A természetfotózás „Oscar-díjasai” Budapesten

Lenyűgöző tájak és meghökkentő vagy éppen drámai pillanatképek az állatok életéből - Az Év Természetfotósa kiállítás augusztus 1-ig látható a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Charlie Hamilton James
Ugo Mellone
Edwin Giesbers
2016. május 5.

Lenyűgöző tájak és meghökkentő vagy éppen drámai pillanatképek az állatok életéből - Az Év Természetfotósa kiállítás augusztus 1-ig látható a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban.

Charlie Hamilton James - Belső munka

 

A versenyt - amelynek pályamunkái közül most 100-at tekinthetnek meg az érdeklődők - 1965 óta rendezi meg a Londoni Természettudományi Múzeum. Míg a legelső évben csupán 361 fotóval neveztek, mára a világ egyik legrangosabb természetfotós megmérettetése lett; 2015-ben 96 országból több mint 42 000 fotót küldtek be. A díjat a természetfotózás Oscarjának tartják.


Az év természetfotósa tavaly a kanadai Don Gutoski lett Két róka meséje című képével, az év ifjú természetfotósa pedig a cseh Ondrej Pelánek. A legjobbak közé Kudich Zsolt Nagy kócsagok ébredése című képe is bekerült; a Föld sokszínűsége szekció Madarak kategóriájában szerepelt kiemelkedően. A fotó a Kaliforniai Tudományos Múzeum pályázatának fődíját is elnyerte tavaly. Kudich Zsolt Dunáról és annak élővilágáról készült önálló kiállítását nyáron láthatják az érdeklődők a múzeum kupolacsarnokában. 

 

Ugo Mellone - Pillangó kristályban


A most kiállított fotókat nézegetve bepillanthatunk egy adott élőhely sérülékenységébe, egy-egy faj meghökkentő vonásaiba vagy sajátos viselkedésébe, és megismerhetünk néhányat a bolygó legelhagyatottabb helyei közül, például homoksivatagokat, jégmezőket.


A természetfotós sajtóesszék történeteket mesélnek el egyetlen képben vagy egy képsorozatban, ebben a szekcióban Audun Rikardsen és Connor Stefanison munkáit láthatja a közönség. A művészek tavaly olyan érzékeny és sarkalatos témák leleplezésére vállalkoztak, mint az orvvadászat, a csempészet, a túlhalászás vagy a fogságban tartott állatok kérdése.

 

Edwin Giesbers - Csendélet


Már csak azért is érdemes ellátogatni a nyár végéig megtekinthető kiállításra, mert Közép-Európában csak a Magyar Természettudományi Múzeumban mutatják be az utazótárlatot.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lenyűgöző pillanatok - Nézd meg 2015 díjnyertes természetfotóit!

Magyar fotós tarolt a nemzetközi pályázaton

Kiállításon a Duna legszebb arcai

 

Cikkajánló