Hírek

20 varázslatos fotó hazánk 10 nemzeti parkjából

Május 24-én ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját. Ebből az alkalomból készítettünk egy összeállítást a Varázslatos Magyarország fotópályázat képeiből, amelyek betekintést nyújtanak a hazai nemzeti parkok csodáiba.

Szerző:
TM
Fotó:
Orbán Péter (kiemelt kép)
2020. május 24.

Május 24-én ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját. Ebből az alkalomból készítettünk egy összeállítást a Varázslatos Magyarország fotópályázat képeiből, amelyek betekintést nyújtanak a hazai nemzeti parkok csodáiba.

A nemzeti parkok története 1872-ben kezdődött, amikor az Amerikai Egyesült Államokban megalakult az első nemzeti park, a Yellowstone. Néhány évvel később a svéd sarkkutató, Adolf Erik Nordenskiöld javasolta, hogy a skandináv vadvilág védelme érdekében egy hasonló természetvédelmi kategóriát Svédországban is be kellene vezetni.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0

A Grand Prismatic Spring a Yellowstone Nemzeti Park egyik fő látványossága. A 90 méter átmérőjű, 50 méter mély hőforrásból 70 fokos víz tör fel. A szélén látható különleges színeket algák és baktériumok adják.

Fotó: Adobe Stock / F. Gottschalk

A javaslat valóssággá válásához kellett néhány évtized, de 1909. május 24-én Svédország volt az első európai ország, amely nemzeti parkot alapított. Ráadásul nem is egyet, hanem rögtön kilencet. Európában ma már több mint 300 nemzeti park van, köztük a mi tíz gyönyörű, természeti kincsekben gazdag nemzeti parkunk.

1999 óta május 24-e a az európai nemzeti parkok napja. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára és a nemzeti parkok jelentőségére. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy válogatást a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázat képeiből, amelyek mind a hazai nemzeti parkokban készültek.

A Varázsaltos Magyarország jubileumi, tizedik díjátadóját is ezen a napon rendezik. Ha kíváncsi vagy 2019 legjobb természetfotóira, nézd a díjátadó online közvetítését május 24-én vasárnap este 20 órától. Érdemes az átadó Facebook-eseményén, amelyet ide kattintva találtok, az „Ott leszek” gombra nyomni, vagy vasárnap este a Varázslatos Magyarország Facebook-oldalát figyelni, hogy le ne maradjatok róla!

1. Világörökségünk a puszta – Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hazánk első, 1973-ban alapított nemzeti parkja egyben a legnagyobb kiterjedésű is. A Hortobágy több szempontból is nemzetközi kincs, vizes élőhelyeit a Ramsari egyezmény védi, a hortobágyi, pásztorközösségek által elsősorban legeltetéssel hasznosított kultúrtáj az UNESCO Világörökség része, 2011-ben pedig itt jelölték ki Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját is.

01 Napkelte_vadlovakkal__ejnt5bu6qg437k8i

dr. Horváth Erzsébet: Napkelte vadlovakkal – Hortobágyi Nemzeti Park

A Przsevalszkij-lovak első példányai 1997-ben érkeztek a Hortobágyra, a látogatóktól elzárt pentezugi vadlórezervátumba. A házi lovak legközelebbi vadon élő rokona a Przsevalszkij-ló majdnem kihalt, a megmentésükért indult program keretében és a populáció növelésének céljával került ide jó néhány példány. Ma már a pentezugi populáció a világ legnagyobb vadló-populációja. Török Zoltán természetfilmes legújabb készülő alkotása róluk fog szólni. A premier 2020 végére várható, de addig is ide kattintva beleleshettek a film készítésének kulisszatitkaiba

Fotó: dr. Horváth Erzsébet / Varázslatos Magyarország


2. Varázslatos buckavidék – Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az ország második nemzeti parkjában, a Duna-Tisza közén változatos élőhelyek sokaságát fedezheti fel a látogató. Szikes tavakat, szikes pusztákat, holtágakat, ártéri erdőket, a Turjánvidéket és persze a kiskunsági buckavidék varázslatos és különleges világát.

02 rid2w1htyq84vjm9

Daróczi Csaba: Medvebőr a pusztán – Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunság híres fotósa, Daróczi Csaba jó szemmel vette észre ezt a szikes pusztában megmaradt kiszáradt fűszigetet, amely egy nagy medvebundához hasonlít

Fotó: Daróczi Csaba / Varázslatos Magyarország
02 bgtn3e8skucvflz7

Máté Bence: Haris – Kiskunsági Nemzeti Park

Bravúros felvétel a nehezen lencsevégre kapható harisról, e recsegő hangú madárról bővebben ide kattintva olvashattok

Fotó: Máté Bence / Varázslatos Magyarország


3. A cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma – Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Az első hazai nemzeti park, amit elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre. A 280 kisebb nagyobb barlang mellett számos természeti és kultúrtörténeti értéket találhatunk itt, találkozhatunk többek között az itt élő hucul lovakkal és megcsodálhatjuk a Háromhegyi Pálos templom-és kolostorromot.

