Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg és fotó:
2022. szeptember 21.

​Tavasztól őszig az Alpokban - ruházat, bakancs, kiegészítők

Az alábbi cikkben választ kaptok arra, milyen felszerelés, cipő, ruházat kell tavasztól őszig egy alpesi túrára.

Általánosságban elmondható, hogy a magashegyi túrák fő szezonja tavasztól őszig tart, főleg ha az Alpok 3000 - 4000 m feletti csúcsait vesszük célba. Ilyenkor a legoptimálisabb az időjárás és a hóviszony is. Habár az idei szezonban nagymértékben érezhető volt a globális felmelegedés hatása, (gleccserek folyamatos olvadása, extrém időjárás, hóhatár szint változása) de ezzel majd egy másik cikkben foglalkozunk. Nem véletlenül a szervezett túrák nagy része is erre az időperiódusra esik, ezért most nézzük végig, mire is van szükségünk egy ilyen túra teljesítéséhez, felszerelés, és ruházat tekintetében.

Optimális felszerelés, ruházat

Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő ruházat és felszerelés kiválasztása, mivel magasan elég változékony tud lenni az időjárás, és nagy lehet a napi hőingadozás is. Ahogy már egy korábbi cikkekben említettem, nagyon fontos a tudatos- réteges öltözködés, kevesebb, de jó minőségű ruházatot, felszerelést érdemes választani. Ide tartoznak a szintetikus - gyapjú anyagú ruhák, könnyű, de meleg pehelykabátok illetve a jól pakolható héjkabátok – esőkabátok. Az egyszerűség kedvéért bemutatom, hogyan épül fel az én ruházatom egy ilyen túra során.

Alapréteg (baselayer)

Alaprétegként, főleg ha intenzív, több napos túra a cél, többnyire merinó gyapjú ruházatot választok, ezeket több napig el lehet hordani úgy, hogy nem lesz büdös, és kellemetlen a viselete. Az egyik legjobb darab ezek közül a Mountain Hardwear Diamond Peak Thermal Hoody. Kellemes anyaga nem irritáló, a kapucni pedig hideg, szeles időjárási körülmények között jól tud jönni. Emellett mindig nálam van egy gyorsan száradó szintetikus póló is, egyik kedvenc darabom az Uyn Marathon Shirt. Fontos hogy a pamut anyagú ruházatot felejtsük el egy ilyen jellegű túrán, mivel gyorsan bele lehet izzadni, rendkívül nehezen szárad, emiatt kényelmetlen lesz a viselete.

Középréteg (midlayer)

Középrétegként egy közepesen vastag polárt, és egy vékonyabb softshell kabátot szoktam vinni. Túrától függően fontos hogy meleg legyen, de emellett jól elvezesse a hőt, illetve a széltől is védjen. E két réteg kombinálása mindig jól jön. Technikai polárból a Fundango Rauris darabja kiváló választás lehet, könnyű kellően meleg és jól szellőzik. Ezt lehet még párosítani egy könnyű szélálló kabáttal, mint a Mountain Hardwear Kor Airshell Hoody. Ez egy nagyon vékony, de szélálló dzseki, ami száraz, szeles időjárási körülmények között tökéletes választás lehet. Ha egy kicsit vastagabb darabra vágyunk, akkor érdemes berakni egy klasszikus technikai softshell kabátot, mint a Millet K Absolute Shieldet.

Külső réteg (hardshell)

Egy esőkabát – hardshell kabát mindig kötelező egy magashegyi túrán, ez a ruhadarab lesz az, ami meg fog védeni a széltől, esőtől, hótól. Itt több típus is szóba jöhet attól függően, hogy hány rétegből épül fel a dzseki, de ilyen körülmények közé érdemes egy 3 rétegű masszívabb, strapabíró darabot választani. Két személyes kedvencem is van, az egyik a Fundango Manota 3L, és a Mountain Hardwear Exposure Gore Tex Pro dzsekije. Mindkét darab tökéletes választás lehet egy magashegyi túrára.

Inzulációs réteg (Insulation)

Ez a réteg az, ami megvéd minket a hidegtől, ide általában valamilyen szintetikus, vagy pehely töltető kabát lesz a legmegfelelőbb választás. Én inkább a pehely töltetű kabátokat preferálom, mert azok számomra melegebbek és a súlyuk is könnyebb. Az egyetlen hátránya a pehelynek hogy vizesen elveszíti a hőtartó képességét, de a mai modern darabokban a pehely már le van kezelve valamilyen vízlepergető anyaggal, és a külső szövet is általában vízlepergető. Itt ugyancsak két típust emelnék ki, ami jó választás lehet, az egyik a Mountain Hardwear Ghost Whisperer nagyon könnyű pehely kabátja, a másik pedig a Fundango Mogollon darabja. A Mogollon egy kicsit vastagabb melegebb típus, akik kevésbé viselik el a hideget, azoknak jobb választás lehet a Fundango modellje.

