A klímaváltozás elleni küzdelem éve lehet 2015

Történelmi jelentőségű lehet a globális felmelegedés elleni harcban a 2015-ös esztendő. Az év végén 192 ország vezetői ülnek össze Párizsban, hogy vállalásaikkal mindent megtegyenek a Föld megmentése érdekében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Shutterstock
2015. január 16.

Történelmi jelentőségű lehet a globális felmelegedés elleni harcban a 2015-ös esztendő. Az év végén 192 ország vezetői ülnek össze Párizsban, hogy vállalásaikkal mindent megtegyenek a Föld megmentése érdekében.

Tavaly ugyan történtek fontos lépések, hogy megállítsák a bolygó klímájának visszafordíthatatlan megváltozását, de a tét továbbra is óriási: az iparosodás előtti szinthez képest az évszázad végére 5 Celsius-fokkal nőhet a globális átlaghőmérséklet, amelynek katasztrofális következményei lehetnek.

 

Sokan azonban úgy gondolják, hogy lehetetlen érdemi változást elérni, tekintettel a 2009-es koppenhágai ENSZ-csúcs kudarcára. A dán és a francia találkozó között azonban lényeges különbség, hogy amíg 2009-ben meghatároztak egy kibocsátási szintet, majd megpróbálták rávenni az országokat az együttműködésre, addig a párizsi konferencia alulról jövő kezdeményezés: az országok itt maguk fogják meghatározni azt, hogy mit tudnak vállalni és teljesíteni a Föld megmentéséért.

 

 

Az egyik legnagyobb felfonulás a klímaváltozás megfékezéséért  - New York, 2014 szeptember 21.

 

Fontos változás az is, hogy az utca embere is érzi, hogy tennie kell az ügy érdekében. 2014 novemberében több mint 150 országban vonultak utcára az emberek azért, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni harc fontosságára. Ferenc pápa is az ügy mellé állt: nem csak a vallási vezetőkkel fog tárgyalni a problémáról, de márciusban egy enciklikát fog kiadni a klímaváltozásról, és szeptemberben fel fog szólalni az ENSZ New York-i közgyűlésén is, amelynek célja a fenntartható fejlődési célok nemzetközi bevezetése lesz.

 

Magyarországon 2014 novembere a környezetvédelem jegyében telt. Számos rendezvényen és kiállításon mutatták be a klímaváltozás hatásait és a megoldási lehetőségeket. Hazánkban hatévente dolgozzák ki a Nemzeti Környezetvédelmi Programot. Előrelépés az is, hogy 2015-től kötelező lesz a papír-, az üveg-, a műanyag, a fém- és zöldhulladékot szelektíven gyűjteni.

Forrás: Metropol/Turista Magazin

 

 

Bővebben a klímaváltozásról a Turista Magazinban
Kép
A Magazin 2014. december-januári összevont számában Hidvégi Brigitta járt utána annak, mi vár a bolygónkra, és mit tehetünk azért, hogy megállítsuk a globális felmelegedést. A szerző Grönlandtól Ecuadoron, Afrikán, Dánián, Luxemburgon át az ausztriai síparadicsomokig kalauzolja az olvasót, és hívja fel a figyelmet a legjelentősebb problémákra, valamint arra, hol tart jelenleg a klímaváltozás elleni küzdelem.
 


Kapcsolódó cikkek:

Mennyi marad a Földünkből?
A klímaváltozás feladta a leckét
A környezetvédelemről ír enciklikát Ferenc pápa

Összefogás az éghajlatváltozás miatti kihívások kezelésére

Cikkajánló