03 Toparti_almok__cp8tg4jm0olsk5v1

Béres Attila: Tóparti álmok – Aggteleki Nemzeti Park

A Rudabányai-tó Magyarország legmélyebb tava, amely az egyik tipikus látnivalója ennek a nemzeti parknak

Fotó: Béres Attila / Varázslatos Magyarország
03 A_falu_hataraban__s4nf3vixuado920p

Breitenbach Viktor: A falu határában – Aggteleki Nemzeti Park

Rengeteg gyönyörű védett virág is él az Aggteleki Nemzeti Park területén, tavasszal például leánykökörcsinnel is találkozhatunk, amelynek természetvédelmi értéke 10 000 Ft

Fotó: Breitenbach Viktor / Varázslatos Magyarország


4. Bércek a bükkösök fölött – Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Égbe nyúló hegyek, mélybe szakadó völgyek, meredek sziklaormok, virágos hegyi rétek, sűrű erdők és sok-sok barlang. Ez mind a Bükki Nemzeti Park, és persze ennél sokkal több. Vannak itt földvárak, sáncok, kaptárkövek, sok különleges, ritka állat-és növényfaj, és olyan gyönyörű csillagos égbolt, amilyennel csak kevés más hely büszkélkedhet az országban.

04 A_kodtenger_folott__n0lcb1kmxiu7w89v

Gyárfás-Tóth Gábor: A ködtenger fölött – Bükki Nemzeti Park

Egyik közkedvelt kilátópont a Bükk nyugati kapujában a Bél-kő. Igaz, ezen a képen a ködtakarótól egyáltalán nem látszik a jellegzetes, a múlt századi mészkőkitermelés miatt megtépázott helyszín

Fotó: Gyárfás-Tóth Gábor / Varázslatos Magyarország
04 Szalamandra_jakuzzi__gcbmohrk1py5i3eu

Béres Attila: Szalamandra jakuzzi – Bükki Nemzeti Park

Bár a foltos szalamandra az Aggteleki Nemzeti Park jelképe, a szomszédos Bükkben is találkozhatunk ezzel a szép védett kétéltűvel, melynek természetvédelmi értéke 50 000 Ft

Fotó: Béres Attila / Varázslatos Magyarország


5. Élmények a vadludak birodalmában – Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

A mozaikos szerkezetű nemzeti park főbb területei a Fertő-táj, a Hanság a Tóközzel, valamint a Répce mente. 1994 tavaszán az osztrák és a magyar nemzeti park területeinek összekapcsolásával itt jött létre hazánk első határon átnyúló nemzeti parkja. A Fertő nádas mocsara mellett, szikes tavak, mocsár- és láprétek jelentenek kiváló élőhelyet a változatos élővilág számára.

05 jaygizmce5n2s716

Nehézy László: Fertőújlak – Fertő–Hanság Nemzeti Park

Vadludak sokasága Fertőújlakon, a háttérben már Ausztria és az Alpok havas csúcsai

Fotó: Nehézy László / Varázslatos Magyarország
05 Borig_azva__s0wtd17ajizexp2h

Sosztarich Krisztián: Bőrig ázva – Fertő–Hanság Nemzeti Park

Az itt található gazdag madárvilág egyik képviselője, a szürke gém

Fotó: ​​Sosztarich Krisztián / Varázslatos Magyarország


6. A vadon élménye a folyók mentén – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A két névadó folyón kívül az igazgatóság működési területe az egész Dél-Dunántúlra kiterjed, magába foglalva olyan gyönyörű tájakat, mint a Mecsek, a Villányi-hegység, Gemenc vagy annak kevésbé ismert, de legalább olyan szép kis testvére, Béda-Karapancsa.

06  Nasfay Krisztina Gozolgo_bika__gvsdprky3caol9fw

Násfay Krisztina: Gőzölgő bika – Duna–Dráva Nemzeti Park

A park területén található Gemenci-erdő ősz elején gímszarvasok bőgésétől hangos

Fotó: Násfay Krisztina / Varázslatos Magyarország
06 Kotelek__ndk1pb980rvcmiaq

Mánfai Bence: Kötelék – Duna–Dráva Nemzeti Park

Szárcsamama és fiókája

Fotó: Mánfai Bence / Varázslatos Magyarország


7. Vízjárta puszták vidékén – Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Tisza és a Körösök ölelésében fekvő Dél-Tiszántúl számos természeti kincset rejt. A nemzeti park 13 mozaikból áll, amelyek egy-egy ősi táj kis darabját őrizték meg. Ártéri erdőt, szikes pusztát, hajdanvolt mocsarat. A növény-és állatvilág képviselői között is nem egy ritkaságát találunk, mint például a volgamenti héricset, a túzokot vagy a nyelesszemű legyet.

