Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szerző:
2017. május 24.

Úttalan utakon az uhuk nyomában

Természeti értékeink megfigyelése és védelme sok esetben kíván speciális terepi tevékenységet. Számos, emberi jelenlétre érzékeny faj él a magyar táj legeldugottabb, legnehezebben járható területein. Egy ilyen helyen jártunk.

Az egész éves megfigyelőmunka gyümölcse a májusi bagolygyűrűzés. Az uhu vagy nagy fülesbagoly (Bubo bubo) fokozottan védett hazai fajunk, a legnagyobb bagoly. A vadászok vadásza képes elkapni és elfogyasztani rendkívül sok ragadozó emlőst és madarat, és például olyan nehezen fogyasztható táplálékot is, mint a keleti sün (Erinaceus roumanicus).

 

 

Bereczky Attila vadgazda és agrármérnök, erdész, búvár, ipari alpinista, hegymászó, barlangkutató, barlangi mentő, extrém favágó. 20 év alpinistamúlt tapasztalatát azonban nemcsak megélhetésre, de hobbijának támogatására is felhasználja a hazai természetvédelemben. Nekivágtunk hát négyen a nagy útnak, Ati, a két gyerkőce és jómagam, hogy kézre kerüljön a szaporulat, ami így tavasszal nagyon jó adathalmaz lesz majd az adott év értékelésére.

 

  

 

Úttalan utakon, hegyi patakokon át vezetett utunk az Aggteleki Nemzeti Park területén található territóriumokba. Az alpintechnikának és Ati szaktudásának hála végig biztonságban voltunk. A méretes tollgombócok szülei a jöttünkkor ugyan odébbálltak, de a gyors gyűrűzés után már újra a szülők társaságában feküdtek a kicsik.

 

 

Az est leszállta előtt érkező hirtelen eső tapintatosan jelezte, hogy a gyűrűzőmunkának lassan vége szakad. Elkeseredésre azonban semmi okom nem volt, jó kis túra volt, nagyon sok szép (számomra eddig ismeretlen) természeti képződményt is megismerhettem. Hazafelé - már sötétben - pedig csak arra gondoltam, hogy eljött a baglyok vadászideje, hamarosan enni kaphatnak és növekedhetnek a kisbaglyok.


Képek és szöveg: Morvai Szilárd

Csak két hétig volt Balážové Ďarmoty a hős palóc főváros, Balassagyarmat

Csak két hétig volt Balážové Ďarmoty a hős palóc főváros, Balassagyarmat

2021.04.21.

Civitas Fortissima, a legbátrabb város, Balassagyarmat polgárai 1919. január 29-én ritkán látható, hősies összefogással verték ki városukból a megszálló cseh csapatokat, ezzel mutatva példát hazaszeretetből a széthullóban lévő magyarságnak. A régi nógrádi megyeszékhely hősökről regélő emlékművei, archaikus kis utcái, pazar műemlékei a palóc gasztronómia élményeivel kiegészülve egy nagyszerű városnéző kirándulást ígérnek mindenki számára.

→ Tovább
Kalandozás a Bakony őserdejében – Burok-völgy

Kalandozás a Bakony őserdejében – Burok-völgy

2021.04.20.

Nagyon vártuk, hogy a Közép-dunántúli Piroson való vándorlás során elérjük a mozgalom leglátványosabb szakaszát, a Burok-völgyet. A túranap azonban nem csak a Burokból állt, bolyongtunk még a Tési-fennsík hatalmas bükköseiben, nevezetes barlangokat, forrásokat érintettünk, pihentünk a hamuzsírfőzés emlékénél, és a napot egy ultraortodox megoldással fejeztük be.

→ Tovább
A tanúhegyek királynője, a Badacsony

A tanúhegyek királynője, a Badacsony

2021.04.15.

A Balaton-felvidék bazaltsipkás tanúhegyeinek királynője lágyan lefutó, zamatos bort adó szőlőparcelláival, pazar kilátópontjaival, történelmi emlékeivel, káprázatos környezetével mindig elvarázsolja az embert. Éppen ezért választottuk idén is ezt a gyönyörű bazalthegyet első, egész napos tavaszi túránk célpontjául.

→ Tovább