Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2018. október 24.

Tavak föld alatt és föld fölött Tapolca szívében

Tombolhat kánikula, eshet eső vagy hullhat hó, a Tapolcai-tavasbarlang egész évben remek kiegészítése lehet egy balatoni kiruccanásnak. Itt télen-nyáron 20 °C körüli a hőmérséklet, és olyan dolgokat láthatunk és csinálhatunk, amit az országban máshol nem: egy város alatti barlangrendszerben csónakázhatunk. A Malom-tavat pedig a föld felett nem érdemes kihagyni.

A tavasbarlangra először akkor figyeltem fel, amikor gyerekkoromban megtudtam, hogy a Csak semmi pánik című film végén a kincs itt kerül meg: a rossz fiúk az ékszereket, Ötvös Csöpiék pedig a gengsztereket lelik meg a Tapolcai-tavasbarlangban. Aztán pár év múlva jött egy osztálykirándulás, és végre én is evezhettem a „kincses barlang” kanyargós járataiban. Izgalmas és jó móka volt a félhomályban faltól falig siklani a csónakkal. Most egy balatoni kirándulás hozta meg az apropót a látogatásra, no meg a kíváncsiság, hogy milyen lesz 30 év elteltével ismét csónakázni a barlang gyomrában?

Persze már a fogadtatás is teljesen más. 2015 óta ugyanis modern látogatóközpontot találunk a barlang bejáratánál, ahol először egy földtörténeti tárlaton ismerkedhetünk meg a karsztvidékek világával. Ez a geológiai kiállítás azonban sokkal érdekesebb, mint ahogy az hangzik. A vizuális élmény fokozására a termekben például 3D-s, térhatású képeket helyeztek el, amelyek a bejáratnál kapott szemüveggel különleges, már-már testközeli élményt nyújtanak barlangokról, cseppkövekről, karsztokról.

Lehet, nekünk szerencsénk volt a tárlatvezetőnkkel, de a nemzeti parkos kolléga olyan élvezettel és érdekesen adta elő az infókat a termek látnivalóiról, hogy a félórás látogatást alatt egy percig sem unatkoztunk, sőt, a Bakony őslényeit bemutató teremtől alig tudtunk elszakadni. Láttunk még bronzkori kultikus barlangot, és a „kőtapogató” is megért pár percet. Ami viszont a gyerekeket bizton leköti hosszabb időre, az a mászófal és a kúszóbarlang, ahol kipróbálhatják, milyen lehet barlangásznak lenni.

Az az infó is új volt a tavasbarlangról, hogy az egyetlen élőlény, amely itt található (a nemzeti parkos munkatársakon kívül), az a fürge cselle (Phoxinus phoxinus). Ez a társas életet igen kedvelő apró halacska rajokban úszkál, és a legújabb kutatások szerint, amikor veszélyt érez, különleges enzimet bocsájt ki, amelynek köszönhetően csapatokban elmenekül a helyszínről. Ezért is ragadt rá a fürge jelző. A tapolcaiak csak csetrinek hívják, s ha a tóban megpillantjuk, kívánni is ér valamit, ami a mendemonda szerint beteljesül.

Mielőtt a várva várt csónakázás bekövetkezne még egy 3D-s filmet is megnézhetünk, amely a kasztképződmények és a barlangok sokszínű világát mutatja be, illetve megismertet a pár száz méterre lévő, 2010-ben felfedezett, a nagyközönség által nem látogatható Berger Károly-barlang szépségeivel. A tíz termen át való kalauzolás nem hiábavaló, az őskortól napjainkig vezetnek az infók, hogy mire leérsz a barlangba, tudd, mit látsz a csónakból.

És harminc perccel a belépés után, elérkezett a fő attrakció: a csónakázás. Vagyis nem rögtön, mert előtte a Lóczy-teremből még egy 70 méteres száraz, barlangi szakaszon gyalogoltunk át, majd néhány perces várakozás a sorban a fémladikokra, és indulhattunk is. A segítőkész nemzeti parkos munkatárs a kezünkbe nyomta a lapátokat, és a lelkünkre kötötte: a borulás elkerülése végett középen üljünk a hajóban.

Mivel a csónakázható rész elég rövid, csupán 180 méter, ezért nem érdemes elkapkodni. Mi se tettük. A látvány tényleg különleges. Kristálytiszta, áttetsző türkizkék és -zöld víztükör, barnássárgás sziklafalak, szűk, kanyargós folyosók. Az élmény hasonló, mint 30 évvel ezelőtt. Csak azt sajnáltam, hogy hamar a végére értünk.

Evezni mondjuk, nem nagyon kellett. Több helyen olyan keskeny az átjáró, hogy lapátolásra nincs is esély - örültünk, hogy átfért a csónak. És a tágasabb termekben is kényelmesen lehetett lavírozni kézi vezérléssel, azaz a faltól falig való lökdösés technikájával. A lapát szinte fölösleges, de romantikus kelléknek nem rossz, fokozza a csónakázós élményfaktort. Egyszer mindenképpen megéri felfedezni a tavasbarlangot, amely a látogatóközponttal, a kiállításokkal és a kb. 15 perces csónakázással együtt 1 órás tartalmas kikapcsolódást nyújt.

