A fenyőpintyek szóltak

Ha megérkeznek a fenyőpintyek, hamarosan hidegre fordul az idő. Nem, ez nem népi bölcsesség vagy babona, hanem sokéves tapasztalat, ami idén is beigazolódott.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Shutterstock
2015. november 28.

Ha megérkeznek a fenyőpintyek, hamarosan hidegre fordul az idő. Nem, ez nem népi bölcsesség vagy babona, hanem sokéves tapasztalat, ami idén is beigazolódott.

November közepéig igen meleg volt, a fenyőpintyek csapatai is később jelentek meg a szokásosnál. Néhány nappal ezelőtt Szabadkígyós határában azonban feltűnt az első nagyobb - mintegy 35 egyedből álló - csoport. Ugyanezen a napon Kétegyháza határában pedig hósármányt láttak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, amely csak rendkívül ritkán fedezhető fel abban a térségben.

 

Fenyőpinty

 

Mindkét énekesmadárra jellemző, hogy szinte inváziószerűen, a sarkvidéki hideg elől menekülnek a déli tájakra, azaz érkezésük után 2-3 napon belül jelentős lehűlés következik. Így történt ez most is, a hőmérő higanyszála hamar lényegesen mélyebbre csúszott.


A fenyőpintyeket akár a madáretetőknél is elcsípheted, általában más pintyfélék társaságában telelnek az erdőkben és a lakott területeken belüli parkokban. A hósármányok viszont általában nagyobb pusztákat (például Kardoskút térségét) választják telelőhelyül.

 

Hósármány


Az említett két fajon kívül természetesen más énekesmadarak is érkeznek telelni a Körös-Maros Nemzeti Park területére. A csízek első csapatai már két hónappal ezelőtt feltűntek, s azóta több hullámban jöttek. Kenderikék és süvöltők is szép számban töltik itt a hideg évszakot. Aki szeretne téli madárfajokat megfigyelni, annak érdemes a mezőket, erdőket, pusztákat járnia, különösen azokat a részeket, ahol jó magvakat találhatnak a madarak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így telel Csele és Pétör Afrikában

Nem mindennapi látvány: uráli bagoly Dobozon

Madárparadicsom az ország peremén

Telelő madarak dömpingje a nyíregyházi Szelkó-tónál

Cikkajánló