3 turistacsalogató ok, amiért tavasszal az erdőt válaszd!

A kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdőkben - megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sok embert az erdőbe csalogat ilyenkor. A Turista Magazin összegyűjtötte, miért érdemes a családdal a fővároshoz közeli erdőket választani egy élményekkel teli kiránduláshoz.

Szerző:
PILISI PARKERDŐ ZRT.
Lénárt Emese
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.; Gulyás Attila; Lénárt Emese
2015. március 18.

A kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdőkben - megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sok embert az erdőbe csalogat ilyenkor. A Turista Magazin összegyűjtötte, miért érdemes a családdal a fővároshoz közeli erdőket választani egy élményekkel teli kiránduláshoz.

1. Egy jó kávé a Hármashatár-hegyen

A tavaly december eleji ónos eső okozta jégkár pusztításának nyomai még mindig látszanak a Pilisi Parkerdőben (Az erdőnek itt segíthetsz te is!), de a turistautak nagy részét az erdőgazdaság megtisztította, járhatóvá tette. Indulhatsz tehát az idei tavaszköszöntő túrákra. A fennakadt ágak, megdőlt fák miatt az utakról letérni azonban továbbra is veszélyes a jégkárral érintett területen. Ezek térképe és a még lezárt útvonalak listája a www.parkerdo.hu oldalon található. A kárfelszámolás folyamatosan zajlik, ezért az érintett területen mindenütt erdei munkagépekre, munkavégzésre kell számítani még a hétvégi napokon is.



A Pilisi Parkerdő Zrt. tavaszköszöntő újdonsága a hármashatár-hegyi turisztikai fejlesztések második mérföldköve, egy bisztró megnyitása a kirándulószezon kezdetére, amely a tavalyi erdei iskola átadása után tovább növeli a közkedvelt városhoz közeli kirándulóhely turisztikai vonzerejét. A hármashatár-hegyi családbarát étterem és rendezvényhelyszín gyönyörű környezetben, autóforgalomtól mentes övezetben, hatalmas teraszával minden héten szerdától vasárnapig 11-19 óra között várja vendégeit. A Hármashatár-hegy fejlesztése során a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte a kilátópont és egy turistaszállás kialakításának előkészületeit.
Bővebb infó: www.parkerdo.hu

2. Kankalin és leánykökörcsin minden mennyiségben

A tavasz érkezését néhány látványosan szép növényfaj jelzi: márciusban nyílik először az erdőben a kankalin, a sáfrány, az ibolya, a leánykökörcsin és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörben ismert barka virágzatukkal a különböző fűz fajok. Az időjárás enyhülésének emblematikus növényét, a gyakran már a hófoltok közt is megjelenő hóvirágot nagyobb tömegben láthatjuk az erdők, ligetek, cserjések aljnövényzetében. Ez a különösen szép növény még lombfakadás előtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába a talajon. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. A növény a kereskedelmi gyűjtés miatt veszélyeztetett, ezért gyönyörködhetünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnak.




3. Titokzatos állatvilág

Kora tavasszal érkeznek meg erdeinkbe a vándormadarak „legbátrabb” hírnökei, köztük a barázdabillegető, a seregély vagy az erdőkben fészkelő, fokozottan védett fekete gólya. Az erdei szalonka megjelenését hagyományosan a változó, de még nyomokban észlelhető természeti jelenségekhez, az időjárás lassú enyhüléséhez, a növényzet itt-ott tetten érhető fakadásához kötik. A szalonka csak naplemente után és hajnalban mutatkozik, a mi földrajzi szélességünkön általában rövid ideig tartózkodik.

A kora tavaszi idő csalja elő üregéből a foltos szalamandrát, amelyet vizes, árnyékos helyeken, források mellett pillanthatunk meg. Az állatot ne akarjuk begyűjteni, természetes élőhelyükről kiszakítva hamar elpusztul.

 

 

+1 tipp: Irány, a Budakeszi Vadaspark
Egy őstulok pár kapott otthont a Vadasparkban: Lupó, a bika és „kedvese”, Lavinia, a tehén, aki borját várhatóan a nyáron hozza világra. A különleges patások a Hortobágyi Nemzeti Parkból érkeztek, ahol kísérletet tettek arra, hogy keresztezéssel „feltámasszák” a ma élő szarvasmarha-fajták ősét, a 17. században kihalt őstulkot. A Pentezugban létrehozott, minimális emberi beavatkozást igénylő rezervátumban lassan 20 éve zajlik egy tenyésztési program, ahol különböző ősi fajták pároztatásával igyekeznek őstulkot tenyészteni, amely jelenleg is szelektálás alatt áll. Az őstulok valaha Európa legnagyobb növényevője lehetett: mérete a ma élő legnagyobb bölényekét is meghaladja. A patás újraélesztésére több kezdeményezés is indult a 20. században, jelenleg a célhoz legközelebb talán a hortobágyi kísérlet áll.
Bővebb infó: www.vadaspark-budakeszi.hu/

Kapcsolódó cikkek:
Éjszakai kalandtúrák a Budakeszi Vadasparkban
Jelentős a jégkár hegyvidékeinken

Cikkajánló