A kéktúrázás kezdő lépései

A Kéktúra útvonalkövető túramozgalom, amelynek hosszabb és rövidebb szakaszokra bontott útvonalát fehér alapra festett kék sávval jelöljük. Tájegységeken keresztül húzódik, ezért útközben garantáltan változatos természeti és épített látnivalókban lehet részed. Azonban mielőtt elindulnál, szükséged lesz néhány dologra, és nem árt tudni azt sem, hogyan lesz szabályos a teljesítésed.

Fotó:
Tassy Márk
2023. július 14.

A Kéktúra útvonalkövető túramozgalom, amelynek hosszabb és rövidebb szakaszokra bontott útvonalát fehér alapra festett kék sávval jelöljük. Tájegységeken keresztül húzódik, ezért útközben garantáltan változatos természeti és épített látnivalókban lehet részed. Azonban mielőtt elindulnál, szükséged lesz néhány dologra, és nem árt tudni azt sem, hogyan lesz szabályos a teljesítésed.

Az Alföldi, az Országos és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra több hosszabb és rövidebb túraszakaszból áll, de a kiírás általános szabályai szerint nem kell egymást követő sorrendben haladni a teljesítéssel.

Például a 27 szakaszra osztott Országos Kéktúra két végpontja – Hollóháza és Írott-kő – között bármelyik igazolóponton elkezdhető és befejezhető a kéktúrázás, tetszőleges irányba haladva.

Útvonalkövető túramozgalmakról van szó, vagyis ha el akarsz jutni A-ból B-be, akkor a fehér alapon kék sávval jelölt útvonalon kell haladnod. A kéktúra igazolófüzetedbe bélyegzőlenyomatokkal és dátumokkal támasztod alá azt, hogy az útvonalat követve teljesítetted a kihívást.

Mit jelent az útvonalkövetés?

Nevének megfelelően pont ezt. Vagyis az a felelős és korrekt kéktúrás hozzáállás, amikor a kék sávval jelölt útvonalat gyalogosan, egyik szakasztól a másikig, akár tetszőleges, akár folytatólagos irányba teszed meg. Az útközben eső látnivalókhoz tett kitérők természetesen megengedettek.

A kéktúrázást bárki elkezdheti, ha elmúlt hat éves (ha hat és tizennégy éves kor között kéktúrázol, akkor a Gyermekkéktúra kiírása vonatkozik rád). A teljesítés nincs határidőhöz kötve, saját döntésed, hogy milyen tempóban haladsz. A kiírást és a teljesítés szabályait honlapunkon, az adott kéktúránál keresd. Az egyik leglényegesebb feltétel, hogy mindhárom kéktúránál kizárólag csak a gyalogos teljesítés fogadható el. Az igazolófüzetekről itt olvashatsz.

Az, hogy ki hogyan osztja be a szakaszokat, egy- vagy többnapos túrára indul, hogyan jut oda és vissza, hol száll meg: mind a túrázó egyéni igényeitől függ, neki kell kitalálni, megszervezni, mondhatni, ez is a kihívás része.

Mire van szükséged indulás előtt?

0. Olvasd el a kiírást!

(Igen, ez egy nulladik pont, hogy érzékeltessük, enélkül ne is kezdjünk tervezni!)

Egyrészt ott van a kezedben, az igazolófüzet elején minden fontos tudnivaló, másrészt a Kéktúra hivatalos honlapján mind a három Kéktúra részletes kiírását megtalálod - pl. az OKT-ét ide kattintva. Számos félreértést és utólagos bosszankodást el lehet kerülni, ha már az elején tisztában vagyunk a játékszabályokkal. Szintén alapvető információ, hogy az útvonal mindig aktuális trackjeit és a bélyegzőhelyeket csak itt, a hivatalos oldalon, illetve a szintén az MTSZ kiadásában működő Természetjáró felületein találod. Minden más applikációban, webes felületen nem garantált az adatok frissítése.

1. Igazolófüzet

Ha a túra teljesítéséért járó díjazást - elismerő oklevél és jelvény – is szeretnéd megszerezni, akkor vásárolj egy MTSZ által kiadott eredeti igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetség Turistashopjában vagy viszonteladó partnereinél. A füzetedben olvashatóan töltsd ki a személyes adataidat és az elérhetőségedet. Ezekre ellenőrzéskor a kapcsolattartás miatt van szükség, de akkor is hasznos lehet, ha elhagyod a füzeted.

Az MTSZ által kezelt kéktúráknak saját igazolófüzete van, újabb és régebbi kiadásokban. A füzetek érvényessége nem jár le, egy korábbi kiadvány ugyanúgy hivatalos, mint a legfrissebb kiadvány, sőt, még együttesen is használhatóak. A témáról itt olvashatsz bővebben.