Utána még sétáltunk egyet a közelben található hangulatos Malom-tónál, élvezve az októberi napnyugta utolsó sugarait. A Tapolca-patak felduzzasztásával alakították ki a település központjában a két részből álló tóegyüttest. Érdekessége, hogy karsztforrások táplálják, amelyeknek hőmérséklete 18-20 fok körül mozog, így a tó a leghidegebb teleken sem fagy be, és a tavasbarlang vizével is kapcsolatban áll, a barlangban lévő vízszint a tó visszaduzzasztásával szabályozható.

Az alsó tó környéke csupa növény, fák, bokrok szegélyezik a kis tavat, melyen kacsák úszkálnak, vízében pedig aranyhalak. Nekünk volt szerencsénk egy szürkegém-vendéget is lencsevégre kapni.


Az alsó tónál egy hotelként üzemelő malomépület áll oldalához simuló hatalmas malomkerékkel és minizuhataggal.

A fenti állóvíz, a mélykék színű Nagy-tó (de nevezik Malom-tónak, illetve felső tónak is), partján színes, régi házak, éttermek, kávézók sorakoznak, közepén szökőkút fújja rendületlenül az ég felé vizét. Az idő jócskán előrehaladt: a fény könnyű fátyolként lebegett házfalakon és levélen. Felettünk sötétedni kezdett az égbolt, nagy léptekkel közelített az este. Nyugaton még pislákolt egy utolsó vékony rózsaszín sáv, de a nap már véget ért. Szóval nem lőhetünk nagyon mellé, ha tavasbarlangi látogatás után körbesétáljuk a közeli, szintén egyedi látványt és hangulatot hordozó Malom-tavat.

Szöveg: Joó Annamária

Fotó: Somogyvári D. György

Hasznos információk
Nyitvatartás:
március 1. - június 30.: 9.30-17.00 (pénztárzárás: 16.00 óra)
július 1. - augusztus 31.: 9.00-20.00 (pénztárzárás: 19.00 óra)
szeptember 1. - október 31.: 9.30-17.00 (pénztárzárás: 16.00 óra)
november 1. - február 28.: 9.00-16.30 (pénztárzárás: 15.30 óra)
december 24., 25. és 31.: ZÁRVA
december 26.: 9.00-14.00 (pénztárzárás: 13.00 óra)
2019. január 1.: ZÁRVA
Belépők:
Felnőtt jegy: 2 000 Ft
Kedvezményes jegy: 1 800 Ft
Gyermek jegy (3-14 éves): 1 500 Ft
Családi jegy: 5 500 Ft
Családi jegy érvényes: 2 fő felnőtt, 2 fő 14 év alatti gyermek esetén. Minden további 14 év alatti saját gyermek díjmentesen látogathatja a bemutatóhelyet.

Ha biztosra akarunk menni, foglaljunk előre a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont honlapján online jegyet és időpontot, mert ha sok a turistacsoport, előfordulhat, hogy a helyszínen már nem tudnak aznapra belépőt adni.

Tapolcai-tavasbarlang

A város alatt 15-20 méter mélyen húzódó barlangrendszer egyik tagja a 3,3 km hosszú Tapolcai-tavasbarlang, melynek nagy részét karsztvíz tölti ki. Felfedezése, gyakorlatilag egy véletlennek köszönhető, hiszen nem neves természetkutatók találtak rá, hanem egy kőműves kútásás közben, 1903-ban. Egy évtizeddel később megnyitották a nagyközönség előtt, Magyarország első villanyvilágítással ellátott és turisztikai célokra is használt barlangjaként. Egyedi formakincsének köszönhetően már 1942-ben védetté nyilvánították, majd 1982-től fokozott védelem alá helyezték. A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A télen-nyáron 20 °C hőmérsékletű, közel 100%-os páratartalmú és rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt enyhülést. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett Kórház-barlangot használják.

Egy alföldi túra is lehet kalandos és változatos

Egy alföldi túra is lehet kalandos és változatos

2023.09.25.

Nem kell az egész Alföldet bebarangolni ahhoz, hogy az összes élőhelytípusát megismerjük. A nádasok pazar madárvilágát, a homokbuckák és láprétek gyönyörű virágait, és a szikesek izgalmas formakincseit egy alig 10 kilométeres túrán is megfigyelhetjük, miközben három érdekes tanösvényt is bejárunk.

→ Tovább
A Visegrádi-hegység egyik legjobb Dunára néző panorámapontja

A Visegrádi-hegység egyik legjobb Dunára néző panorámapontja

2023.08.04.

Innen nyílik a Visegrádi-hegység keleti peremének legteljesebb panorámája, és nem túlzás azt állítani, hogyha felmegyünk a Vörös-kőre, soha nem felejtjük el, amit onnan látunk. A Tahiból induló körtúra különlegességét az emelkedők és lejtők parádés váltakozása adja, amihez azért kell a kondi. Nem sétagalopp, de mindenképpen megéri.

→ Tovább
Bakony-járók paradicsoma - Cuha-völgy

Bakony-járók paradicsoma - Cuha-völgy

2023.07.26.

Nem véletlen, hogy a Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Egyszerre vadregényes, könnyen bejárható, és olyan magával ragadó a táj, hogy szinte észre sem veszed, hogy legyalogoltál néhány kilométert a Cuha patak szurdokában. Magas vízálláskor patakátkelések, köveken való ugrálások adják a túra sava-borsát.

→ Tovább