A hétvégén is folytatódott a halpusztulás a Velencei-tavon

A Velencei-tavon a múlt hét második felében kezdődött halpusztulás. Eddig körülbelül 5 tonnányi haltetemet szedtek ki a tóból. Az elpusztult halak gyűjtéséhez önkéntesek segítségét is kérik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép - illusztráció)
Forrás:
feol.hu
2021. június 22.

A Velencei-tavon a múlt hét második felében kezdődött halpusztulás. Eddig körülbelül 5 tonnányi haltetemet szedtek ki a tóból. Az elpusztult halak gyűjtéséhez önkéntesek segítségét is kérik.

Szombatra további jelentős mennyiségű hal pusztult el a Velencei-tóban az oxigénhiányos környezet miatt. A halpusztulás leginkább a tó keleti oldalán tapasztalható. A becslések szerint eddig 3-5 tonnányi haltetemet gyűjtöttek össze – írja a Feol.hu.

A további halpusztulás miatt a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) arra kérte a vízügyi hatóságot, hogy rendeljen el harmadfokú készültséget, ezután, vasárnap reggel már a vízügy munkatársai is bekapcsolódtak a munkába, de arra kérték a tóért aggódókat is, hogy aki tud, segítsen. Ehhez a MOHOSZ gyűjtőzsákokat is adott az önkénteseknek.

„Amit lehet, az önkéntes tűzoltók is megtesznek a víz frissítése, oxigénnel való ellátása érdekében, néhány szervezet szivattyúkat is üzembe helyezett, de a tó felülete túl nagy ahhoz, hogy gyors javulást lehessen remélni a folytatódó kánikulában” – írja a Feol.hu.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy a jetski-t használók és motorcsónakosok segítségével próbáljanak a hajnali órákban javítani a helyzeten, de sokan attól tartanak, hogy annak káros hatása is lehet, ugyanis a hullámok hatására a lágy iszapból további gázok szabadulhatnak fel.

Hétfőn reggelre már némi javulás volt tapasztalható, megszűnt a „pipálás”, azaz az a jelenség, amikor a halak az oxigénhiány miatt a felszín közelében próbálnak túlélni. A szél is megmozdult, ami talán hozhat némi javulást.

Cikkajánló