Általános szabály szerint amilyen füzetet használsz, annak a bélyegzésre vonatkozó szabályai szerint kell eljárnod. A kéktúrák egyedi bélyegzőit az útvonalon kihelyezett dobozokban találod. Ezek hivatalos és mindig a legfrissebb pontos helyei, koordinátái, gpx fájljai megtalálhatóak honlapunkon az aktuális kéktúra SZAKASZOK menüpontjában vagy a természetjáró.hu-n és a Természetjáró applikációban. Ha valamilyen oknál fogva nem elérhető az igazoláshoz szükséges bélyegző, így nem tudsz bélyegezni a füzetbe, akkor két megoldás lehetséges: vagy készíts egy szelfit, amelyen beazonosítható a bélyegzőhely és te magad is, vagy keress a közelben egy olyan helyszínt, amelynek a céges bélyegzőjén látszik a település neve (például vasútállomás, plébánia, vegyesbolt stb).

Az igazolópontokon (bélyegzőhelyeken) előfordulhat, hogy sérült a gumi, eltűnt a pecsét, esetleg darazsak fészkeltek a dobozba, ilyenkor kérünk, hogy minden esetben jelezd nekünk a problémát ezen a felületen, lehetőleg fényképpel. Útakadály, nyomvonal-problémák esetén is használd ezt a bejelentőfelületet, hogy tudjunk intézkedni, ezzel is segítve az utánad jövőket.

2. Bélyegzőpárna és tinta

Kéktúrázás során a füzeten kívül bélyegzőpárnára és tintára is szükséged lesz, ugyanis a kihelyezett dobozokban csak a gumilenyomatokat találod.

Titkos tipp: Ha bélyegzés előtt egy már nem használt fogkefével óvatosan áttisztogatod a bélyegzőgumi felületét, akkor azzal legalább annyira jót teszel a gumi élettartamának, mint amikor a fal, a fa törzse és egyéb felületek helyett papíron végzed el a próbanyomást.

3. Toll

Mivel az igazoláshoz hozzátartozik a dátumok beírása az igazolófüzetbe, mindenképpen legyen nálad toll is. Persze jól jöhet a füzet végén üresen hagyott lapokon való jegyzeteléshez is.

Mindezek után, ha a kedved és a felszerelésed is megvan, akkor nincs más hátra, mint a bejárás, azaz az egyes túranapok tervezése és megszervezése. A TEKA (Természetjáró Kedvezménykártya) kedvezményes szállás- és utazási lehetőséget biztosít a bakancsos túrázóknak, így érdemes beszerezni ezt is. Ha tervezés során kérdés merül fel benned, akkor keress minket bármelyik felületünkön.

A kéktúrások több csoportja is megtalálható a közösségi médiában, azonban azt tudnod kell, hogy az azokon a fórumokon felvetett problémákat nem tekintjük hivatalos bejelentésnek. A kéktúrákat a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálja, így bármilyen észrevételed van, keress minket itt vagy facebook oldalunkon.

Gyermekkéktúra kezdőknek

Nagyon egyszerűen megközelítve a Gyermekkéktúra útvonala és igazolófüzete teljes egészében, a teljesítés feltételei pedig kisebb eltérésekkel megegyeznek az Országos Kéktúráéval.

A kéktúrázás szempontjából azt tekintjük gyermek teljesítőnek, aki a betöltött alsó életkorhatár (6. életév) és a betöltött felső életkorhatár (14. életév) között kéktúrázik. Ez utóbbi esetében a születésnapot követően egész évben gyermekkéktúrázóról beszélünk.

A Gyermekkéktúrázás a következőképpen feladatok elé állítja a kis bakancsosokat: az Országos Kéktúra útvonalán az alább felsorolt 9 tájegység bármelyikén belül legalább 50 kilométert kell teljesíteni, azt a felnőttekre vonatkozó kiírás szerint bélyegzéssel és a túranap dátumozásával igazolni ugyanabban az igazolófüzetben, amiről itt már szót ejtettünk. Mindezek után a füzetet el kell juttatni az MTSZ-hez ellenőrzésre akár postán, akár személyesen. Ha az útvonalkövetés szabályai szerint elvégzett kontroll mindent rendben talál, akkor a teljesített tájegység jelvényét máris magáénak tudhatja az ifjú természetjáró.

Tájegységek:
  • Kőszeg-Kemeneshát
  • Balaton-felvidék
  • Bakony
  • Vértes-Gerecse
  • Pilis-Budai-hegység
  • Börzsöny-Cserhát
  • Mátra
  • Bükk - Aggteleki-hegység
  • Cserehát - Zempléni-hegység

Ha valaki ennél is ügyesebben koptatja a túracipőjét, és a tájegységek mentén megtett kilométereinek száma meghaladja a 300-at, akkor a tájegységiek mellett a Gyermekkéktúra jelvény boldog tulajdonosa is lehet. A gyermekként végigjárt szakaszok beleszámítanak a felnőtt teljesítésbe is.

Cikkajánló