A Farkasember lett a nemzeti park védnöke

A nemzetközi filmiparban is elismert állatkoordinátor, Horkai Zoltán lett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság védnökségi programjának arca 2016-ban.

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
lwp kommunikációs ügynökség
2016. február 3.

A nemzetközi filmiparban is elismert állatkoordinátor, Horkai Zoltán lett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság védnökségi programjának arca 2016-ban.

Tavaly ősszel a nemzeti park szakemberei sikerrel számolhattak be arról, hogy a farkasok megtelepedtek a Bükkben. Most szeretnék felhívni a figyelmet a nagyragadozókra, ezért választották védnöküknek Horkai Zoltánt, akit a filmiparban Farkasembernek is neveznek. A tréner által kiképzett medvék, szarvasok, vaddisznók és persze a farkasok már számos hazai, európai és hollywoodi filmben szerepeltek.


A farkasok visszatelepülése egész Európában természetes folyamat, amelyben a Bükki Nemzeti Park az itt jellemző természetes állapotokhoz közeli körülmények miatt egyfajta mintaterület szerepét tölti be. Az ökológia rendszer teljessége, fenntarthatósága számára kulcsfontosságú nagyragadozókkal kapcsolatosan azonban számos tévhit él a természettől eltávolodott társadalomban, de még a rendszeresen túrázó vagy vadászó emberek között is, ezért tartják fontosnak a szakemberek, hogy a farkasokról minél pontosabb, valódi képet adhassanak.

 

Fiatal farkasok a Bükki Nemzeti Park kameracsapdájának felvételén


A védnökségi programot 2012-ben indította útjára a nemzeti park. Keretein belül ismert és a témában is hiteles közéleti személyiségeket, művészeket kérnek fel a természetvédelem ügyének képviseletére. Az első védnök Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása volt, akitől később Erőss Zsolt vette át a tisztséget, ezután pedig Borbás Marcsi fogadta el a felkérést. A 2016-os év folyamán a téma iránt érdeklődők több nemzeti parkos programon is találkozhatnak majd Horkai Zoltánnal és a farkasaival.

 

Ha még többet szeretnél tudni a magyarországi farkasokról, kattints ide!

Cikkajánló