Hírek

A nyári gombaszezon sztárja a vargánya

A nyári vargánya ízletes rokonával együtt sokak kedvence. De miért is? Talán, mert nekik köszönhetjük azt a diós aromájú, eszményi gombaízt, amelyet minden olyan gombás ételbe belerakhatunk, ahol a gomba lesz a főszereplő.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
2021. július 28.

A nyári vargánya ízletes rokonával együtt sokak kedvence. De miért is? Talán, mert nekik köszönhetjük azt a diós aromájú, eszményi gombaízt, amelyet minden olyan gombás ételbe belerakhatunk, ahol a gomba lesz a főszereplő.

A gombagyűjtők egyik legkívánatosabb gombái a vargányák. Húsos testük, nem színeződő húsuk és kellemes ízük teszi vonzóvá őket – írja az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-bejegyzésében.

A nyári vargánya (Boletus reticulatus), mint a neve is mutatja, kifejezetten kedveli a meleget. A termőszezonját illetően a természet igen nagyvonalúan bánt vele: jobb években júliustól egészen ősz végéig megtalálhatjuk az erdőkben. De a főszezonját mégiscsak a nyári hónapok jelentik.

Nem könnyű méltán népszerű rokonától, az ízletes vargányától megkülönböztetni. Mindkettő kalapja barnás, jóízű, jellemzően 5-25 cm átmérőjű, kezdetben gömbölyű, később kiterülő. Tönkjük a kalap színéhez hasonló, de jóval világosabb árnyalatú. Néhány vonásukon kívül – például az ízletes kalapja főleg idősen jellemzően fényes, ragadós – elsősorban a termőhely különbözteti meg őket: a nyári vargánya melegkedvelő lombos erdőkben, míg az ízletes kizárólag savanyú talajon fordul elő.

A vargánya minden része felhasználható ételek készítéséhez. Kiváló lehet vargányapörköltnek kevés tejföllel meglocsolva, de párolva köretnek, turmixolva gombakrémlevesnek, rántva vagy húsok mellé téve is bátran fogyasztható. És hogy milyen finom előétel a vajban párolt nyári vargánya kissé lepirítva, borssal meghintve, azt kipróbálás után eldönthetjük. De mielőtt nekilátnánk elkészíteni, ugyanúgy, mint minden szabadon szedett gombára, a vargányára is vonatkozik, hogy csakis a szakértő által bevizsgált, jóváhagyott példányokat szabad hazavinni és megenni.

Cikkajánló