75 éves a Julianus-kilátó

Az eseményt a kilátó avatásának 75. évfordulója alkalmából rendezte meg a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián szakosztálya.

Szerző:
MTSZ
Kinizsi TE
Fotó:
Gulyás Attila
Kovács Attila
2014. május 22.

Az eseményt a kilátó avatásának 75. évfordulója alkalmából rendezte meg a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián szakosztálya.

Az Encián Emlékek túramozgalom keretében meghirdetett csillagtúrán a kedvezĹ‘tlen idĹ‘járás ellenére számosan felkeresték a Julianus barát tornyot.

 

Kovalik András szakosztályvezető megemlékezésében felidézte az 1939. május 14.-i eseményeket, Dr. Bing György avatóbeszédét, az "Encián Turisták 1914" Dél-börzsönyi alkotó tevékenységét, az egykori egyesület eszmeiségét.

 

 

Kilátás éjjel 

 

Végül köszönetet mondott az Ipoly Erdő és a Nagymarosi Erdészet munkatársainak, hogy a jubileumi évfordulóra ilyen szépen felújították a természetjárók egyik legkedvesebb kilátópontját.

 

A Magyar Turista Szövetség a koronauradalomtól 10 évre bérbe vette a börzsöny Hegyestető - Szt. Mihály-hegy - Zebegény - Nagymaros közti területet, és 1932-ben átadta az Encián Turisták 1914 egyesület részére egy turista mintaterület kialakítására. Ők ezen, több egyéb turista objektum mellett építették 1938-ban a Julianus barátról elnevezett kilátótornyot, melyet 1939. május 14-én avattak fel.
 

Cikkajánló