2023 második felére ígérik a gellérthegyi siklót

A korábbi tervek alapján 2022 végére készült volna el, nemrég azonban módosították a műszaki tartalmat, és a kivitelező szerint még környezetkímélőbb lesz a sikló.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gellérthegyi Sikló Kft. / KÖZTI
Forrás:
turizmus.com
2022. január 19.

A korábbi tervek alapján 2022 végére készült volna el, nemrég azonban módosították a műszaki tartalmat, és a kivitelező szerint még környezetkímélőbb lesz a sikló.

A korábbi építési engedély mellé, ami 2022. február 1-ig érvényes, egy újabbat szerzett a Gellérthegyi Sikló Kft, ezzel folytatódik az építési munkálatok előkészítése. A terület birtokba vételét követően kezdődhetnek meg a tereprendezési munkálatok és a régészeti feltárások, majd ezután a tényleges kivitelezés, amelyre a jelenlegi ütemezési tervek szerint 13 hónap áll majd rendelkezésre – írja a projektcég közleménye alapján a turizmus.com. A jelenlegi tervek szerint a sikló 2023 második felében indulhat el.

Az ellenzők a fák kivágását fájlalják, a beruházó azonban azzal érvel, hogy a fák jó része egyébként is rossz állapotban van, illetve, hogy a sikló csökkenti azt a környezeti terhelést, amit a Gellért-hegyen megforduló napi több száz turistabusz jelent. Miután kitiltják ezeket a területről, az utak vélhetően biztonságosabbak lesznek, a levegő minősége pedig javulni fog.

A sikló 72 másodperc alatt teszi majd meg az utat az Orom-utcától a hegy tetejére tervezett kilátóig a 300 méteres kötött pályán. A Gellérthegyi Sikló Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a mostani módosítások a projekt műszaki tartalmában együttesen még környezetkímélőbbé teszik a beruházást.

Cikkajánló