Nadrág

Nadrágból általában egy közepesen vastag softshell darabra szokott esni a választásom, az egyik kedvenc darabom a Mountain Hardwear Chockstone Alpine Pant, amely már megjárta a Himalája 5000 – 6000 m csúcsait, hágóit is. Ha hideg van, akkor egy gyapjú alá öltözettel tökéletes lehet. Ez a nadrág amellett, hogy szélálló, még vízlepergető is, így enyhébb esőben, havazásban is lehet rá számítani. A túra elején, ha még nagyon meleg be lehet rakni egy vékony, könnyű rövidnadrágot is, akinek esetleg meleg lenne a softshell nadrág. A Fundango Roger modellje tökéletes választás lehet. Opcionális darabként be lehet rakni egy vékony vízálló nadrágot, esőnadrágot is, mint például a Strech Ozonic-ot a Mountain Hardwear kollekciójából. Ha nagyon elkezd esni, vagy havazni akkor gyorsan bele tudunk bújni.

Zokni alsónemű

Ezek közül is érdemes merinó – szintetikus darabokat választani, így egy 2-3 napos túrát egy szettel is meg lehet csinálni, mivel a gyapjú antibakteriális, ezáltal gond nélkül több napig viselhetőek lesznek ezek a darabok is.

Kesztyű – Sapka

Nálam egy vékony softshell kesztyű, és gyapjú sapka alaptartozék szokott lenni! Erős szélben, hidegben hamar elkezd fázni a kezem, és a fejem is, ezért mindig van 1-1 ezekből a hátizsákban. Sapkából gyapjú - szintetikus keverékűt használok, ami meleg, de jól szellőzik és gyorsan is szárad ilyen a Mountain Hardwear Caleum Dome darabja. Kesztyűből pedig egy vékony softshell ami mindig nálam van.

Bakancs

A megfelelő lábbeli az egyik legfontosabb része a túránknak. Fontos hogy egy jól betört kényelmes bakancsban induljunk útnak. Ilyen jellegű túrára magas szárú, vízálló C – D kategóriás bakancs ajánlott. Anyaghasználatot tekintve vannak klasszikus bőr, illetve szintetikus felsőrésszel rendelkező bakancsok. Az én abszolút kedvenc darabom a Scarpa Ribelle Lite HD, ami egy könnyű, de merev vízálló bakancs, félautomata hágóvas fogadására alkalmas, ami kiváló választás lehet alpesi körülmények közé.

Felszerelés

A felszerelések közé tartozik minden ruházaton kívüli termék, ami egy alpesi jellegű túrán szükséges lehet. Túrától függően lehet olyan eset, hogy saját magunknak kell vinni sátrat, hálózsákot, ha nem egy hüttében, hegyi szálláson fogunk megszállni. Az esetek nagy részében viszont mindig útba ejtünk egy szállást. Szinte minden egyes népszerű túracsúcsra, hegycsúcsra vezető úton találunk menedékházakat, hüttéket, amit érdemes is kihasználni.

Vadkempingezni nagyon sok országban tilos, ezért ennek mindig járjunk utána, mert komoly büntetést tud magával vonni.

Akadnak bivak szállások is, amelyek pár ember befogadására alkalmasak, ezek már többnyire magasabb területeken elszórva helyezkednek el, legtöbbször téli, vagy rossz időjárási körülmények között szokták használni, ezek tehát nem turistaházak! Felszerelést mindig a túrának megfelelően kell pakolni, tudatosan, elkerülve a felesleges dolgok cipelését.

Hátizsák

A hátizsák egy ilyen túrán meghatározó szerepet tölt be, hiszen szinte folyamatosan a hátunkon lesz, ezért fontos hogy kényelmes legyen. Érdemes egy közepesen nagy 38 – 45 literes zsákban gondolkodni, ami kellően funkcionális, lehet rá akasztani jégcsákányt, túrabotot, de sisaktartó és felszereléstartó is legyen rajta. Az egyik legoptimálisabb választás a Ferrino Triolet 32+5 literes zsákja. Ebbe a zsákba belefér minden, ami egy 1-3 napos túra során szükséges lehet. Egyik legjobb funkciója ennek a hátizsáknak, hogy középen végig cipzárazható így könnyen és gyorsan hozzá tudunk jutni mindenhez. Emellett, jégcsákány, hágóvas, hótalp és túrabot is akasztható rá.