07 1evqx7cw8grdjup0

Kirják József: Holt-Körös – Körös–Maros Nemzeti Park

A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és élővilágát már egy tanösvényen is megismerhetjük. A Jégmadár Vízi Tanösvényt a szarvasi Anna-liget mellett találjuk

Fotó: Kirják József / Varázslatos Magyarország
07 w7gitx145phcl60e

Nedeczky Gábor: Dominancia – Körös–Maros Nemzeti Park

A nemzeti park címerállata a túzok. A Dévaványa és Ecsegfalva között található Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban őket és más őshonos állatfajokat is megismerhetünk. A túzok fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft

Fotó: Nedeczky Gábor / Varázslatos Magyarország


8. A természet élménye a Balaton mellékén – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Az igazgatóság működési területéhez gyönyörű és változatos tájak tartoznak, a Kis-Balatontól kezdve a Balaton-felvidéken és a Tihanyi-félszigeten át a Magas-Bakonyig. Korábban hat különálló tájvédelmi körzet működött itt, a nemzetipark-igazgatóság megalakulásával lehetővé vált, hogy ezek a gyönyörű és természeti értékekben gazdag területek egységes védelem alá kerüljenek.

08 Vihar_elotti_csend__mhaqpjx3vs5ro2ut

Orbán Péter: Vihar előtti csend – Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ha Balaton-felvidék, akkor tanúhegyek. De vajon a Balaton, vagy a tőle északra őrködő tanúhegyek alakultak ki előbb? Ebből a cikkünkből megtudhatod

Fotó: Orbán Péter / Varázslatos Magyarország
08 fz3i4vqwns96pugr

Hollósi Zoltán: Segíthetek? – Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Mindig hálás fotós téma az ürge. Európában két fajuk is megtalálható, egyikük a Magyarországon fokozottan védett közönséges ürge. Az ürgék száma mára nagyon megfogyatkozott, országszerte elszigetelt populációkban élnek. Ha ürgét szeretnénk látni, akkor Tihanyban szerencsével járhatunk

Fotó: Hollósi Zoltán / Varázslatos Magyarország


9. Nemzeti Park a Dunakanyarban – Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek nincs könnyű dolga, hisz egy 2 milliós nagyvárosban, illetve annak közvetlen szomszédságában kell a természeti értékekre vigyázni. A Pilis–Visegrádi-hegységtől, a Börzsönyön, az Ipoly-völgyön át a Duna-menti síkságig, változatos tájak és sokszínű élővilág fogadja az idelátogatót.

ASCII���Kolor stitching | 11 pictures | Size: 9271 x 5022 | Lens: Standard | RMS: 2.58 | FOV: 166.36 x 69.91 ~ -15.85 | Projection: Cylindrical | Color: LDR |

Kaszás Gergő: A Dunakanyar – Duna–Ipoly Nemzeti Park

A park ikonikus helye, a Dunakanyar, megunhatatlan. E fotó készítője már számtalan képet készített róla, és elmondása szerint mindig más arcát mutatja. Ha kíváncsi vagy a többi képre is, kattints ide

Fotó: Kaszás Gergő / Varázslatos Magyarország
09 A_denever_alma__a4z8bhimepjv0su9

Potyó Imre: A denevér álma – Duna–Ipoly Nemzeti Park

A park, pontosabban a Királyréten található Hiúz Ház munkatársaként Potyó Imre természetfotós nagyon sok időt tud eltölteni a Börzsöny élővilágának megfigyelésével. A barlangokban például kis patkósdenevérek is lakhatnak, természetesen ők is védettek, eszmei értékük 50 000 Ft

Fotó: ​Potyó Imre / Varázslatos Magyarország


10. Harmóniában a természettel – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Az őrségi táj és a benne élő emberek hosszú évszázadok óta élnek harmóniában egymással. A máig fennmaradt apró parcellás gazdálkodás, a tájba illő épületek, a virágos, lepkékkel teli rétek, a sűrű erdők, a régi gyümölcsösök nemcsak nyugalmat és békét árasztanak, de megőrzik a természeti értékeket és fenntartják az élővilág sokszínűségét. E csodálatos táj természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeinek őrzője hazánk tizedik nemzeti parkja.

10 jr9oc2z87xnsgtdk

Krizsán László: Erdőmesék - Őrségi Nemzeti Park

Az őrségi erdőkben igazi mesevilág tárul elénk, de találkozhatunk bölényekkel is ezen a vidéken. Nemrég mi is nyomukba eredtünk, amelynek eredményét ide kattintva olvashatod

Fotó: ​Krizsán László / Varázslatos Magyarország
10 Vegjatek_9v35fz70n8isjt4r

Kércz Tibor: Végjáték – Őrségi Nemzeti Park

És gyurgyalagot is láthatunk errefelé, a fokozottan védett madár természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Ha szeretnél többet megtudni erről a színpompás madárról, akkor kattints ide

Fotó: Kércz Tibor / Varázslatos Magyarország
Cikkajánló