175 éve szállt vízre az első balatoni gőzhajó

Idén ünnepeljük a balatoni hajózás a 175. évfordulóját. A Balaton-parti településeken az év során számos program kapcsolódik majd a jubileumhoz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
Forrás:
balatonihajozas.hu
2021. május 13.

Idén ünnepeljük a balatoni hajózás a 175. évfordulóját. A Balaton-parti településeken az év során számos program kapcsolódik majd a jubileumhoz.

A Balaton első gőzhajóját 1846. szeptember 21-én, gróf Széchenyi István születésnapján bocsátották vízre Füreden. A Balaton Gőzhajózási Társaság hajója, az oldalkerekes Kisfaludy gőzös 1887-ig szállította az utasokat a tavon. A hajó, amely Kisfaludy Károly költőről kapta a nevét, az Óbudai Hajógyárban készült, gőzgépét pedig Angliából hozatták. A Balaton első gőzhajóját 2014-ben újjáépítették, és azóta sétahajóként járja a tavat.

Az első hajózási társaság megszűnése után Eszterházy Mihály gróf és társai alapítottak új társaságot, amely 1889-ben bocsátotta vízre első hajóját, az oldalkerekes Kelén gőzöst, amely 1891 áprilisában a Baross nevet kapta. Az első név sem veszett azonban el, 1891-ben ugyanis még két új csavargőzös épült, amelyek a balatoni legenda szerelmespárjáról a Kelén és Helka nevet kapták.

A jubileumi évben a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) számos programmal készül. Október 23-ig a siófoki, a balatonfüredi és badacsonyi kikötőben kültéri fotókiállításon mutatják be a balatoni hajózás elmúlt 175 évének főbb eseményeit. A kiállítás anyaga online formában is megtekinthető ezen a linken.

A jubileumi évhez kapcsolódva egy országos művészeti pályázatot is hirdettek, amelynek részleteit itt találjátok.

A Helka és Kelén nosztalgiahajók is idén ünneplik 130 éves évfordulójukat, amelyre Siófokon és Keszthelyen emlékeznek majd különböző rendezvényekkel.

A jubileumi szezon csúcspontja szeptember 18-án lesz, amikor megrendezik a BAHART és más személyhajózási társaságok hajóinak nagyszabású felvonulását a Balatonon.

További részletek és aktuális információk a BAHART oldalán.

Cikkajánló