vadaspark kis porondjára, amely körül már tele vannak a „lelátók”. A műsor szemmel láthatóan a kisgyerekes családosokat vonzotta leginkább, de néhány fiatal pár is lecövekelt, hogy megnézze a kecskék tudását. Yoda lép fel elsőként, vele mutatja meg Melinda, miről is szól ez az egész, és hogyan lehet a kecskéket motiválni egy kis agilityre. Röviden: jutalomfalattal. És persze a kecske és az ember között kialakult szoros kapcsolattal.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

Yoda akcióban. Ahogy látszik, ő egy bak, viszont ez már nem sokáig marad így


Zsenge kora ellenére Yoda rutinosan adja elő a produkcióját, nem veszem észre rajta a lámpaláz jeleit, elszánt tekintettel mászik fel az akadályokra, sőt még egy karikaátugrást is mutat a közönségnek. Ha nem lennének szarvai, egy nagyobbacska, pocakot növesztett kutyának is elmenne, olyan lelkesen követi Melinda utasításait, bár szemmel láthatóan az orra elé dugott kukorica az odaadásának fő oka.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

Hannibál (fehérben) és Bentley feszülten várják, hogy ők következzenek

 

„Az se jó, ha tele vannak, de az sem, ha farkaséhesek, valahol a kettő között az ideális, valamint szerencsés, ha nem füvön van az előadás, mert ilyenkor hajlamos elkalandozni a figyelmük, de a a cél, hogy később semmilyen körülmény ne befolyásolja a műsort” - avatott be még a műsor előtt a műhelytitkokba Melinda, aki Yoda után Bentley-t és Hannibált vezette színpadra.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

Yoda ugyan ezen a képen alig látszik (ott van kikötve hátul, a rózsaszín kabátos kislány mögött), viszont folyamatos mekegéssel jelezte, hogy szívesebben van színpadon, mint a kulisszák mögött


A két házikecske rutinos profiként nyomta le a műsort, mindketten ügyesen átugrálták az akadályokat, felmásztak a deszkaplatón, valamint libikókáztak. Próbáltam kiszúrni, hogy melyik milyen számban erősebb a másiknál - Melinda elmondta, hogy a kecskék is egyéniségek, mindegyik tehetségesebb valamiben -, de nem tudok rájönni, hogy kinek melyik a húzószáma. Az ügyesebb produkciókat spontán tapssal jutalmazta a közönség, amit nem tudom, hogy mennyire érzékeltek a kecskék, az viszont tény, hogy a három közül az afrikai Yoda bizonyult a művészléleknek. Amikor nem ő volt porondon, hangos mekegéssel jelezte a nemtetszését, valamint ő volt az egyetlen, aki belekóstolt a színpad mellé állított virágládába.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

Ahogyan a képen is látszik: nem túl hálás feladat virágládának lenni egy kecskeshow-n


Kevés előadóművész kerül olyan intim közelségbe a közönséggel show után, mint Hannibál, Bentley és Yoda, akik még vagy tíz percig simogattatták magukat a nagyérdeművel, majd néhány közös fotót követően visszafáradtak a lakóbuszukba. Hát így megy ez a sztárkecskéknél.

 

Fotó: Nógrádi Attila
Fotó: Nógrádi Attila

Az előadás után következett a jól megérdemelt közönségtalálkozó, de mivel Yodában még tombolnak a hormonok, őt csak módjával lehetett tapogatni


Este, ennek a cikknek az írásakor, azért csak "rágugliztam" erre a kecskeagilitys témára, és igazat kell adnom Melindának, mert tényleg nem nagyon van ennek a műfajnak múltja itthon, de ha jól láttam, még világszerte is eléggé gyerekcipőben jár a kecskék ügyességi felhasználása. Nem hiszem, hogy valaha olimpiai szám lesz, de az biztos, hogy egy vasárnap délutáni gyerekshow-nak tökéletes program.

 

Szöveg és fotók: Nógrádi Attila

 

Kapcsolódó cikk:

 

SAKÁLVOKÁL, MOSÓMEDVÉK ÉS MESEBELI RÓKÁK - VADASPARK-LÁTOGATÁS BUDAKESZIN

 

Börzsönyi gerinctúra a négyzeten

Börzsönyi gerinctúra a négyzeten

2020.07.10.

Roppant látványos és vadregényes túratereppel bírnak a Magas-Börzsöny központi kalderaívéről leágazó mellékgerincek védett erdőségei. Akár a hegygerincről csodáljuk, akár az alattuk szaladó patakok völgyében ízleljük ezt az elbűvölő és izgalmas „vadont”, könnyen rabul ejthet minket mesébe illő hangulata.

→ Tovább
Tömeg nincs, vadon, az van - Szurdoktúra a Bakonyban

Tömeg nincs, vadon, az van - Szurdoktúra a Bakonyban

2020.07.10.

Árnyas lombsátor, burjánzó aljnövényzet, sziklás patakmeder, mohás kőtömbök, bedőlt fák és izgalmas drótkötélpálya. Ördög-árok és Kő-árok. Bejártuk a Magas-Bakony egyik legszebb túraútvonalát, és nem bántuk meg, valamit megéreztünk a Bakony vadságából.

→ Tovább
Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább