A Dél-Alföldre is megérkeztek a darvak

Egyre több darucsapat érkezik a kardoskúti Fehér-tóhoz, így a Hortobágy mellett már itt is megleshetjük ezeket a gyönyörű madarakat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt fotó)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. október 3.

Egyre több darucsapat érkezik a kardoskúti Fehér-tóhoz, így a Hortobágy mellett már itt is megleshetjük ezeket a gyönyörű madarakat.

Megjelentek az első, vonuló darucsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett, számuk pedig napról napra növekszik egyik kedvelt megállóhelyükön, a kardoskúti Fehér-tónál.

Az első példányokat szeptember 21-én észlelték a nemzeti park munkatársai, akkor még csak kilenc madarat láttak, de másnap már 28-at. Szeptember 23-án 132-re, 24-én pedig 180-ra növekedett az itt állomásozó darvak száma. Ez a létszám megfelel a szeptember végi sokéves átlagnak. Az utóbbi hetek esőzéseinek köszönhetően a tó vízborítása ideális, így a darvak nyugodt körülmények között tudnak éjszakázni, nappal pedig megfelelő élelmet találnak a környező kukoricatáblákon.

Az őszi daruvonulás csúcsa a kardoskúti Fehér-tónál november közepére, utolsó dekádjára esik, olyankor akár 20-30 ezer daru is állomásozik ebben a térségben.

Az enyhébb teleken pedig sok közülük át is telel itt. Előfordul, hogy csak időszakosan húzódnak kicsit délebbre, aztán, ha kedvező az időjárás és van elegendő táplálék, akkor újra visszatérnek.

Szeptember második felében a Csanádi puszták részét képező Kopáncs-pusztán is megjelentek az első darvak. Ide akkor egy család érkezett, két öreg és két fiatal madár, amelyek egy lábon álló kukoricaföld mellett tartózkodtak, ott táplálkoztak, éjszakázni pedig valószínűleg ők is a kardoskúti Fehér-tóra mentek.

A darvaknál az adott évben kikelt fiatal madarak mindig a szüleikkel együtt kelnek útra az őszi vonuláskor.

A Dévaványai-Ecsegi puszták is a darvak tradicionális vonulási útvonalába esnek, itt azonban inkább csak átrepülnek, nem állnak meg. Így tett az a 25 példányból álló csapat is, amelyet a napokban figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A darvak elsősorban a learatott kukoricatáblákon szedegetik az elszórt kukoricaszemeket, ez a fő táplálékuk. Dévaványa térségében azonban a földek nem igazán alkalmasak a kukoricatermesztésre, így a darvak számára ez nem ideális állomáshely.

Cikkajánló