A tájházak tavaszi kapunyitása

Idén is lesz Tájházak Napja, amikor országszerte több mint 80 tájház várja érdekes és sokszínű programokkal a látogatókat. 

Szerző:
Magyarországi Tájházak Szövetsége
Fotó:
Magyarországi Tájházak Szövetsége
2019. április 24.

Idén is lesz Tájházak Napja, amikor országszerte több mint 80 tájház várja érdekes és sokszínű programokkal a látogatókat. 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége a Tájházak Napja programsorozatot április 27-28-án rendezi meg. Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl, és kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve.

 

 

Idén a megnyitó helyszíne a Kiskőrösi Szlovák Tájház lesz, amely a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, „sárkányos” kézműves-foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várják a látogatókat.

 

Egy kis ízelítő a több mint 80 tájház programkínálatából

 

Tavaszi illatokkal és ízekkel családi programra várják szombaton a látogatókat a Hosszúhetényi Tájházban. A résztvevők a helyi kézművesekkel kerámiavirágokat festhetnek, a tavasz első fűszernövényeinek felhasználásához kaphatnak ötleteket, kemencés fűszerpogácsa és aromavíz is készül.

 

 

Az Orfűi Malmoknál három különböző malomtípussal ismerkedhetnek meg az oda érkezők. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek.

 

 

A Szaporcai Cifraházban megvalósuló „Kenyérkísérlet” részeként a kovászos kenyértészta összeállítását, a kemence fűtését és a sütés műveleteit bárki kipróbálhatja, és természetesen az elkészült kenyereket is megkóstolhatja.

 

Tájházi túrák

 

Több térségben is gyalogos vagy bringás túrákkal lehet ötvözni a tájházak felfedezését. A tardonai és mályinkai helyszínek közötti 4 km-es bükki erdei úton gyalogtúrára nyílik lehetőség, ezeken a településeken a tájházakon kívül a műemlék református templomok is látogathatók lesznek, és az ígért élménysütés mellett a mályinkai pálinkafőzde kóstolót is biztosít az érkezőknek.

 

 

A Dabasi Járás tájházai kerékpáros családi túrát szerveznek, így vendégeik egyszerre bicajozhatnak és a térség néprajzát, népi építészetét is megismerhetik. A túra teljesíthető kis, közepes vagy nagy körben, teherbírásnak és kedv szerint. Minden állomáson frissítőkkel és meglepetéssel várják az érkezőket. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház - Inárcsi Táj-ház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Hernádi Tájház, Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény Újhartyán, Kakucsi Tájház.

 

 

„3 Tájház Túra” címmel Pánd - Gomba - Úri települések közös tájházas programjaként valósul meg a „Bringára fel" tájházi kerékpártúra, amely képzett túravezetővel indul el. Minden tájházban menetlevél bélyegzés lesz, valamint apró ajándékra számíthatnak a résztvevők.

 

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség oldalán és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ócsa 800 éves templomától a nádtetős pincesorig

Az orfűi víz nyomában

Jósvafő, a falu, amelynek lelke van

Gomba? Az egy falu is, és gyönyörű! 

Cikkajánló