A bagoly éjszakai fürdője – videó

Hogy az etetés mellett a madarak számára mennyire fontos az itató és a madárfürdő kihelyezése, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi videó, amelyen egy macskabagoly vesz röpke éjszakai fürdőt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. november 29.

Hogy az etetés mellett a madarak számára mennyire fontos az itató és a madárfürdő kihelyezése, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi videó, amelyen egy macskabagoly vesz röpke éjszakai fürdőt.

A ritka felvétel egy hatvani ház kertjében készült, ahová az elmúlt időszakban többször is visszatért a madár. A téli hidegben már nem valószínű, hogy fürdőzni fog, a baglyok tollazatának vízlepergető képessége ugyanis nem túl jó, és a nagy hidegben a hőháztartásukra nagyon kell ügyelniük. A 8-10 fokos novemberi napokon azonban még – úgy tűnik – jólesett neki egy kis tolltisztító fürdő. Fürdőző baglyokat egyébként a szakemberek sem igen látnak a természetben, így ez a felvétel mindenképpen különleges.

Télen, különösen a száraz, fagyos időszakokban, amikor sem hó, sem zúzmara nincs, a madarak számára nehézséget jelent a vízhez jutás, ezért is fontos, hogy az etető mellett itatót is helyezzünk ki számukra. Az itató nemcsak a szomjoltást segíti, de fürdőzőhely is egyben, amit a hozzánk látogató énekesmadarak télen is igénybe vesznek, a vízfürdő ugyanis a tollazat tisztán tartását is segíti.

Az itatók vizét rendszeresen cseréljük, hisz a madarak, ha egyszer már odaszoktak, nem esik jól nekik, ha fagyban-hóban energiájukat új helyek felderítésére kell fordítaniuk. Ahogy azt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület videójában is láthatjuk, az etetőre érkező madarak többsége az itató vizébe is belekortyol, és olykor, a bágyadt téli napfényben meg egy össznépi fürdőzésre is sort kerítenek.

Itatóként legegyszerűbb egy 40–50 cm átmérőjű, 5–10 cm mély műanyag virágalátétet alkalmazni, amiben a madarak fürödni is tudnak. Fagyos napokon érdemes már este kiönteni az itató vizét, így reggel nem kell vacakolni az itatóba fagyott jég kiimádkozásával. De ha este erről elfelejtkezünk, akkor nagy segítség lehet az is, ha a kazán tetején vagy a fűtőtesten tartunk egy nagy követ, amit reggel a befagyott itatóra helyezve, felgyorsíthatjuk a jég olvadását.

Az itatóból kiszedett jeget is tudjuk hasznosítani, például úgy, hogy a komposztálónkra vagy egy kerti fa vagy bokor tövére tesszük azt. Így a jég elolvadva öntözővízként hasznosul, ez az apró odafigyelés pedig egy téli szezon alatt akár sok száz liternyi vizet is jelenthet.

Az MME madáritatásról szóló cikkében további egyszerű, de hasznos ötleteket és tippeket találhatunk.

Cikkajánló