A nemzeti parkokban télen sem áll meg az élet

Bár a főszezon már a hazai nemzeti parkokban is véget ért, a természet még ilyenkor is tartogat érdekes látnivalókat. Érdemes hát kimozdulni, de előtte lapozzuk át a nemzeti park igazgatóságok programfüzeteit, ugyanis az év utolsó hónapjában is találhatunk még izgalmas túrákat. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
HNPI
FHNPI
Stella Sopron / Facebook
KNPI / Facebook
Turista Magazin
BfNPI
2018. november 29.

Bár a főszezon már a hazai nemzeti parkokban is véget ért, a természet még ilyenkor is tartogat érdekes látnivalókat. Érdemes hát kimozdulni, de előtte lapozzuk át a nemzeti park igazgatóságok programfüzeteit, ugyanis az év utolsó hónapjában is találhatunk még izgalmas túrákat. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

Zöld Mikulástól a téli égbolt titkain át a középkori templomokig, széles a választék, ami a hazai nemzeti park igazgatóságok téli programkínálatát illeti. És akkor még nem beszéltünk azokról a tanösvényekről, túraútvonalakról és a természet hétköznapi csodáiról, melyek bárki számára, bármikor elérhetők.

 

 

1. Látogatás a Zöld Mikulásnál


A Hortobágyot minden évszakban megéri felkeresni, de az évnek ebben a szakában a gyerekek számára különösen izgalmasnak ígérkezhet egy kirándulás. A Hortobágy-halastavi Kisvasút egy rövid időre átalakul Mikulásvonattá, melynek segítségével eljuthatunk a Zöld Mikulás házához. A gyerekek útközben megismerhetik a puszta élővilágát, a Mikulásháznál megnézhetnek egy mesejátékot, készíthetnek karácsonyi díszeket, de természetesn a Zöld Mikulás ajándékkal is készül.
A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

 


2018. december 1-2. - csak egyéni látogatók részére, előzetes bejelentkezéssel
2018. november 26-december 9. - csak csoportoknak, előzetes bejelentkezéssel

 

Vonatindulások: 10.00, 13.00


További információ ide kattintva.


2. A Fertő felett az ég


A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai három alkalommal csillagászati bemutatóval várják az azokat, akik a hideg ellenére is szívesen fürkésznék a téli égbolt titkait.Tiszta égbolt esetén a Sarród és Fertőújlak közötti Borsodi-dűlőben álló madármegfigyelő torony parkolójánál várják az érdeklődőket. A programon való részvétel díjmentes, de előzetes bejelentkezés szükséges.

 

 

Időpontok: 2018. november 30. 16:30
                   2018. december 7.   16:30
                   2018. december 28. 16:45


Találkozási pont: Sarródról Fertőújlak felé vezető közúton, a Hansági- főcsatornától kb. 200 méterre.

GPS-koordintátái: 47°40'44.7"N 16°50'50.3"E

 

További információ ide kattintva.


3. Mikulásnapi buckatúra a Fülöpházi buckavidéken

A Kecskeméttől alig 25 percnyire található Fülöpházi buckavidék az ország egyik legkülönlegesebb hangulatú helye, nyílt homokfelszíneivel, mozgó buckáival valódi sivatagokat idéz. A legtöbben talán tavasszal látogatnak el ide, de ilyenkor télen is érdemes egy sétát tenni itt. Pláne, mikulássapkában, mert akkor ezen a vezetett túrán ingyenesen lehet részt venni.

 

 

Időpont: december 8.


Találkozó: A Naprózsa Erdei Iskola parkolójában
Megközelítés: Az 52. sz. út 20 km szelvényében az iskolát egy Természetvédelmi Oktatóközpont feliratú tábla jelzi.


További információ ide kattintva.

 

 

4. Adventi túra Velemér környékén 


Gyalogtúra Velemér környékén, melynek kiemelt látnivalója a Szentháromság templom. A 13. század végén épült, a késő román és kora gótikus stílus jegyeit egyaránt magán viselő templom az erdő szélén  áll. A templomot a freskói tették híressé, melyet 1378-ban Aquila János festett.

 


Időpont: december 8. 10 óra
Kiinduló- és végpont: Velemér, Szentháromság templom
GPS: 46.732997, 16.372764

Táv: kb. 4 km


További információ ide kattintva.

 


5. 3 templomos adventi geotúra Dörgicsén

 

Egy túra a 3-as szám jegyében. Három Dörgicse, három középkori templom, három különböző arculatú mészkőterület. Aki szeretné látni a híres dörgicsei templomromokat, a nyugati országrész legszebb karrmezőjét, és kíváncsi a „Dörgicsei Mészkő-Alpokra”, az ne habozzon, inkább tegye szabaddá magát erre a napra.

 

 

Időpont: dec. 16. 10 óra
Találkozó: Alsó-Dörgicse, Boldogasszony-templom, parkoló
Távolság: 6 km
A túra időtartama: 4 óra

 

További információk ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkek:

Történetek a természetből-Varázslatos Magyarország képekben

A végtelen puszta- a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Gyülekeznek a telelő réti fülesbaglyok az Alföldön

Ahol a kamaszok is leteszik az okostelefont

 

 

Cikkajánló