A Kéktúrázás Napja osztálykirándulásra is ideális lehet

Több olyan szakaszt is kialakítottak a szervezők amelyeket gyerekekkel is könnyen lehet teljesíteni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2020. szeptember 29.

Több olyan szakaszt is kialakítottak a szervezők amelyeket gyerekekkel is könnyen lehet teljesíteni.

Október 10-én tartja a Magyar Természetjáró Szövetség a Kéktúrázás Napját, amelynek keretei között bárki belekóstolhat a leghíresebb túraútvonalunk teljesítésébe. Az 1168 km hosszú, és az egész országot átszelő Országos Kéktúra útvonalát 70 szakaszra bontották, amelyeket maximum 50 fős csapatokkal és felkészült vezetőkkel lehet lejárni. Az ingyenes túrákra bárki jelentkezhet a kekturazasnapja.hu oldalon ahol még több információt is kaphatsz az eseményről. A 70 szakaszból ezúttal öt olyan túrát ajánlunk amelyek akár osztálykirándulásnak is ideálisak lehetnek.

05. túra: Sárvár – Gérce

A mintegy 12 km-es sétánk során alig emelkedünk, mégis fölfelé tartunk: a Kemeneshát kavicstakarójának hátát vesszük célba. Túránk meghatározó elemei a víz és az erdő, pedig beszántott tájon járunk. Alig hagyjuk el Sárvár hangulatos tavait, máris a Rábát keresztezzük. Hosszú aszfaltsétát vált fel az egyenesen vezetett erdei szakaszok füzére, melyeken elérjük Sitkét, ahol a légies megjelenésű, csonka tornyú kálváriakápolna emlékezetes látványa fogad. Sitke után hangulatos szőlők között gyalogolunk át Gércére. A túra innen a következő szakaszon, szintén csoportosan folytatható.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.


07. túra: Hosszúpereszteg – Káld

A megye legnagyobb erdőjének peremén, síkság és dombvidék találkozásánál köti össze a Kéktúra Hosszúpereszteget és Káldot. Az útvonalnak sajátos ritmust ad a vasi táj mozaikos jellege, erdőcsokrok és nyílt dűlők váltakozása, az alig hullámzó terep pedig pihentető sétára ad lehetőséget. Mindkét végponton található bélyegzőhely, ezért a Kéktúra-füzet 2 pecséttel is gazdagodhat.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.



42. túra: Romhány – Becske

Kellemesen hullámzó cserháti tájat szelünk át Kétbodony és Becske között. Kiadós falusétával indítjuk a rövidke kirándulást, majd felkapaszkodunk a tájnévadó Cser-hátra, ahonnan kilátás ugyan nem fogad, de a környező hegyekre jellemző erdőtársulások sokasága is képviselteti magát. A dombvidéki terep nem gördít elénk különösebb akadályokat akkor sem, amikor a Galga-patak völgyébe ereszkedünk. A vízfolyás túloldalán már sokkal élesebb formák, a hegység vulkáni bércei jelennek meg a közelben, például a hívogató szandai Vár-hegy. Becskén bélyegezve fejezzük be a túrát.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.


63. túra: Baktakék – Encs

Búcsú a Csereháttól – így foglalható össze ez a Kéktúra-szakasz. Miközben még alacsony, szelíden hullámzó dombok sorát járjuk végig, a közelben újra és újra előbukkannak a Zemplén hatalmas hegyei. Fancsal egyik felén még borospincék közt ereszkedünk, a túloldalán viszont már a Hernád völgyébe tartunk, ahol hosszú utcasétával érkezünk meg az encsi vasútállomásra. E rövid túrán a dombok és hegyek együttes látványa biztosítja az élményt, és persze a három útba eső bélyegző beütése a füzetbe.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.


69. túra: Kishuta - Füzér

Nehéz elképzelni, hogyan is lehetne jobban bemutatni a Hegyköz szépségeit, mint a Füzér és Bózsva közötti úton sétálva. A mai kisvasúttól indulva Bózsva érintésével a felszámolt kisvasúti vonal töltésére kanyarodunk, és átszeljük a Zemplén peremére szorult medencét. Az emlékhelynek kialakított füzérkomlósi végállomásról már feltűnik a füzéri vár sziluettje, amely ezután végig uralja a látképet. A felvidéki várak látványát és hangulatát őrző vár festményre kívánkozik, de hátra pillantva is nehéz lesz betelni táj képével: a Zemplén hatalmas hegytömege hullámzik a közelben. A közepes hosszúságú, mégis könnyű kirándulás jelentős része aszfalton halad, nagy szintkülönbségeket nem tartalmaz, de látványelemeiben a Kéktúra emlékezetes szakaszainak egyike.

Aki kedvet kapott a túra lejárásához, ide kattintva tud rá jelentkezni.

A Kéktúrázás Napja főszervezője a Turista Magazint is kiadó Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), amely 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, az Országos Kéktúrát. A szervezők idén első alkalommal, de tervezetten egy sorozat részeként rendezik meg a túranapot: a következő években az Alföldi Kéktúrán és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrán lesz a sor. Így három év alatt, három eseményen keresztül zárul be a három egységből álló Országos Kékkör.


Cikkajánló