A Margit-sziget egyik legidősebb fája

Sok mindent látott az elmúlt kétszáz éve alatt ez a narancseper, amelynek egyik törzsét valószínűleg az 1838-as jeges árvíz nyomorította meg.

Szerző:
Turista Magazin
2022. március 25.

Sok mindent látott az elmúlt kétszáz éve alatt ez a narancseper, amelynek egyik törzsét valószínűleg az 1838-as jeges árvíz nyomorította meg.

Az Észak-Amerikából betelepített narancsepernek (Maclura pomifera) számos elnevezése terjedt el nálunk, hívják lócitromnak, majomagynak, fustelfának, vadnarancsnak, narancsfának, őszi narancsnak és sárgafának is. Ezek közül mindegyik találó, ám valójában az „igazi” neve írja le a legjobban, mert egyrészt utal a fa termésének narancsszerű külsejére, másrészt az is kiderül belőle, hogy a nálunk jól ismert eperfa rokonáról van szó.

Ezt a fafajt már évszázadokkal ezelőtt elkezdték Magyarországra is betelepíteni dísznövényként, így került belőle néhány példány a Margit-szigetre is.

A képeken látható különleges formájú narancseper-matuzsálemet a sziget Margit híd felőli oldalán találjuk, kábé a Pozsonyi úti református templom magasságában, az Alsó-nagyrét szélén.

Eltéveszteni nem fogjuk, mert egyrészt egy kis táblácska is felhívja rá a figyelmet, másrészt a két törzse közül az egyik erősen megdőlt, kicsit úgy tűnik, mintha éppen egy óriási hanyatt esésből tápászkodna felfelé. Ha így is lenne, nem kapkodja el, ugyanis a törzsét állítólag még az 1838-as jeges árvíz nyomorította meg, amely nem mellesleg a sziget legtöbb fáját elpusztította.

A narancseper nem csupán életében szívós, de a halálában is, sárgás színű fája rendkívül kemény, és ellenáll a korhadásnak, kártevőknek, ezért egyes észak-amerikai indiánok előszeretettel készítettek belőle különböző szerszámokat, hajót és íjat is. Manapság kerítésoszlopként, vasúti talpfaként hasznosul, de jól kiszárítva állítólag remek tűzifa. Ősszel megjelenő narancsos illatú kerekded gyümölcse a közhiedelemmel ellentétben mérgezőnek ugyan nem mérgező, de élvezhetetlen az íze. Ennek köszönhetően az állatok se nagyon fanyalodnak rá, eredeti élőhelyén csak a mókusok fogyasztják, de ők is csak a gyümölcshúsban lapuló magvakat keresik.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló