A sasfészek őrei

Különleges madárvédelmi területekre keresnek önkéntes fészekőröket. Kiváló alkalom kínálkozik arra, hogy ritka pillanatoknak lehess szemtanúja és egyben védelmet is biztosíts a ritka madárfajnak.

Szerző:
forrás: parlagisas.hu
Fotó:
Fatér Imre
Charles Lam
2014. február 13.

Különleges madárvédelmi területekre keresnek önkéntes fészekőröket. Kiváló alkalom kínálkozik arra, hogy ritka pillanatoknak lehess szemtanúja és egyben védelmet is biztosíts a ritka madárfajnak.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), együttműködve a Hortobágyi, a Bükki és a  Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal, a HELICON LIFE+ projekt keretében, önkéntesek bevonásával ismét parlagi sas fészekőrző akciót hirdet néhány Különleges Madárvédelmi Területen (SPA) 2014-ben.

 

Az akció célja kettős. A legfontosabb feladat a globálisan veszélyeztetett, és hazánkban fokozottan védett parlagi sas költőállományának (mely egyben az európai uniós állomány kétharmada) megóvása a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, esetleges bűncselekményektől (mérgezés, lelövés, fészekrablás).

 

Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket. Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok szaporodási viselkedésével kapcsolatban.
 

A fészekőrzésről
Az önkéntesek a fészekőrzést mintegy 1 km-es távolságból végzik, hogy jelenlétükkel ne zavarják a sasok életét, de értékelhető információkat tudjanak gyűjteni a viselkedésükről. A megfigyeléshez teleszkópot, távcsövet biztosítanak, de saját eszközt is lehet használni.

 

Létszám
Az önkéntesek heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, de előnyt élveznek az ennél hosszabb időszakot, azaz több turnust (lásd később) vállaló jelentkezők. Az őrzést minimum 2, maximum 3-4 fő látja el egy-egy helyszínen. Ettől eltérő létszám lehet a Jászságban, ha két fészek őrzése zajlik párhuzamosan. Érdemes baráti társaságot összeszervezni, de az sem baj, ha valaki egyedül érkezik, mert az őrzés ideje alatt bőven van idő összebarátkozni a társunkkal, társainkkal.

 

 

Szállítás
A programban részvevők számára utazási költségtérítést sajnos nem tudunk biztosítani, de ezt némi ajándékkal próbáljuk pótolni. Az önkéntesek szállítását a találkozási ponttól (vasútállomás, buszpályaudvar) a fészekőrzés helyszínére, majd a turnus letelte, a váltás megérkezése után ide vissza a program munkatársai végzik. A gépkocsival érkezőkkel külön találkozási pontot egyeztetünk.

 

Dokumentumok
Az őrzőkkel önkéntes szerződést kötünk, ami részletesen kitér az elvégzendő feladatokra; a házirendre; a technikai eszközök, sátor és más berendezések használatára; az adatszolgáltatásra, a titoktartásra és a saját felelősség kérdésére. Tanulók részére igazolást biztosítanak, ha oktatási intézményük a fészekőrzésben eltöltött időt elfogadja szakmai gyakorlatnak, vagy ha ez más okból szükséges.

 

Elhelyezés, étkezés
Az alaptábor nomád jellegű, amihez sátrat, szivacsot; kerékpárt; gáztűzhelyet, edényeket, tányérokat, evőeszközöket biztosítanak. Tisztálkodáshoz marmonkanna, tábori zuhany áll rendelkezésre, továbbá tábori WC is van. Hálózsákot mindenkinek magának kell hoznia. Saját sátor használatára is van lehetőség.

Étkezési alapellátást biztosítanak, de extra dolgokat érdemes magatokkal vinni. Ahol megoldható, ételfutáros meleg ételt is kérhettek, heti öt alkalommal. Szükség esetén a közeli faluban, városban utánpótlás beszerezhető, erre szolgál a kerékpár, de a szervezők is tudnak alkalmanként segíteni.

 

Napi munkarend
Az őrzést hajnaltól estig kell végezni, két órás váltásokban, vagy ettől eltérően, de közös akarat mellett. Legalább egy fő mindig ügyeletben van, a többi pihenhet, tanulhat vagy elmehet kerékpárral bevásárolni stb.

 

Őrzési helyszínek és kapcsolódó találkozási pontok:

- Jászsági SPA (HUHN10005) - Jászberény
- Hevesi-sík SPA (HUBN10004) - Füzesabony vagy Kál
- Dévaványai-sík SPA (HUKM10003) - Kisújszállás vagy Gyomaendrőd
- Közép-Tisza SPA (HUHN10004) - Szolnok vagy Törökszentmiklós


A felsorolási sorrend egyben a helyszínek feltöltési sorrendjét is jelzi. Az őrzés folyamatosságának fenntartása érdekében az esetleges átcsoportosításokról természetesen egyeztetünk az önkéntesekkel.

 

 

Fészekőrzési turnusok, időpontok:

04.11-18.
04.18-25.
04.25-05.02.
05.02-09.
05.09-16.
05.16-23.
05.23-30.
05.30-06.06.
06.06-13.
06.13-20.
06.20-27.
06.27-07.04.
07.04-11.
07.11-18.
07.18-25.
07.25-08.01.

 

Jelentkezés
Jelentkezni e-mailben, a fater.imre@mme.hu címen, a kiválasztott madárvédelmi terület, a turnus(ok), az elérhetőségek (név, e-mail, telefon) megadásával lehet. A terület kiválasztásánál kérik, hogy a feltöltési sorrendet is vegyétek figyelembe, de természetesen a lakóhely közelsége is egy szempont. A jelentkezésről visszaigazolást küldenek, és a turnus előtt telefonon is megkeresnek majd, hogy a részletekről egyztessenek.

 

További információ
Fatér Imre: fater.imre@mme.hu,
tel.: 30/445-6856

Cikkajánló