Hírek

A szlovákiai medvék harmada aktív télen is

A köztudattal ellentétben a barna medvék jelentős része egyáltalán nem alszik téli álmot, de amelyik igen, az sem egy barlangba vonulva teszi ezt.

Szerző:
magas-tatra.info/TM
Fotó:
magas-tatra.info
123rf.hu
2017. február 1.

A köztudattal ellentétben a barna medvék jelentős része egyáltalán nem alszik téli álmot, de amelyik igen, az sem egy barlangba vonulva teszi ezt.

A kemény fagyok és a lehullott hó sem garantálja, hogy a téli hónapokban valamennyi barna medve elvonul, és csak tavasszal, az énekesmadarak hívó szavára ébred fel. A medvék egy része a természet megszokott rendje szerint valóban téli álmot alszik, főként a nőstények (akik a közeljövőben hozzák világra utódaikat) és a fiatalabb egyedek. A középkorú és az idősebb példányok, főleg a hímek azonban még mindig mozognak az erdőkben és a hegyekben. Jól bizonyítják ezt a Szlovákia hegyeiben kiránduló turisták medvelábnyomokról készült fotói. Mária Apfelová, a Nagy-Fátra Nemzeti Park zoológusa szerint nagyjából a medvepopuláció egyharmada még ebben az időszakban is aktív lehet - írja a Magas-Tátra.info

 


Annak, hogy a medvéknek nincs szükségük a téli álomra, az lehet a fő oka, hogy elegendő táplálékhoz jutnak, és alaposan feltöltötték energiaraktáraikat. Az elmúlt években a bükkösök gazdag termést hoztak, és a medvék előszeretettel látogatják a vadásztársaságok által rendszeresen feltöltött vadetetőket is, ahol nemcsak széna és gabona, hanem gyümölcsök, zöldségek, száraz pékáru és ezekhez hasonló finomságok is megtalálhatók. 

 

 

Európai barna medve
Magyarország az európai barna medve jelenlegi elterjedési területének peremén van. Az 1850-es évek közepétől az 1990-es évekig csak elvétve bukkant fel Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék északi részein, az utóbbi években viszont sűrűsödtek a bizonyított előfordulások. Legutóbb idén májusban keltett szenzációt egy hozzánk tévedt fiatal hím, amely egyenesen Lengyelországból cammogott el Rudabánya térségéig, majd vissza is fordult. Ezt onnan lehetett tudni, mert az Iwo nevű egyedre jeladót rögzített egy lengyel kutatócsoport, így pontosan követhető a mozgása. Iwo ugyan nem talált nálunk párt, és valószínűleg ezért is indult hazafelé, de 2014-es adatok alapján biztos, hogy nem csak kóborló egyedek jelennek meg alkalmanként Szlovákia felől. A medvék ma főleg hegyvidékeken élnek, de ennek nem az az oka, mert szeretnek hegyet mászni, egyszerűen csak oda szorultak az emberi terjeszkedés miatt. Egyedül az erdőhöz ragaszkodnak, ezért a több mint 10 000 hektár erdő pusztulásával járó tátrai természeti katasztrófa is oka lehet annak, hogy egyre gyakrabban bukkannak fel nálunk az ideális élőhelyet kereső medvék.
 
 

„A medvével való találkozás esélye jelenleg mégis csak minimálisnak mondható, mivel a medvék már messziről meghallják lépéseinket a hóban. Ráadásul mivel ilyenkor a fákat, bokrokat nem borítja levélzet, messziről meglátják az embert, és időben továbbállnak” - mondja a zoológus, hozzátéve, hogy a medvék ebben az időszakban kevésbé agresszívak. Amennyiben újabb, jelentős havazás érkezik, és a medvéknek nehezebb lesz táplálékhoz jutni, akkor a ma még ébren lévők is téli álomra vonulhatnak, ez a tél folyamán bármikor bekövetkezhet.

 


A medvék búvóhelye azonban nem olyan, mint amilyennek a legtöbb ember elképzeli. Legtöbbször törpefenyők vagy kisebb cserjék alatt keresnek búvóhelyet, és hagyják, hogy betemesse őket a hó. „Semmi esetre sem ajánljuk a turistáknak, hogy megkeressék a medvék téli búvóhelyét. Ha valaki megzavarja őket, nagyon gyorsan tudnak reagálni” - figyelmeztet a zoológus.

 


Amennyiben mégis szemtől-szembe találkozunk egy medvével, a legfontosabb, hogy maradjunk nyugodtak még akkor is, ha ez ebben a helyzetben szinte lehetetlennek tűnik. Ha nem esünk pánikba, megmenthetjük az életünket. Semmi esetre sem szabad kiabálni, elfutni, vagy a kezünkkel hadonászni. „Ne nézzünk a szemébe - melyet ő párviadalra történő felhívásnak érezhet -, és lassan hátráljunk a helyszínről abba az irányba, ahonnét jöttünk. Fontos, hogy a medvének is hagyjunk szabad utat az elvonulásra” - közölte az alapvető szabályokat a szakember, aki már több alkalommal is találkozott medvével. Előfordult, hogy csak néhány méter választotta el az állattól, sőt, olyan is, hogy a medve mellett a kölyke is ott volt.

 


Abban az esetben, ha mi később vesszük észre a medvét, mint ő minket, gyorsan, de csendben vissza kell vonulni. Közben biztonságos távolságból figyeljük a medve mozgását, hogy lássuk, merre akar tovább menni, és el tudjuk kerülni azt a területet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ilyen egy lelkesen vakarózó barna medve

Fenyők közé rejtőztek a medve elől a turisták

Ismét medve kószál az Aggteleki Nemzeti Park területén

Iwo medve pályázhatna a rekordok könyvébe

A medve nem játék, csak jó a PR-ja

Cikkajánló