A Galya-kilátó a döntősök között

A Galya-kilátó bekerült a Média Építészeti Díja döntősei közé. A nyertes projekteket 2015. október 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban hirdetik ki.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Tassy Márk
2015. október 5.

A Galya-kilátó bekerült a Média Építészeti Díja döntősei közé. A nyertes projekteket 2015. október 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban hirdetik ki.

Az idén összesen 144 projekt (84 épület, 60 terv) közül - a szakmai zsűri ajánlása mellett - az olvasók is kiválaszthatták, hogy melyik 7 épület és 7 terv jusson a legjobbak közé. Két felületen is leadhatták voksaikat, az epiteszforum.hu oldal mellett a Facebookon is lájkolhattak kedvenceikre a szavazók. A Facebook-lájkok hozzáadódtak az Építészfórum weboldalán elért eredményhez, így kialakult a jelenlegi díjazandók listája. Nagy örömünkre épület kategóriában a Facebook-szavazást 619 lájkkal fölényesen nyerte a kilátó.

A hét legjobb épület és terv közül pedig szakmai zsűri fogja kiválasztani a nyerteseket az Uránia moziban október 16-án. A díjátadó napján a 7 épület és 7 terv közül a legjobban tetszőre a közönségszavazás részeként az index.hu-n is le lehet adni a szavazatot még, illetve a helyszínen, ahol minden résztvevő kap egy-egy szavazócédulát, amelyen épület és terv kategóriában szavazhat.

 

 

 

Amit a galya-kilátóról tudni kell

A Péter hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során - melynek terveit Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhetjük - a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdenie a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhetsz.

 

 

GALYATTRACKCIÓ from Turistamagazin on Vimeo.

 

Kapcsolódó cikkeink:

2400 forinttól lehet megszállni a Galyatető Turistacentrumban

A galyatetői átadó képekben

Átadták a Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót

Cikkajánló