A szászvári várkastély is megszépül

Jelenleg is gőzerővel folynak a munkálatok a szászvári várkastélyban. A rekonstrukció várhatóan az év végére fejeződik be. Lesz középkori játszóház, 3D-s vetítés és interaktív kiállítás is.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
2015. augusztus 17.

Jelenleg is gőzerővel folynak a munkálatok a szászvári várkastélyban. A rekonstrukció várhatóan az év végére fejeződik be. Lesz középkori játszóház, 3D-s vetítés és interaktív kiállítás is.

Manapság egyre több várat és kastélyt újítanak fel hazánkban. Nem kivétel ez alól a szászvári várkastély sem, amely azért különleges, mert Magyarország egyetlen olyan vára, amely máig megőrizte az 1300-as évekből származó falait, szerkezetét.


Most a gazdasági épület, a palotaszárny és a főépület megerősítésén dolgoznak, nemrég megkezdték a lépcsőtorony helyreállítását is. Hamarosan következik a kápolna visszaépítése és a hajdani kaputorony magasítása.
És hogy mi mindent láthatsz majd az épületben? A hagyományos kiállítások mellett interaktív tárlatok és 3D-s filmvetítések várják majd a látogatókat, emellett létesítenek információs pontot, illetve ajándékboltot. Jó hír, hogy a vár akadálymentesített lesz, így a mozgásukban és látásukban korlátozottak is bátran látogathatják majd. A régi gazdasági épület múzeumpedagógiai foglalkozások, középkori játszóház színtere lesz. A munkálatok év végére fejeződhetnek be.


A beruházás célja a középkori pécsi püspökség bemutatása, illetve az egész település, egyúttal pedig Baranya-megye turisztikai vonzerejének növelése is. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) koordinálásában valósul meg, több mint 500 millió forintból.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Akár ötezren is elférnek majd a lovagi tornák terén

31 várunk szépül meg

A legendákkal kikövezett erősség otthona, Hollókő

Mesés fejlesztések Regécen

Cikkajánló