A természetjárás legjobbjait díjazták Dobogókőn

A Magyar Természetjáró Szövetség 28. alkalommal rendezte meg a Természetjárók Napját a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Videó: Dabis Balázs Silvius
2016. szeptember 26.

A Magyar Természetjáró Szövetség 28. alkalommal rendezte meg a Természetjárók Napját a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján.

A tavalyi eső áztatta rendezvény után idén ragyogó napsütés várta Dobogókőn a Természetjárók Napjára érkezőket. A program „hivatalos része” délben vette kezdetét harangozással és a Himnusz eléneklésével, majd Papp János vándor-színész szavalta el Berda József Vándorének című versét. Ezt követően Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke köszönte meg a tagszervezetek és a szövetség munkáját, majd átadta a szót Révész Máriusznak. A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos óriási feladatnak nevezte, hogy a fiatalabb korosztály körében is népszerű legyen a természetjárás, amihez a kormányzat is igyekszik forrást biztosítani. Révész elmondása szerint a következő két évben mintegy tízmilliárd forintnyi uniós forrást biztosítanak az aktív kikapcsolódás - vitorlázás, lovaglás, természetjárás, kerékpározás - szolgáltatásainak fejlesztésére.

 

A kormánybiztos szólt a turistaházak fejlesztésére indított Téry Ödön-programról is, valamint arról a kormányzati elképzelésről, hogy a jövőben valamilyen formában támogatnák a turistaházak működését, mert ezek közjóléti funkciókat látnak el. Révész Máriusz kiemelte, hogy a fejlesztések megtervezéséhez rengeteg szakmai segítséget kap az MTSZ vezetőségétől, és örülne neki, ha a többi hozzá tartozó területnek is olyan komoly szövetségi háttere lenne, mint a természetjárásnak.

 

 

A beszédek sorát Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke zárta, aki arra hívta fel az összegyűlt tagság figyelmét, milyen nagy szükség van az ilyen rendezvényekre, és arra biztatott mindenkit, vigye hírét az egyesületébe, hogy jövőre még többen jöjjenek el. A köszöntők után vehették át a kitüntetéseiket azok, akik az elmúlt időszakban különösen sokat tettek a hazai természetjárás fejlesztéséért, majd az ünnepség végén Thuróczy Lajos, Garancsi István és Révész Máriusz közösen koszorúzta meg a régi menedékház emléktábláját, Eötvös Loránd, Téry Ödön és Thirring Gusztáv emléke előtt tisztelegve.

 

 

 

 

 

A 28. Természetjárók Napján kitüntettek névsora

 

A természetjárás fejlesztése érdekében kifejtett komplex tevékenységért

 

Természetjárás Fejlesztéséért arany fokozat kitüntetésben részesültek:

Sűdy Árpádné Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület (Székesfehérvár)
Karácson Sándor Bakony Természetbarát Egyesület (Veszprém)
Pálmai Vencel Hegyek Vándorai Turista Egyesület (Budapest)

 

Természetjárás Fejlesztéséért ezüst fokozat kitüntetésben részesültek:

Bóta Attila Kárpát Egyesület Eger
Kovács Balázs Crocus Természetbarát Kör (Szeged)

 

Természetjárás Fejlesztéséért bronz fokozat kitüntetésben részesültek:


Sum Anna Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
Albert Ferenc Bánki Donát Természetbarát Egyesület (Ajka)
Kálmán József Vízivárosi Lakótelepi Sport Egyesület (Székesfehérvár)
Molnár Zsolt Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület (Rózsaszentmárton)

 


Kimagasló szervezési tevékenységért


Dr. Téry Ödön-emlékérem kitüntetésben részesültek:

Gombár Lászlóné Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület
Lőrentei Margit Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület (Székesfehérvár)
Ráczné Berente Irén ÁPISZ Sportegyesület (Budapest)
Rabi Zoltán EDF DÉMÁSZ Elektromos Sportegyesület (Szeged)
Varga János Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület (Székesfehérvár)


Kiemelkedő technikai munkáért


Czárán Gyula-emlékérem kitüntetésben részesültek:

Diák Tibor Kékes Turista Egyesület (Gyöngyös)
Nagy István Téry Ödön Turisztikai és Szabadidős Sportegyesület (Szeged)
Péter Imre Atomerőmű Sportegyesület (Paks)


Kimagasló ifjúságnevelési tevékenységért


Gábor Ignác-emlékérem kitüntetésben részesültek:

Győri Péter Fekete Bárány Természetjáró Egyesület (Pécs)
Természetjáró Fiatalok Szövetsége (Budapest)

 


 

  

Egy történelmi kirándulással kezdődött minden
A Magyar Természetjáró Szövetség 1989 szeptemberében rendezte meg először a Természetjárók Napját Dobogókőn. A nagy múltú rendezvény egy nevezetes eseményhez kapcsolódik: 1888-ban dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv keresztül-kasul bejárták a Budai-hegyeket és a Pilist. Közben azon gondolkodtak, hogy ezeknek a vidékeknek a turistaforgalomba való bevonásához új szervezetet kell alakítani. Szeptember 24-én, a Pilisszentkereszt közelében található Klastrom-kúthoz tett kiránduláson határozták el, hogy még ebben az évben megalakítják az MKE (Magyarországi Kárpát Egyesület) második Budapesti Osztályát. Az osztály 1891-ben kilépett az MKE-ből, és ebből alakult meg a Magyar Turista Egyesület. Az utókor a fővárosi turistaság kezdetét köti ehhez a naphoz, amelyet mindig a szeptember 24-éhez közelebb eső szombaton szoktak megtartani. További információ.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Még több hír a Természetjárók Napjáról

Cikkajánló