Hírek

A fecskéink is indulnak Afrikába

Augusztus második felében kezdenek gyülekezni, és a népi megfigyelés szerint szeptember 8. környékén kelnek útra a fecskék.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. szeptember 8.

Augusztus második felében kezdenek gyülekezni, és a népi megfigyelés szerint szeptember 8. környékén kelnek útra a fecskék.

Nemcsak a madarak, de például az ízeltlábúak egyes képviselői is vonulásba kezdenek az ősz beálltával, hogy a táplálékban szegény területekről olyan helyekre vándoroljanak, ahol könnyebben találnak majd élelmet. A fecskék repülő rovarokkal táplálkoznak, ritkán szállnak le a földre, ehhez az életmódhoz alakult hosszú szárnyuk, erős mellizomzatuk, gyenge lábuk és kis csőrük is – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a honlapján.

Mindenki tudja, hogy a fecskék Afrikában töltik a telet, azzal viszont már valamivel kevesebben vannak tisztában, hogy mekkora megpróbáltatást jelent nekik a vándorút. A klímaváltozás miatt ráadásul megváltozott a széljárás, szélesedik a sivatag. A fecskékre ragadozók is leselkednek, egyes országokban pedig az emberek is vadásszák őket.

Itthon a vegyszeres rovarirtás, a háztáji állattartás visszaszorulása, az utak, udvarok lebetonozása, az időjárás megváltozása a legfőbb veszélyeztető tényezők a fecskék számára.

Forrás: MME

Cikkajánló