A naptejet be-, a szennyező autókat kitiltották

Az év első napján, a Föld különböző pontjain léptek életbe követendő zöld intézkedések. Palaun a naptejet, Fidzsin a nejlonzacskókat tiltották be, Barcelonában pedig komoly korlátozást vezettek be a szennyező, régi autók számára.

Szöveg:
2020. január 6.

Az év első napján, a Föld különböző pontjain léptek életbe követendő zöld intézkedések. Palaun a naptejet, Fidzsin a nejlonzacskókat tiltották be, Barcelonában pedig komoly korlátozást vezettek be a szennyező, régi autók számára.

Miközben Ausztráliában soha nem látott mértékű bozóttüzek pusztítanak, a Föld gleccserei sorra tűnnek el, a fajok rohamtempóban pusztulnak, sokan még mindig nem hiszik el, hogy baj van. Hogy bajban vagyunk, mindannyian, akárhol is lakunk, és akármennyi pénzünk is van.

De most, így év elején beszéljünk azokról, akik nem homokba dugott fejjel hárítanak, nem látszatintézkedések mögül bizonygatják, hogy a klímaváltozás fontos probléma, hanem meglépik, amit mindenki másnak meg kellene lépnie.

A csendes-óceáni szigetország, Palau sok utazó álma, hisz trópusi klímájával és gyönyörű természeti környezetével egy igazi földi paradicsom. Egyelőre még, mert fenyegető veszélyből ott is egyre több van.

Az országot 250 sziget alkotja, ebből mindössze 12 lakott, a többi kisebb-nagyobb korallsziget. Palau 2009-ben az első olyan ország volt, mely cápavédelmi területté nyilvánította felségvizeit, és most szintén úttörők, ugyanis 2020. január elsejétől a korallok védelme érdekében betiltották az országban a napvédő krémek, naptejek, napolajok használatát. A kutatások szerint ugyanis az ezekben található kemikáliák mérgező hatással lehetnek a korallokra. A gyártók mindezt vitatják, ennek ellenére máshol is hasonló intézkedésekre készülnek, 2021-től a Hawaii-és a Virgin-szigeteken is betiltják ezeket a szereket.

Az óceánok műanyag szennyezettsége szintén nagy probléma a trópusi szigeteken. Épp ezért a Fidzsin január elsejétől életbe lépett az egyszer használatos nejlonzacskók gyártását és forgalmazását tiltó rendelet. Aki megszegi, komoly szankciókra számíthat. A műanyag zacskók gyártásáért 500 ezer fidzsi dolláros (69 millió forintos) pénzbírság és/vagy hétévi börtönbüntetés szabható ki. A zacskók árusítását 150 ezer fidzsi dollár (21 millió forint) bírsággal sújtják. Jövőre a polisztirolhab és a szívószálak következnek.

Nemcsak a világ másik felén történnek végre radikális lépések. Az IKEA kivezeti az egyszer használatos műanyagokat lakberendezési kínálatából és éttermeiből. Az olyan árucikkeket, mint a szívószálak, a műanyag evőeszközök, poharak és tányérok, 2020-ra 100%-ban megújuló forrásokból származó eldobható termékek fogják felváltani, mint például a kukoricából, cukorrépából és cukornádból készülő műanyagok

Barcelona a légszennyezés csökkentése érdekében szánta el komoly lépésre magát. Európa legnagyobb tilalmi zónáját alakították ki, melynek értelmében a meghatározott korú szennyező autók és motorkerékpárok munkanapokon 7 és 20 óra között nem hajthatnak be a zónába, ami nem csak néhány utcácskát jelent, hisz majdnem az egész várost lefed


Cikkajánló