90 ezer daru gyűlt össze ősszel a Hortobágyon

Még mindig 50 ezren vannak. Szerencsére idén nem voltak jellemzőek tömeges pusztulások. Éves darujelentés következik.

Szerző:
hnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
2020. november 10.

Még mindig 50 ezren vannak. Szerencsére idén nem voltak jellemzőek tömeges pusztulások. Éves darujelentés következik.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei számot vetettek a darvakkal, és közreadtak egy beszámolót a 2020-as „daruhelyzetről”. Ebből kiderül, hogy az őszi vonulási mozgalom idén a meleg időjárásnak köszönhetően csak lassan kezdődött. Egy szeptember közepi hidegfront hatására indultak meg a madarak az északi tájakról, így egyik pillanatról a másikra lettek nagyon sokan a Hortobágyon, pár nap alatt a számuk meghaladta a 90 ezret.

A fiatal madarak idén kevesebben vannak, mint máskor, ami azért lehet, mert többek között Lengyelország nagy részén is szárazság uralkodott, ezért sok volt a sikertelen költés. A másik fontos megfigyelés, hogy a darvak idén több területre szóródtak szét, így sokszor megszámolni is nehezebb volt őket. A legjelentősebb éjszakázóhely az idei évben is a Kondás-medence és az Elepi-halastó.

A darvak viselkedése abban is megváltozott, hogy nagyon későn foglalják el az éjszakázóhelyeiket, így a látványos, napnyugta előtti behúzások elmaradnak. Szerencsére idén nem voltak jelentős ködök, amikor a darvak nekiütközhetnének a magasfeszültségű légvezetékeknek, és mérgezéses esetek sem voltak.

A múlt héten még közel 70 ezren tartózkodtak itt, most pedig még mindig 50 ezer példány van a Hortobágyon. A pontos statisztikákat ide kattintva láthatod.

Cikkajánló