Hálózsák – derékalj

Hálózsákot, derékaljat akkor is érdemes magunkkal vinni ha hüttében szállunk meg, sok esetben komfortosabb a saját zsákunkban aludni, egy kényelmes derékaljon. Ma már lehet nagyon könnyű, és kompakt hálózsákot és derékaljat is kapni, mint pl. a Ferrino Lighttech 500-as hálózsák ami csak 450 gramm, illetve a Ferrino Air Lite matrac ami szintén nagyon könnyű és kompakt darab a maga 400 grammos súlyával.

Túrabot

A túrabot sok terhet le tud venni a lábunkról akár felfelé, vagy lefelé megyünk a hegyen. Felfelé haladva a kezünket használva csökkenti a lábizmaink terhelését, lefelé pedig az ízületeinket tudjuk kissé tehermentesíteni. Túrabotból többféle létezik, ide érdemes egy masszívabb darabot választani, amire hótányér is szerelhető. Nekem a Ferrino Ortles 3 részes túrabotja a kedvenc darabom.

Hágóvas

A hágóvas alaptartozék egy magashegyi túra során, nagyon sok esetben gleccsereken kell átkelni, ahol hogy elkerüljük a kicsúszás veszélyét, hágóvasat rögzítünk a bakancsunkra. Ide érdemes egy univerzális kötözős hágóvasat beszerezni vagy bérelni, mint pl. a Petzl Irvis.

Beülő

A beülő, vagy más néven heveder az az eszköz, amit felveszünk magunkra és a köteleket ebben tudjuk rögzíteni, elengedhetetlen része a gleccsertúrának, illetve a sziklamászós szakaszoknak a hegyen. Ha nem járunk intenzíven ilyen jellegű túrákra, akkor érdemes csak bérelni, de ha egy évben többször megfordulunk olyan helyeken, ahol szükség van rá, akkor már be lehet fektetni egy jó darabba, mint pl. a Petzl Sama.

Kötél, karabinerek, sisak

Ha vezetett túrára megyünk, akkor általában ezeket szokták biztosítani, habár karabinerből és sisakból érdemes beszerezni saját részre is, hiszen egy ilyen túrán mindig szükségünk lesz rá.

Egyéb kiegészítők, felszerelés

Az egyéb kiegészítők közé soroljuk azokat a dolgokat, amik egy általános túra során is szükségesek lehetnek, ide tartoznak

 • fejlámpa
 • termosz
 • elsősegélycsomag
 • étel-ital
 • gázfőző
 • napszemüveg
 • napkrém
 • térkép
 • zsebkés
 • mobiltelefon (és powerbank)
 • gps
 • zsebkendő- törlőkendő

Ezek a kiegészítők alapkellékei egy nyári, őszi magashegyi túrának, mászásnak. A túra típusától függően változhat a felszerelés lista, ezt mindig beszéljük meg előtte a túravezetővel, illetve a túratársainkkal.

Indulás előtt

Indulás előtt nagyon fontos hogy mindig tájékozódjunk az aktuális időjárási körülményekről. Ha a túra szervezett, ez a feladat mindig a szerevezőt, túravezetőt fogja érinteni, és ha úgy ítélik meg, hogy nem megfelelőek a körülmények, akkor elhalasztják, átrakják egy másik időpontra a túrát. Ha saját magunk szervezzük a túrát, akkor erre sokkal jobban oda kell figyelni, mivel magashegyi körülmények között gyorsan változhat az időjárás, éppen ezért ez nagyobb körültekintést kíván. Az időjárásnak megfelelően a ruházat, illetve a felszerelés lista is változhat. Ha még nem voltunk ilyen jellegű túrán, akkor az első mindenképpen legyen egy túravezető – szakképzet hegyi vezető által koordinált túra, aki ismeri a terepet, tapasztalt, ezáltal is csökkentve az esetlegesen felmerülő kockázati faktorokat.

Az általam felsorolt termékeket már jó ideje használom, és eddig mind beváltak a magashegyi túráim során. Azt javaslom, hogy érdemes jó minőségű, technikai ruházatot választani, mert megfelelő ápolás mellett ezek a darabok hosszú ideig ki tudják szolgálni a felhasználójúkat.

Jó túrázást mindenkinek!

Precup Csaba

Hanwag Alaska GTX-teszt – A hűséges útitárs

Hanwag Alaska GTX-teszt – A hűséges útitárs

2022.07.26.

Az alábbi cikk az egyik leghűségesebb bakancsomról fog szólni, a Hanwag Alaska GTX–ről, amit a legtöbb vérbeli túrázónak nem kell bemutatni. A bakancsot még 2010-ben vásároltam, és azóta sok helyen megfordultunk a világban. A sok év és kilométer ellenére a bakancs a mai napig jó állapotban van, és rendszeresen rovom benne a kilométereket!

→ Tovább