A Természetjáró legnépszerűbb helyszíneiből válogattunk egy csokorra valót

Van köztük mesés lombkorona-tanösvény, ikonikus kilátóhely, csodálatos „tengerszem” és cseppkőbarlang, valamint egy egyedülálló Tisza-tavi látnivaló is.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
termeszetjaro.hu
2023. január 9.

Van köztük mesés lombkorona-tanösvény, ikonikus kilátóhely, csodálatos „tengerszem” és cseppkőbarlang, valamint egy egyedülálló Tisza-tavi látnivaló is.

A Turista Magazin mellett, az ingyenes Természetjáró túratervező applikációt és weboldalt is kiadja a Magyar Természetjáró Szövetség. Aki még nem ismerné ezt a hasznos alkalmazást, bátran töltse le az App Store-ból, vagy a Google Play áruházból, hiszen több ezer látnivaló és túra vár rátok a napról-napra bővülő adatbázisban. Ebből a hatalmas adatbázisból most azt az öt látnivalót (POI-t) mutatjuk meg nektek, amelyekre a legtöbben kerestek rá 2022-ben.

Boldog Mór-kilátó és lombkorona-tanösvény (Pannonhalma)

Bár nem közvetlenül az apátságé, de a Pannonhalmi Bencés Főapátság környezetéhez tartozik a Boldog Mór-kilátó, és az attól néhány lépésnyire található, különleges lombkoronaösvény. A 2012-ben átadott, tölgyfából épült 20 méteres magas kilátó az egyik első magyar származású főpapról kapta nevét. Körpanorámás teraszáról rálátunk a Sokorói-dombság hullámaira, az alattunk elterülő Pannonhalma városára és az azonos nevű medencére, de tiszta időben jól látni a Bakony északi vonulatait is.

A kilátót az apátsággal egy sétaút köti össze, a kilátó körül pedig tanösvényen tájékozódhatunk Pannonhalma érdekességeiről.

Ez a tanösvény 2018 tavaszán igazi látványossággal bővült: a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétányról élvezhetjük az alattunk elterülő táj szépségét.


Julianus-kilátó (Hegyes-tető)

A Dunakanyar egyik legkülönlegesebb kilátópontján igazán varázslatos körpanoráma tárul elénk. Innen nem csupán a Duna szalagjára és a szomszédos Visegrádi-hegység látnivalókban gazdag tömbjére látunk rá, hanem a Börzsöny pazar tömbjére is.

Nem árulunk zsákbamacskát: aki a Hegyes-tető 482 magas kúpján álló bástyaszerű kőtoronyból szeretne szétnézni, arra izzasztó felmenet vár, de cserébe valóban mesés panorámában lesz részünk.


Apci tengerszem (Széles-kői-tó)

A Mátra délnyugati nyúlványának két jellegzetes vulkáni kúpja, az apci Somlyó és a Nagy-hársas közötti zugban bújik meg hazánk egyik legkülönlegesebb vízfelülete.

A köznyelv költőien tengerszemnek hívja az Apc határában megbújó bányatavat, de nem érdemtelenül: a meredek sziklafalak között csillogó kristálytiszta vizű tó egyre népesebb rajongótábort vonz a környező vidékről és a fővárosból is.

A tó feletti erdőben vezető turistaúton akár körbe is sétálhatjuk a tavat, egyes pontjain pedig a sziklafal peremére érve fantasztikus perspektívából láthatunk rá a tó smaragdzöldtől ezüstös fehérig pompázó felülete.


Az egyedülálló Baradla-barlang

Hazánk egyik legismertebb természeti képződménye, a változatos formakincsű Baradla barlang – vagy "hétköznapi nevén" az aggteleki cseppkőbarlang –, ami 1995-től már az UNESCO világörökség része. A több mint 25 kilométernyi bámulatos mészformákat elénk táró barlangrendszer a szomszédos Szlovákiába is átnyúlik.

Hazánkban három bejáratából indulhatunk egy-egy vezetett túrára a kiépített járatokon, de ha kedvet kapunk, akár overallba öltözve, sisakkal és fejlámpával felszerelkezve, kúszva-mászva is bekalandozhatunk egy-egy szakaszt szakképzett barlangászok segítségével.


Tisza-tavi Ökocentrum (Poroszló)

A kicsiket és nagyokat egyaránt rabul ejtő helyszín egész napra remek időtöltést tartogat. A 2600 négyzetméter alapterületű épületben minden érzékszervünk szerepet kap a Tisza-tó lebilincselő élővilágának megismerésében.

Legyen szó háromdimenziós moziról vagy a fejünk feletti üvegalagúton átúszó halakról, bátran elmondhatjuk, hogy a poroszlói látogatóközpont minden része felejthetetlen élmény ad. A hét hektáros parkban állatsimogató, vízi játszótér, kalandpálya, sövénylabirintus várja a gyerekeket. Kint és bent is érdemes elcsípni az állatok etetését.

Cikkajánló