1110 méteren fészkel az erdélyi gólyacsalád

A jósikafalvi a legmagasabban fekvő ismert romániai gólyafészek, amelyben a madarak 1110 méteren, egy villanyoszlopon fészkelnek.

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.com
2018. július 24.

A jósikafalvi a legmagasabban fekvő ismert romániai gólyafészek, amelyben a madarak 1110 méteren, egy villanyoszlopon fészkelnek.

A Kolozs megyei fehérgólyapár három fiókát is nevel. Jósikafalva környékén a tűlevelű erdők honosak, de a közelben kaszálók is találhatóak, ahol a gólyák találhatnak táplálékot. Ebben a magasságban fészkelni Kelet-Európában, Közép-Európában is ritka jelenség, csak néhány ilyen eset ismert Bulgáriából és Csehországból.

 


Ugyanakkor Kósa Ferenc biológus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója, a romániai gólyafelmérések koordinátora szerint a tízévente tartott nemzetközi gólyaszámlálások adatai is jelzik, hogy több országban is nőtt a magasabb területeken fészkelő gólyapárok száma - olvasható az MTI-n. Az alacsonyabban fekvő területeken ugyanis az intenzív mezőgazdaság beszűkítette gólyák életterét, ezért magasabbra húzódtak a folyók völgyében, a medencékben, ahol a nedves rétekről, kaszálókról gyűjtik a táplálékot. Hozzátette: a madarak elsősorban sáskával, szöcskével táplálkoznak, de olykor békát, kígyót, egeret is esznek.

 

 
A legutóbbi, 2014-15-ös számlálás szerint Romániában 5-6000 pár fehérgólya él, Erdélyben 2560 fehérgólya-pár költési helyét regisztrálták. Kolozs megyében évente ellenőrzik a fészkeket, idén 53 településen 83 fészket találtak, melyek közül 57-ben neveltek összesen 193 fiókát a gólyapárok.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Íme, a világ legszerencsésebb gólyája

Gólya vette birtokba a hortobágyi kilátót

Ment a harc a fészekért, a betolakodót elkergették

Több lett a biztonságos gólyafészek

Cikkajánló