A legmelegebb nyáron vagyunk túl

Globális viszonylatban a 2016-os év nyara volt a legmelegebb, amióta feljegyzéseket készítenek a hőmérsékletről - mondják német meteorológusok.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
123rf.hu
2016. szeptember 13.

Globális viszonylatban a 2016-os év nyara volt a legmelegebb, amióta feljegyzéseket készítenek a hőmérsékletről - mondják német meteorológusok.

A klímaváltozás kellős közepén vagyunk, mondta Paul Becker, a Német Meteorológiai Szolgálat alelnöke a Német Klíma Konzorcium ülésén. Június és augusztus között globálisan nézve olyan meleg volt, mint ebben az időszakban még soha a mérések kezdete óta. Becker szerint 2016 lesz a legmelegebb év 1880 óta. A NASA adatsora alapján a mérések kezdete óta most először volt olyan, hogy hét egymást követő hónap is rekordmeleget hozott.

 

Árvíz az utcákon Steyr, Ausztria

 

Németországban ugyan nem voltak különösen kiemelkedőek az idei hőmérsékletek, de drámaiak voltak az ország különböző területein a négyzetméterenkénti és óránkénti több mint százliteres esővel járó heves tavaszi esők. „Számolnunk kell azzal, hogy az ilyen jelenségek gyakrabban következnek be” - hangsúlyozta a szakértő. A napokban hőségriadó van érvényben Németországban.

 


A tudósok figyelmeztettek arra, hogy a változó klíma miatt mindenkinek egyéni előkészületeket is kell tennie, az embereknek fel kell vértezniük magukat a szárazságok és a heves esők ellen. Becker szerint ellenőrizni kell a házakat, helyt állnak-e a szélsőséges körülmények között is. Fontos megtanulni továbbá, hogyan kell viselkedni áradás esetén. A szakértő szerint ezt már az iskolásoknak is meg kellene tanítani.


Kapcsolódó cikkeink:

Érdemes vadabbnak hagyni az erdeinket

Megmenthetjük a bolygót, a kérdés az, van-e rá időnk

Klímabiztos erdőt telepít a Pilisi Parkerdő

Veszélyben Magyarország legidősebb erdei

Cikkajánló