A péceli kastélyban olyat láthatsz, amit sehol máshol a világon

Ha csak kívülről pillantunk rá, nem is sejthetjük, hogy milyen egyedülálló dolgot rejt odabent a Rádayak egykori barokk kastélya.

Fotó:
Csanádi Márton (Kiemelt kép)
2022. január 31.

Ha csak kívülről pillantunk rá, nem is sejthetjük, hogy milyen egyedülálló dolgot rejt odabent a Rádayak egykori barokk kastélya.

A Pest megyei Pécel autóval és tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető Budapest felől, ezért a fővárosi kastélyrajongóknak semmi mentsége nem lehet, ha eddig még nem látták a Ráday-kastélyt. Az egykori szellemi élet központja, a különleges freskókat őrző kastély a Turista Magazin História rovatának főszereplője februárban.

Egy kisebb kúriát már a 18. század elején emelt Pécelen a Ráday család, de a barokk kastély, amit ma is láthatunk, Ráday Gedeonnak köszönhető, aki az 1750-es évek közepétől alakította át az épületet. Ha a gödöllői Grassalkovich-kastélyra emlékeztet, az nem a véletlen műve, ugyanis ugyanaz a Mayerhoffer András és fia, János dolgozott rajta, akik az említett kastélyt is tervezték.

Kár tagadni, hogy a kastélyra ráférne egy alapos felújítás, ám aki ezen túlteszi magát és érdeklődik a történelem iránt, az egyébként különleges atmoszférájú kastélyban olyat láthat, mint sehol máshol. A díszterem freskóiról van szó, amelyek fekete-fehérek, vagyis pontosabban: a szürke különböző árnyalataiban játszanak. A falfestések Ovidius átváltozásait ábrázolják, és hogy miért éppen ilyen színekben örökítették meg ezeket a jeleneteket, arról a magazinban rántjuk le a leplet. Ha kíváncsi vagy, és az is érdekel, mi köze a Rádayaknak a brit uralkodócsaládhoz, szerezd be februári lapszámunkat!

A Turista Magazin februári számát ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

Cikkajánló