A mennyországba vezető utak nincsenek kikövezve - 1. rész

Szentpéteri Sára az elsők között lépett a Gyöngyök útjára. Korábban lelkes kéktúrázó volt. A 4921-es számú OKT jelvény büszke tulajdonosa lett. A Cserhátban, épp a Kék teljesítése közben véletlenül találkozott az új zarándokutat felfestő hölgyekkel. Akkor még nem érzett lelki indíttatást, hogy nekivágjon maga is, de szimpatikus volt neki a kezdeményezés.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Szentpéteri Sára - Dabis Balázs Silvius
2016. január 13.

Szentpéteri Sára az elsők között lépett a Gyöngyök útjára. Korábban lelkes kéktúrázó volt. A 4921-es számú OKT jelvény büszke tulajdonosa lett. A Cserhátban, épp a Kék teljesítése közben véletlenül találkozott az új zarándokutat felfestő hölgyekkel. Akkor még nem érzett lelki indíttatást, hogy nekivágjon maga is, de szimpatikus volt neki a kezdeményezés.

Két év múlva egy másik kapcsolaton keresztül kapott meghívást a Mátraverebélytől az ausztriai Mariazellig vezető új zarándokút első, teljes bejárására. Mivel Sára éppen új kihívásokat keresett, örömmel jelentkezett.

 


Ez a csoportkép a Gyöngyök útja zarándoklat nagy útvonalát elsőként bejáró csapatról az induláskor készült

 

A 33 napos túra megbeszélésén rögvest meglepetésben volt része. „Jaj, a kéktúrás-lány!” kiáltottak fel azok a jelzésfestők, akik még emlékeztek a két évvel korábbi, véletlen találkozásra. 

 

Gyönyörű tájakon visz a Gyöngyök útja

 

"Végigjártam az El Caminot is. Az körülbelül ugyanolyan hosszú, mint a Gyöngyök útja, de ez utóbbi sokkal nagyobb kihívás, mert nehezebb terepviszonyokkal kell megküzdeni, és sokkal nomádabb körülményekkel kell szembenézni. A Szent Jakab úton már minden a zarándokokról szól, azon kényelmesen lehet végigmenni. A Gyöngyök útja sokkal keményebb feladat."

Sára maga is megtapasztalta a csend szépségét és fontosságát a zarándoklat során. A 33 napos túra fizikai megterhelése felemeli a lelket, megerősíti a testet, és elnyomja az énközpontú gondolkodást, amely sokszor a legtöbb lelki probléma fő okozója. A zarándokúton a gyöngysor fizikai valójában a is előkerült esténként, hiszen a pihenőidőben gyakran beszélgettek ennek kapcsán egy-egy fontos dologról, témáról. Ez hozzásegítette őket, hogy még mélyebb lelki élményekkel gazdagodhassanak.

 

 

 A zarándokok Hollókőre érkeznek

  

A Gyönygyök útjáról
Kép
A Gyöngyök útjának lelki hátterét az Élet Gyöngyei füzér üzenete adja. Ezt a füzért egy svéd evangélikus lelkész, Martin Lönnebo készítette. Minden gyöngy önálló jelentéssel bír. A legnagyobb Istent szimbolizálja, hat egyforma gyöngy a csönd üzenetét közvetíti.
 
A szeretet, nyugalom, pusztaság, keresztség nevű gyöngyök mellett található a legkisebb, az „én”. Azt hiszem, nem is kell magyarázni a különleges gyöngysor lényegét. Az útvonalat Kató Csabának köszönhetjük: ő dolgozta ki, merre is haladjon pontosan a sárga gyöngysorral jelzett zarándokút, amelyet Via Margaritarumnak is neveznek. Mivel az alapút Szent Margit sírjánál ér véget, nem véletlen a párhuzam, a hasonló hangzás. A Margit név latin változata gyöngyöt jelent.
 

A FELKÉSZÜLÉS

“Több barátsággal és egy igazi, azóta is működő közösséggel gazdagodtam a zarándoklatnak köszönhetően, de a kereszténységhez, a vallásgyakorláshoz való elkötelezettségem is nőtt. Régen nem volt fontos számomra a templomba járás, azóta már fontos része a szentmise vasárnapjaimnak.”

Sára pedagógus, így a nyári időszakban könnyebben tud nagyobb, egybefüggő túrákat tenni. Edzésben volt, az elhatározást és jelentkezést követően már egy hónap múlva megkezdhette a zarándoklatot. Kezdetben csak amiatt aggódott, hogy ájtatoskodó „szentfazekakkal” kell eltöltenie 33 napot, de ezek a félelmek már az első napokban szertefoszlottak. Egy életvidám, jókedvű csapattal élménnyé vált az együtt töltött idő. Sára abba a három főből álló kemény magba tartozott, akik a teljes távot teljesíteni tudták, így büszkén vállalhatja, ő volt a Gyöngyök útjának egyik első teljesítője.

 

Zarándokunk, Szentpéteri Sára a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium tanára és igazgató-helyettese munkahelyén, az irodában.

 

 

A mennyországba vezető utak nincsenek kikövezve - 2. rész

A magyarországi zarándokutakról a Turista Magazin 2016 februári száma ad számotokra teljes képet.
 

Cikkajánló