A májvirág lett az Év Vadvirága

A szavazatok felét vitte a májvirág, így magasan győzött a báránypirosítóval és a kövér daravirággal szemben.

Szerző:
evvadviraga.nhmus.hu/Barina Zoltán
TM
Fotó:
Ilga/Adobe stock
2020. január 7.

A szavazatok felét vitte a májvirág, így magasan győzött a báránypirosítóval és a kövér daravirággal szemben.

Bárki szavazhatott a neten az Év Vadvirágára. A nagyközönség úgy döntött, idén a májvirág viszi a prímet, méghozzá 1565 szavazattal, vagyis 54%-kal. A báránypirosítóra 29, a kövér daravirágra pedig a szavazók 17%-a voksolt.

A szavazást meghirdető oldalon így mutatják be a győztest: „A májvirág kora tavaszi, március-áprilisi virágzású növény, ekkor hozza 6–7, ritkán akár 10 lepellevélből álló kék virágait, melyek olykor rózsaszínek vagy fehérek is lehetnek. Levelei jellegzetesen három hegyes karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek és kitelelnek, azaz egész télen át megtalálhatók, ha nem takarja őket hó. Maga a növény kistermetű, alig 5–15 cm magas, bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben, köves talajú tölgyesekben találkozhatunk vele”.

Ha a Dunántúl déli felén, Somogy, Baranya és Tolna megyében, vagy Zalában, illetve, ha a Balaton-felvidéken és a Bakonyban járunk, nagyobb eséllyel csíphetjük el, de megtalálható a Karancs környékén és a Visegrádi-hegységben is. Hazánkban 1988 óra védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Ha még többet szeretnél megtudni az májvirágról az év során, követheted az Év Vadvirága Facebook-oldalát.

Cikkajánló