A balatongyöröki lett a legzöldebb strand

Pontozták a balatoni strandokat, a Kék Hullám Zászló minősítést harmincnégy, a legjobbaknak járó öt csillagot pedig 12 fürdőhely kapta meg.

Szerző:
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó:
www.facebook.com/gyenesdias
vonyarcvashegy.hu
balatongyorok.hu
2018. július 10.

Pontozták a balatoni strandokat, a Kék Hullám Zászló minősítést harmincnégy, a legjobbaknak járó öt csillagot pedig 12 fürdőhely kapta meg.

A Balaton körül lévő mintegy kilencven strand esetében a tisztaságot, a vizesblokkok állapotát, a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák, illetve az árnyékolók meglétét és a vízminőséget vizsgálták. A Balatoni Szövetség mellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is részt vett a minősítésben.

 


A szolgáltatások színvonala emelkedett, viszont kis mértékben nőtt a strandok hínárosodása, a keszthelyi öbölben pedig iszaposodást tapasztaltak - olvasható a Herman Ottó Intézet oldalán. Az ötcsillagos zászlót Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök Községi Strandja, Gyenesdiás Diási Játékstrandja, Szigliget Községi Strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Esterházy strandja, Alsóörs Községi Strandja, Csopak Községi Strandja, Keszthely Városi Strandja, Balatonalmádi Wesselényi Strandja, Balatonberény Községi Strandja és Balatonföldvár Keleti Strandja kapta. Négycsillagos zászlót további 15, három csillagost hat fürdőhely érdemelt ki.

 


Különdíjakat is kiosztottak: a fővédnöki különdíjat a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el, a Balaton Legzöldebb Strandja pedig Balatongyörök Községi strandja lett. Ebben a kategóriában többek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása volt a szempont.

 


A Veszprém Megyei Közgyűlés Balatonudvari Fövenyesi Strandját, a Somogy Megyei Közgyűlés a Zamárdi Nagy Strandot, Zala Megye Önkormányzata pedig a vonyarcvashegyi Lido Strandot jutalmazta különdíjjal.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Balatoni kék út, ami több mint egy túra

A kőröshegyi levendulától a kereki várig

Nagy kalandok kis sétahajókon

Cikkajánló