A Mátra egyik leglátványosabb szurdokvölgye augusztusig nem látogatható

Aki tavasszal vagy nyáron szeretett volna ellátogatni a Tarjánka-szurdokba, annak van egy rossz hírünk, legközelebb már csak ősszel szerveznek szakvezetéses túrákat a Mátra fokozottan védett patakvölgyében. 

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
bnpi.hu
2019. február 21.

Aki tavasszal vagy nyáron szeretett volna ellátogatni a Tarjánka-szurdokba, annak van egy rossz hírünk, legközelebb már csak ősszel szerveznek szakvezetéses túrákat a Mátra fokozottan védett patakvölgyében. 

 

A fokozottan védett, vadregényes szurdok látogatása eddig is csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által szervezett szakvezetések keretében volt lehetséges. Februártól viszont a védett és fokozottan védett fajok és a természetvédelmi értékek védelme érdekében, illetve a balesetveszély miatt 2019. augusztusig már nem indítanak vezetett túrákat a nemzetipark-igazgatóság szakemberei - olvasható a BNPI közleményében. A Tarjánka-szurdok látogatására csak az őszi és a téli időszakban biztosítanak újra lehetőséget, amelyre honlapjukon lehet majd jelentkezni.

 

 

A Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy - azon kívül, hogy az ország egyik legszebb szurdokának tartják -, azért is különleges, mert egyfajta ökológiai folyosóként fontos élőhelyeket köt össze. Számos védett növény előfordul a szurdokban. Megtalálható itt például a gérbics, a bársonyos kakukkszegfű, a hegyközi cickafark, a magyar perje, a macskahere, a magyar repcsény, az epergyöngyike, a házi berkenye, a selymes boglárka, a magyar bogáncs és a hosszúlevelű árvalányhaj.

 

 

A védett állatok közül dokumentált a vöröshasú unka, a fali gyík, a zöld gyík, a folyami rák, a nappali pávaszem, a lapos kékfutrinka és a kisasszony szitakötő. A szurdok közvetlen környezetéből olyan szubmediterrán jellegű ritka rovarok ismertek, mint a lándzsás karimáspoloska és a mannakabóca. A fokozottan védett madárfajok (pl. uhu, fehérhátú fakopáncs) fészkelésének feltétele a környék zavartalansága. A völgyfal pedig igen szemléletesen tárja föl a Mátra badeni korú rétegvulkáni összletét, kitűnően tanulmányozhatók itt a hegység változatos kőzettípusai és kőzetváltozatai, melyek kiválóan szemléltetik a hajdani vulkáni folyamatokat.

 

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi és vagyonkezelője, ismételten felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a területre belépni a vezetett túrákon kívül csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet (1996. évi LIII. Törv. 40. §). A jogszabály betartását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik, szabálysértés esetén természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményeznek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Látványos hazai szurdokok - I. rész

Hűs szurdokok forró napokra - II. rész
Egy ismeretlen szurdok felfedezése 

Cikkajánló