34 ország természetvédelmi szakemberei tanácskoztak

A Hortobágyi Nemzeti Park és a EUROPARC Szövetség alapításának 40. évfordulóján megtartott eszmecserére a kontinens minden tájáról 300 környezetvédő érkezett.

Szerző:
forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
HNPI
2013. október 21.

A Hortobágyi Nemzeti Park és a EUROPARC Szövetség alapításának 40. évfordulóján megtartott eszmecserére a kontinens minden tájáról 300 környezetvédő érkezett.

A résztvevők számos workshopon, terepi programon vettek részt, találkozhattak nemzetközileg elismert szakemberekkel, megvitatták a védett területek integrált kezeléséhez kapcsolódó témákat, egyebek között a fenntartható turizmus, a kezelési tervek, az invazív növényfajok, az agrár-környezetvédelem aktuális kérdéseit.


A hortobágyi sajtótájékoztatót Thomas Hansson, a Szövetség svéd elnöke, Szilágyi Gábor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Laura Peters holland junior ranger, valamint Beck László a 30y Zenekar dobosa tartotta.

 

 

 
A svéd szakember hangsúlyozta: szervezetük szorosan együtt dolgozik a turisztikai szektorral is annak érdekében, hogy a védett és Natura 2000 területeken az ökoturizmus dominanciája érvényesüljön.

Az ifjú természetvédelmi őr elmondta, hogy szerintük a természetvédelem területén mit kellene másként, jobban csinálni, illetve kérték, hogy a fiatalok nagyobb beleszólási lehetőséget kapjanak a védett területekkel kapcsolatos döntések előkészítésében.

 

Bemutatták a konferenciára elkészült remix CD-t, mely a 30y Zenekarral, és a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel közösen indított YTriÁsz mozgalmunk újabb mérföldköve (hangforrások: 30y hangsávok, Fürge Diák irodai hangok, HNP hangarchívum). Bemutatták továbbá Kunkovács László „Pásztoremberek” című könyvét is, mely a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság társfinanszírozásával jelent meg.

 

 
A terepi program a Hortobágyon állomásozó 100 000 daru látványos vonulásának megtekintésével zárult. A négy napos konferencia a gálavacsorával fejeződött be, melyen számos díjat, szakmai elismerést adtak át a résztvevőknek.

 
Végül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átadta a Szövetség zászlaját Írországnak, hiszen a jövő évi konferenciát a Killarney Nemzeti Parkban rendezik meg.

Cikkajánló